Problema invatamantului universitar in limba maghiara ar putea fi un serios motiv pentru iesirea de la guvernare a UDMR, a declarat marti la TVR Info ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Totodata, ministrul a respins categoric posibilitatea amanarii alegerilor parlamentare pentru 2013.

Borbely s-a referit in mod deosebit la Universitatea de Medicina din Targu Mures: "Acum s-a ajuns la o tensiune in care nu mai discuta partea romana cu cea maghiara, iar Guvernul trebuie sa intervina prin hotarari de guvern; pentru noi este foarte important sa demonstram ca legile din Romania nu sunt numai pe hartie, ci sunt respectate".

Intrebat daca UDMR va parasi Guvernul daca nu va aparea o hotarare de guvern care sa reglementeze aceasta chestiune, Borbely a raspuns: "S-ar putea".

"Acest lucru este prevazut si in noul program de guvernare, trebuie s-o rezolvam (problema limbii maghiare in universitati-n.r.) nu ne place sa para ca punem noi neaparat termene, dar acum am stabilit in coalitie: se duce ministrul la Targu Mures le explica: fratilor, gata, ne-a ajuns, nu mai e loc de intors, trebuie sa acceptati prin hotarare de Guvern, daca altfel nu se poate; deci cred ca intr-o saptamana ar trebui sa o rezolvam", a mai spus Borbely.

Si vicepremierul Marko Bela a declarat sambata, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca nu poate fi de acord ca Legea Educatiei sa fie aplicata doar partial, cum se intampla la UMF Targu Mures, si ca in urmatoarele saptamani ori se rezolva aceasta problema, ori se va vedea daca UDMR continua cu acest Guvern.

UDMR nu accepta amanarea alegerilor

In privinta amanarii alegerilor parlamentare in 2013, ministrul Laszlo Borbely a declarat transant: "Am spus in coalitie ca pe noi ne-ar avantaja alegeri anticipate... am acceptat pozitia dansilor ca nu doresc alegeri anticipate, desi cred ca era mai bine, acum in iunie; rezolvam o problema, asa se prelungeste campania; deci am acceptat punctul lor de vedere si mergem mai departe in coalitie; nu vom fi de acord cu amanarea alegerilor in 2013, dar nu s-a discutat acest lucru in coalitie; dl. Lazaroiu nu stiu ce informatii are".

Conform unui scenariu lansat de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, alegerile parlamentare din toamna ar putea fi amanate pentru luna martie a anului 2013, pentru a putea fi comasate cu alegerile prezidentiale anticipate.