​Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Valer Dorneanu, noul detinator al functiei de Avocat al Poporului, fostul premier M.R.Ungureanu ii solicita acestuia sa sesizeze Curtea Constitutionala pe ordonantele de urgenta date de guvernul Ponta cu privire la legea referendumului. "Iar daca nu puteti, daca presiunile partidului sunt mai mari si mai puternice decat respectul pe care il datorati poporului si Constitutiei, atunci dati-va demisia. Vom intelege si poate va vom respecta in continuare", mai scrie fostul premier.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Curtea Constitutionala (CCR) a decis ieri ca, pentru a fi validat, un referendum are nevoie de participarea a jumatate plus unu dintre alegatorii inscrisi pe liste. Decizia favorizeaza pozitia lui Traian Basescu la referendumul de suspendare din 29 iulie.​

Liderii USL considera insa ca decizia CCR se refera doar la proiectul de lege depus in Parlament pentru a modifica legea referendumului. Dar guvernul Ponta a emis de curand o ordonanta de urgenta, care are acelasi continut cu proiectul de lege depus in Parlament de USL, si care are efecte asupra referendumului de suspendare al presedintelui Traian Basescu. In acest moment este neclar daca guvernul Ponta va tine cont de decizia CCR, care apreciaza ca neconstitutional continutul proiectului de lege depus in Parlament, si va anula ordonanta de urgenta cu acelasi continut precum proiectul de lege contestat de CCR.

Daca guvernul Ponta va alege sa ignore decizia Curtii, organizand referendumul pe baza ordonantei de urgenta, singura cale de atac a acesteia este contestarea ei la CCR de catre Avocatul Poporului. Astfel se explica scrisoarea deschisa transmisa de Mihai Razvan Ungureanu catre Valer Dorneanu, cel care ocupa interimar pozitia de Avocat al Poporului la propunerea USL.

"Sunteti Avocatul Poporului. Popor care nu se rezuma la "poporul PSD/USL", ci din care fac parte si sutele de cetateni care v-au solicitat sa va indepliniti atributiile de serviciu. Va cer, domnule profesor", scrie M.R.Ungureanu, "sa aparati, asa cum spune Constitutia, drepturile si libertatile persoanelor fizice din aceasta tara si nu pe cele ale unor indivizi vremelnic si ilegal aflati la carma statului".