Premierul Victor Ponta a declarat, joi, in timpul unei conferinte de presa a USL sustinute la Iasi, ca Guvernul nu ii va apara pe cei aflati in functii de conducere si care comit acte de coruptie. "Nu stau cu o persoana acuzata in functie sa o apar doar pentru ca este de la USL", a declarat Victor Ponta precizand ca in astfel de situatii cei vinovati vor fi eliberati imediat din post. Seful Executivului a adaugat ca nu poate spune ca astfel de episoade nu vor mai avea loc, insa este sigur ca ca vor fi mai putine decat in guvernarea PDL.

Victor Ponta la IasiFoto: Hotnews

Premierul a informat ca, joi, va avea loc la Ministerul Justitiei prima reuniune a Platformei de cooperare a administratiei publice centrale, la care va lua parte. Seful Executivului a precizat ca tema intalnirii va Strategiei Nationale Anticorupti, o strategie a fostului Guvern pe care actuala guvernarea a preluat-o "pentru ca nu toate lucrurile facute de fostele guvernari sunt rele".

"Sunt si lucruri bune pe care noi le ducem mai departe. Este un mesaj de la mine ca am si determinarea si cunostintele profesionale, pentru ca asta imi este meseria, dar am si puterea politica de a lua imediat masuri impotriva celor din administratie care sunt acuzati de fapte de coruptie. Nu spun ca nu vor mai fi asemenea situatii. Sunt convins si trebuie sa fie mult mai putine decat in guvernarea PDL, dar spre deosebire de fosta guvernare eu am puterea politica si dorinta de a lua imediat masuri. Nu stau cu o persoana acuzata in functie sa o apar doar pentru ca este de la USL. Ceea ce cred ca e o schimbare fundamentala, eu nu ii apar, ii eliberez imediat din functiune. Nu apar pe nimeni pe criteriul ca e de la mine din partid sau ca e din alianta", a declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta va participa, joi, la prima reuniune a Platformei de cooperare a administratiei publice centrale, care are loc la sediul Ministerului Justitiei, informeaza Mediafax.

La reuniunea platformei de cooperare a administratiei publice centrale vor participa principalii coordonatori anticoruptie din fiecare institutie publica invitata, iar lucrarile vor fi conduse de ministrul Justitiei, Titus Corlatean.

Pe agenda reuniunii se regasesc teme precum stadiul implementarii strategiei la nivelul fiecarei institutii, dificultatile intampinate in acest proces, stadiul elaborarii planurilor sectoriale, precum si metodologia de monitorizare a strategiei.

Potrivit agentiei citate, pana la sfarsitul acestui semestru, toate institutiile publice trebuie sa elaboreze propriile planuri sectoriale anticoruptie. De asemenea, acestea trebuie sa comunice Ministerului Justitiei situatia privind implementarea masurilor preventive si a indicatorilor de evaluare prevazuti in Strategia Nationala Anticoruptie 2012 - 2015.

Platformele de cooperare sunt constituite potrivit Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 - 2015 si asigura monitorizarea implementarii strategiei la nivel tehnic. Acestea sunt conduse de un presedinte si sunt convocate cel putin o data la doua luni.

V. Ponta despre taxa de solidaritate

Cu cazia vizitei la Iasi, premierul Victor Ponta a mai vorbit si despre calcularea taxei de solidaritate pe care Guvernul ar urma sa o introduca sectorului bugetar.

"Deocamdata am cerut Ministerului de Finante sa primesc o evidenta cu numarul de persoane. In al doilea rand, vreau sa fac o analiza calitativa, pentru ca un profesor universitar care dupa foarte multi ani ajunge sa aiba un venit brut care in final ramane net la 4500 lei cred ca merita acei bani si nu trebuie impozitat. Cand ne referim la tot felul de consilieri si sefi de Rovinari, Turceni sau alte institutii ale statului, acolo cred ca trebuie reglementata problema veniturilor obtinute de cei ce lucreaza in zona bugetara", a declarat seful Executivului precizand ca aceasta taxa ar trebui sa se aplice si celor care primesc aceste venituri de la societati cu capital majoritar sau integral de stat.

"Imediat ce am toata analiza, cantitativa si calitativa, voi putea spune exact. Mai doresc sa adaug un lucru, si anume ca dorinte legitime de a face bine, de a reduce taxe, impozite, exista si la ministri si la reprezentantii politici, exista, dar, repet, nici un fel de decizie referitoare la politica fiscal-bugetara nu se ia decat dupa ce avem aceasta analiza, inclusiv taxa de solidaritate, dar si dupa discutiile cu partenerii nostri", a tinut sa precizeze premierul.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Prima TV, ca analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate de 16%, aplicate veniturilor bugetare si pensiilor de peste 4.500 de lei pe luna, potrivit Agerpres. Seful Executivului a precizat ca taxa de solidaritate ar urma sa se aplice, daca se va decide, din anul 2013, numai pe suma care depaseste pragul de 4.500 de lei, nu pe intregul venit. Premierul a precizat ca taxa nu se va aplica zonei private, pentru ca aceasta "deja a suferit" destul de pe urma crizei economice.

Premierul despre ansamblul urbanistic Palas

Prim-ministrul Victor Ponta a participat, joi, si la inaugurarea ansamblului urbanistic Palas, alaturi de primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, şi dezvoltatorul Iulius Group. Seful Executivului a declarat ca a verificat situatia juridica a complexului si ca a venit "cu inima impacata" la inaugurare. Potrivit premierului, complexul Palas "inseamna o alta fata pentru Iasi, inseamna locuri de munca si foarte multe taxe si impozite pentru Primaria Iasi".

"Inainte de a veni am cerut primarului toate actele cu privire la situatia juridica. Daca citesc o parte din presa aflu ca e un lucru ingrozitor ce s-a intamplat aici. Daca citesc o alta parte din presa aflu ca e cel mai important proiect edilitar din Moldova. Nu stiu daca exista un alt proiect, in alte orase din tara, la fel de mare. Mi-a aratat foarte clar care sunt deciziile instantei si am venit ca jurist si ca prim-ministru. cu inima impacata, sa inaugurez acest proiect care inseamna o alta fata pentru Iasi, inseamna locuri de munca si foarte multe taxe si impozite pentru Primaria Iasi. Am facut aceasta verificare inainte sa vin", a declarat Victor Ponta.