Chestiunea taxei de solidaritate starneste controverse in interiorul USL. In timp ce premierul Victor Ponta sustine este necesar ca cei care castiga sume mari de la bugetul de stat sau de la companiile cu capital de stat sa fie solidari cu cei ce cu salarii mici, presedintele PNL, Crin Antonescu, declara ca o astfel de masura excede intelegerile de pana acum din USL privind fiscalitatea. Declaratia liderului liberal vine la o saptamana dupa ce a catalogat un demers precum taxarea averilor mari propusa de UNPR drept "populist".

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

Potrivit Mediafax, co-presedintele USL Crin Antonescu a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Arad, raspunzand unei intrebari referitoare la taxa de solidaritate anuntata de premierul Ponta, ca nu crede ca marirea unor impozite este o solutie.

"Eu nu o vad bine, in sensul ca nu cred ca este o solutie. Nu am crezut niciodata ca marirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atat de scurte, este de natura sa rezolve ceva. Filosofia, principiile si formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la suta ramane cea mai mare cota de impozitare [...] Taxa asta de solidaritate e totusi o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si din punctul asta de vedere, daca nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura", a declarat Crin Antonescu.

Pe 23 mai, la o zi dupa ce proiectul UNPR pentru o taxa de solidaritate aplicata marilor averi, atat din sectorul privat cat si cel bugetar, a fost respinsa de Camera Deputatilor, presedintele PNL Crin Antonescu a catalogat un astfel de demers drept unul populist.

Potrivit presedintelui PNL, partidul pe care il conduce s-a exprimat asupra taxarii averilor mari prin vot in Parlament. "Cunoasteti pozitia Patidului National Liberal, dat fiind regimul de evaluare al averilor in Romania, noi credem ca aceasta lege e doar o forma fara acoperire care nu ar avea nici caracterul etic. Stiti ca exista mari averi in Romania nedeclarate si nici nu ar aduce un venit considerabil la bugetul de stat, in consecinta un ajutor pentru cei nevoiasi. Asa incat, cred ca inainte de o asemenea lege ar trebui facute alte lucruri care intr-adevar sa fiscalizeze real, sa scoata la lumina, tot ce inseamna avere de orice fel dobandita in Romania. Si, din punctul nostru de vedere, un asemenea demers asa cum a fost initiat de UNPR ramane unul de natura populista iar noi niciodata nu ne-am raliat la asemenea demersuri", a declarat Crin Antonescu.

Ponta: Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna

Pe de alta parte, seful Executivului, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa intalnirea Platformei de cooperare a administratiei publice centrale, de la sediul Ministerului Justitiei, ca sunt "tot felul de sefi, de directori, de consilieri care castiga 100, 150, 200 de milioane din buget sau de la companiile cu captal de stat. Ideea mea este de a-i face totusi pe cei care lucreaza in zona bugetara sau de stat sa fie solidari cu cei foarte multi care traiesc cu 5 milioane, cu 10 milioane cu 15 mil de lei pe luna".

Cu ocazia vizitei de joi la Iasi, premierul Victor Ponta a precizat ca a cerut o analiza calitativa si cantitativa si ca "nici un decizie referitoare la politica fiscal-bugetara nu se ia decat dupa ce avem aceasta analiza, inclusiv taxa de solidaritate, dar si dupa discutiile cu partenerii nostri".

"Deocamdata am cerut Ministerului de Finante sa primesc o evidenta cu numarul de persoane. In al doilea rand, vreau sa fac o analiza calitativa, pentru ca un profesor universitar care dupa foarte multi ani ajunge sa aiba un venit brut care in final ramane net la 4500 lei cred ca merita acei bani si nu trebuie impozitat. Cand ne referim la tot felul de consilieri si sefi de Rovinari, Turceni sau alte institutii ale statului, acolo cred ca trebuie reglementata problema veniturilor obtinute de cei ce lucreaza in zona bugetara", a declarat seful Executivului precizand ca aceasta taxa ar trebui sa se aplice si celor care primesc aceste venituri de la societati cu capital majoritar sau integral de stat.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marti, la Prima TV, premierul Victor Ponta. Seful Executivului a precizat ca Guvernul USL intentioneaza sa aplice de anul viitor cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16 plus inca 16 peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", a declarat Victor Ponta.

Citeste si: