Ministerul de Finante din viitorul Guvern USL nu trebuie sa fie al PNL, ci al partidului care a dat premierul, spune la RFI vicepresedintele PSD Constantin Nita, adaugand ca acest minister reprezinta "mana dreapta a oricarui prim-ministru". E nevoie de un ministru "pragmatic si cu viziune", care sa nu se limiteze la o "activitate strict contabila", afirma social-democratul. Presa centrala a speculat ca Ministerul Finantelor ar putea fi oferit liberalilor.Declaratia liderului PSD de la Brasov apare in contextul in care PNL a revendicat public ministerul Finantelor, prin vocea lui Crin Antonescu. De asemenea, exista discutii itensionate intre PSD si PNL privind cooptarea UDMR-ului la guvernare.

Intrebat daca ar fi de acord ca Ministerul de Finante sa fie al PNL, Constantin Nita a raspuns: "Nu, pentru ca dupa opinia mea, Ministerul de Finante reprezinta mana dreapta a oricarui premier. Ministerul de Finante trebuie sa fie de regula al celui care reprezinta partidul de guvernamant sau cel care are primul-ministru. Asta este o chestiune la care eu tin foarte mult".

Constantin Nita precizeaza ca "primul-ministru trebuie sa-si implementeze un anumit program si de regula, el trebuie sa aiba intotdeauna, zi si noapte, un ministru de Finante care sa-i dea solutiile necesare de implementare a unor proiecte si programe. Este nevoie de un ministru de Finante pragmatic si cu viziune, care sa nu se limiteze la o activitate strict contabila".

Declaratia lui Constatin Nita apare in contextul in care PNL a revendicat public ministerul Finantelor prin vocea liderului partidului

"Nu ducem lipsa de variante, nu va pot spune nume acum sau nu vreau sa va spun un nume acum, pentru ca nu este normal sa rostesc public prea multe nume inainte ca discutia despre structura Guvernului sa fie gata, ca impartirea responsabilitatilor intre partide, pe ministere, sa fie gata si inainte ca premierul sa aiba un cuvant de spus in legatura cu aceste lucruri. PNL este interesat si pregatit cu variante, daca va fi cazul, pentru amandoua dintre aceste ministere si, din punctul meu de vedere, este de dorit cu prioritate ca Ministerul Finantelor, de pilda, sa revina PNL", a declarat Crin Antonescu pe 2 decembrie intr-un interviu acordat agentiei Agerpres.

In urma cu doua zile, Antonescu a precizat intr-o emisiune la Romania TV ca este posibil ca ministerul Finantelor sa se sparga si sa se formeze doua portofolii.

Crin Antonescu: "Despre posibilitatea spargerii Ministerului de Finante intr-un Minister al Finantelor si unul al Bugetului, dupa model francez: Este o discutie, nu este ideea PNL, asta este propunerea premierului dar pe care PNL este gata sa o discute, intr-o anumita logica in care guvernul desi fara cresterea chestuielilor publice si-ar putea largi structura deci ar fi mai multe ministere. in ideeea pe care dl Ponta prezentat-o cu bune argumente de a face cumva pe cat posibil un paralelism o oglinda intre guvernul nostru si Comisia Europeana, pe cat se poate - o asemenea formula, formula franceza, [...] se poate si cred ca e varianta spre care ne indreptam". (11 decembrie, Romania TV)

Totodata, in interiorul USL exista discutii in contradictoriu privind cooptarea UDMR-ului la Guvernare. Liderii USL s-au intalnit miercuri seara cu liderii UDMR, Victor Ponta pledand pentru cooptarea Uniunii in viitorul Guvern. La finalul intalnirii, Crin Antoneescu a refuzat sa faca orice fel de declaratie privind o posibila colaborare cu UDMR in timp ce Victor Ponta a dat un raspuns evaziv.