Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi seara, la Cluj, ca, in opinia sa, UDMR nu va iesi de la guvernare pentru ca PDL este dispus sa ofere "orice" in schimb. "Nu stiu cum o sa se traduca in maghiara expresia romaneasca, dar nu pleaca nici PDL, nici UDMR din fata macelariei" a declarat co-liderul USL citat de Agerpres.

"Nu pleaca UDMR nicaieri de la guvernare. PDL o sa dea orice ca sa mai ramana pana in noiembrie la guvernare. Daca le cer si sediul din Modrogan, o sa dea si sediul din Modrogan la UDMR, numai sa ramana pana in noiembrie. PDL da absolut orice ca sa ramana la guvernare, ca nu dau de la ei, ci de la noi, toti romanii. Vedeti, vand Hidroelectrica, cheltuie bani, ne indatoram, dau universitati la maghiari, fac orice numai sa mai stea pana in noiembrie. Nu se intampla nimic, n-o sa plece. Nu stiu cum o sa se traduca in maghiara expresia romaneasca, dar nu pleaca nici PDL, nici UDMR din fata macelariei", a declarat, joi seara, la Cluj, Victor Ponta.

Victor Ponta a avut programata, joi seara, o intalnire cu conducerile si cu candidatii USL din judetul Cluj, ocazie cu care a fost adusa in discutie si problema UMF Targu Mures.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca daca va fi emisa o Hotarare de Guvern care sa incalce autonomia universitara la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Uniunea Social Liberala (USL) va repara aceste lucruri imediat ce va ajunge la putere,

Context

Liderii UDMR Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela ameninta cu iesirea de la Guvernare daca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures nu va fi creata, prin Hotarare de Guvern, o linie de predare in limba maghiara. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a deplasat la Targu Mures pentru a discuta cu conducerea UMF pe marginea liniei de studiu in limba maghiara. In schimb, conducerea UMF sustine ca a respectat legea Educatiei in privinta invatamantului pentru minoritati. La Targu Mures, marti 28 februarie, un grup de 200 de studenti a organizat un protest impotriva infiintarii liniei de studiu in limba maghiara.

Miercuri, 28 februarie, co-liderul USL, Victor Ponta i-a adresat o scrisoare deschisa prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu in care ii cere sa lase in pace Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si sa isi concentreze atentia pe adevaratele prioritati ale Romaniei.

Viceprim-ministrul Marko Bela a declarat marti, 6 martie, ca, daca nu se va gasi o solutie cu privire la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana saptamana viitoare, personal, se gandeste sa renunte la prezenta sa in Guvern, punctand ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie.

Citeste si: