Proiectul de lege initiat de UNPR referitor la instituirea unei taxe de solidaritate din impozitarea averilor mari si respins, marti, de Camera Deputatilor a fost descris de presedintele PNL Crin Antonescu drept un demers de natura populista. Referindu-se la aceeasi masura a taxarii averilor mari, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, joi, ca pe viitor se va analiza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate, relateaza Agerpres.

"Despre taxarea averilor mari ne-am pronuntat prin vot in parlament. Cunoasteti pozitia Patidului National Liberal, dat fiind regimul de evaluare al averilor in Romania, noi credem ca aceasta lege e doar o forma fara acoperire care nu ar avea nici caracterul etic. Stiti ca exista mari averi in Romania nedeclarate si nici nu ar aduce un venit considerabil la bugetul de stat, in consecinta un ajutor pentru cei nevoiasi. Asa incat, cred ca inainte de o asemenea lege ar trebui facute alte lucruri care intr-adevar sa fiscalizeze real, sa scoata la lumina, tot ce inseamna avere de orice fel dobandita in Romania. Si, din punctul nostru de vedere, un asemenea demers asa cum a fost initiat de UNPR ramane unul de natura populista iar noi niciodata nu ne-am raliat la asemenea demersuri", a declarat Crin Antonescu, miercuri, la Ramnicu Valcea, unde a luat parte la un miting electoral de sustinere a candidatului USL, senatorul liberal Emilian Francu.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL), a declarat, joi, la Calarasi, ca este normal ca oamenii cu venituri foarte mari sa contribuie la iesirea tarii din recensiune astfel incat, pe viitor, se va analiza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate.

"Vom analiza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate pentru persoanele cu castiguri foarte mari. Nu vorbim aici de persoanele care castiga 2.000, 3.000, 5.000 de lei ca nu sunt acestea castiguri mari, ci vorbim de persoane care castiga sute de milioane de lei si eu cred ca trebuie ca in societatea noastra sa existe si aceasta solidaritate care exista in majoritatea tarilor", a spus Mariana Campeanu, intr-o conferinta de presa.

"Daca in Turcia au venit toti intreprinzatorii si si-au adus toti banii de prin alte banci in tara ca sa fie investiti acolo, daca in America oamenii bogati s-au oferit singuri sa se introduca o astfel de taxa de solidaritate sa contribuie la iesirea Americii din recesiune, eu cred ca e normal ca si noi sa contribuim la acest lucru", a adaugat ministrul.

Impozitarea marilor averi, respinsa la Camera Deputatilor - for decizional

Proiectul de lege initiat de UNPR referitor la instituirea unei taxe de solidaritate din impozitarea averilor mari a fost respins, marti, de Camera Deputatilor deoarece nu a intrunit numarul necesar de voturi, 106 de deputati votand "pentru", 101 "impotriva", iar 20 s-au abtinut, relateaza Mediafax.

Liderul deputatilor UNPR, Eugen Nicolicea, i-a criticat pe parlamentarii fostei coalitii de guvernare pentru ca nu si-au respectat promisiunea fata de UNPR de a vota acest proiect de lege si le-a multumit reprezentantilor PSD pentru ca au votat proiectul si au respectat astfel protocolul incheiat intre PSD si UNPR.

"Nu aveam nicio pretentie fata de PNL, care a spus intotdeauna ca nu va vota aceasta lege. [...] Astazi s-a separat stanga de dreapta, se vede cine tine cu populatia defavorizata, cine tine cu bogatii. A fost in balanta astazi soarta celor saraci fata de averea sefilor unor partide de dreapta", a apreciat Nicolicea.

El a mai spus ca UNPR "nu renunta la batalie", aratand ca proiectul ar putea fi adoptat dupa alegerile parlamentare, "cand, poate, cei bogati vor apela din nou la voturile saracilor pentru a-i aduce la putere".