Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca daca va fi emisa o Hotarare de Guvern care sa incalce autonomia universitara la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Uniunea Social Liberala (USL) va repara aceste lucruri imediat ce va ajunge la putere, relateaza Agerpres.

"Suntem cat se poate de hotarati - si acum imi permit sa vorbesc in numele Uniunii Social Liberale - suntem alaturi de pozitia pe care conducerea UMF, ca si Liga Studentilor, o au si suntem in masura sa garantam ca daca se intampla ceva neconform cu aceste principii, printr-o Hotarare de Guvern, prin alte mijloace, imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri. In sensul in care UMF Targu Mures va reveni - daca se modifica cumva in acest interval cat cei care ne conduc azi se afla la putere - la statutul ei normal, la statutul pe care in conformitate cu autonomia si l-au acordat, la echilibrul ei de functionare de atatia ani, echilibru care a transformat-o, a mentinut-o, ca una dintre institutiile performante si prestigioase din invatamantul superior romanesc", a declarat Crin Antonescu dupa intrevederea cu studentii si cu conducerea universitatii din Targu Mures.

La intalnirea de la Targu Mures au mai participat rectorul in functie al UMF, Constantin Copotoiu, rectorul nou ales, Leonard Azamfirei, si reprezentantii Ligii Studentilor.

Presedintele Partidului National Liberal (PNL) a precizat ca Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures este o "victima", prinsa intre o formatiune politica, respectiv UDMR, "care are probleme electorale" si un Guvern, "o formatiune majoritara in Guvern si anume PDL, care trebuie cu orice pret sa salveze o aritmetica precara, pe care numai UDMR o poate garanta".

Liderul national-liberal a subliniat ca pozitia USL e foarte clara si este in sprijinul corpului universitar. Crin Antonescu a adaugat ca mesajul transmis acestora joi a fost ca "nu sunt singuri, nu sunt abandonati de statul roman sau de oamenii politici care decid soarta Romaniei si a tuturor institutiilor din Romania, chiar daca noi suntem acum, pentru scurta vreme, in opozitie".

"Pentru noi e important ca sa nu exploatam electoral o anumita imprejurare, ci sa impiedicam ca interese electorale, conjuncturale ale unei formatiuni politice, oricare ar fi ea, sa afecteze in mod iresponsabil soarta, destinul functionarea unor institutii de mare importanta [...] Este inacceptabil ca o decizie a Guvernului Romaniei sa fie luata sub santajul unei formatiuni politice care are propriile interese electorale. Nu e de admis, de asemenea, nici ca o institutie de invatamant superior, care in conformitate cu spiritul Constitutiei si al legii este in afara jocurilor, presiunii si influentei politice sa fie socotita moneda de schimb, sa fie supusa presiunii, daca nu chiar santajului, pentru a rezolva o problema electorala a cuiva", a declarat presedintele PNL.

Antonescu a subliniat ca UMF Targu Mures nu are nicio vina pentru faptul ca "UDMR are nevoie de niste voturi la alegeri iar PDL are nevoie de voturile UDMR acum, in Parlament".

"USL, PNL, in numele caruia vorbesc, nu va putea accepta si nu va accepta si - in masura puterilor sale - nu va permite niciodata nici stat in stat in Romania, nici o alta limba oficiala in Romania decat limba romana, nici prejudicierea interesului public pe aceasta speta a oricarui pacient posibil cetatean roman, sub nici un motiv, in nicio conjunctura electorala, in nicio imprejurare de guvernare sau opozitie", a precizat Crin Antonescu.

Context

Liderii UDMR Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela ameninta cu iesirea de la Guvernare daca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures nu va fi creata, prin Hotarare de Guvern, o linie de predare in limba maghiara. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a deplasat la Targu Mures pentru a discuta cu conducerea UMF pe marginea liniei de studiu in limba maghiara. In schimb, conducerea UMF sustine ca a respectat legea Educatiei in privinta invatamantului pentru minoritati. La Targu Mures, marti 28 februarie, un grup de 200 de studenti a organizat un protest impotriva infiintarii liniei de studiu in limba maghiara.

Miercuri, 28 februarie, co-liderul USL, Victor Ponta i-a adresat o scrisoare deschisa prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu in care ii cere sa lase in pace Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si sa isi concentreze atentia pe adevaratele prioritati ale Romaniei.

Viceprim-ministrul Marko Bela a declarat marti, 6 martie, ca, daca nu se va gasi o solutie cu privire la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana saptamana viitoare, personal, se gandeste sa renunte la prezenta sa in Guvern, punctand ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie.

Citeste si: