Cezar Preda: Notiunea de ofiter de cercetare penala speciala este prevazuta inca din 1968 si preluata in noul cod de procedura penala

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 13 octombrie 2011, 19:15 Actualitate | Politic


Cezar Preda
Foto: Rompres
Deputatul PDL Cezar Preda, sef al Comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca "notiunea de ofiter de cercetare penala speciala este prevazuta inca din 1968 in Codul de procedura penala si preluata de noul cod de procedura penala din 2010, in articolul 135". In opinia sa, nu exista "niciun motiv, nici o ratiune" ca initiativa legislativa care-i apartine, in domeniul securitatii nationale, "sa fie oprita de cineva", relateaza Agerpres.

"Sunt anumite chestiuni care erau imperios necesare, faptul ca prin modificarea Legii 14 din 1992 la articolul 13 se introduce acel atat de dezbatut articol cu privire la posibilitatea SRI de a avea organe de cercetare penala speciala. Am vazut o isterizare nepermisa pentru rangul de parlamentar, inclusiv din partidul meu care, dupa parerea mea, cu tot respectul pentru domniile lor, are la baza necunoasterea sau necitirea actelor normative aprobate de Parlamentul Romaniei. Nu deputatul Cezar Preda a inventat notiunea de ofiter de cercetare penala speciala. Ea este prevazuta inca din 1968 in Codul de procedura penala si preluat intr-o modernitate de noul cod de procedura penala din 2010, in articolul 135", a spus Cezar Preda.

Parlamentarul PDL mai sustine ca la elaborarea noului cod de procedura penala, in afara de institutiile statului, Procuratura generala, Ministerul Justitiei, au participat "foarte activ si determinant" parlamentari din Camera si din Senat reuniti intr-o comisie, "care s-au ocupat de redactarea codului penal si de procedura condusa de distinsul co-presedinte al USL, Victor Ponta".

''Daca colegii mei juristi au considerat ca este modern si absolut binevenit ca in articolul care arata cine poate sa faca cercetarea penala, alaturi de procurori si de ofiteri din cadrul MAI, sunt si alti ofiteri care sunt definiti de cercetare speciala, nu este vina mea", a spus Preda.

El a subliniat ca nu este un parlamentar cu "nostalgii comuniste".

"Nu sunt un parlamentar care vrea ca in statul roman sa se reinfiinteze sau sa reapara asa-zisa, asa-clamata Politie politica sau Securitatea statului. Am facut o reparatie corecta pentru ca in legea din 1991 initiatorii nu au avut curajul sa pronunte cuvintele Legea securitatii nationale care aduceau cu ceva de trista amintire si au zis Legea sigurantei nationale, complet aiurea. Am facut aceasta reparatiune si vreau sa va spun ca sunt total impotriva unor derapaje de la ceea ce inseamna democratia noastra autentica si drepturile fiecarui cetatean, dar nu am sa fiu de acord niciodata cu ignoranta si cu reaua-vointa, nici macar cu politicianismul care si-a facut loc in zilele noastre atunci cand este vorba de sistemul de securitate al statului nostru", a mai declarat Cezar Preda.

El crede ca un asemenea act normativ rapid adoptat va raspunde prompt "la ceea ce ne cere imperativ Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Consiliul Europei". "Aici ma refer la protectia datelor personale si restrangerea, in anumite conditii, ale drepturilor si libertatilor cetatenesti", a aratat Preda.


Proiectul de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda, presedintele comisiei pentru controlul SRI, propune ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciale". "Organele de cercetare penala speciala ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului", se arata in proiectul deputatului PDL, care modifica acte normative in domeniul securitatii nationale.

Redam mai jos integral propunerea deputatului PDL care da posibilitatea ofiterilor SRI sa efectueze acte de cercetare penala.

Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.33 din 3 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza astfel:

(...) Art 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 • Art 13 - (1) Ofiteri anume desemnati ai Serviciului Roman de Informatii pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.
 • (2) Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului. 
 • (3) Pentru realizarea atributiilor prevazute la alin. (1), in cadrul unitatii juridice a Serviciului Roman de Informatii se organizeaza si functioneaza o subunitate specializata in care isi desfasoara activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale. 
 • (4) Serviciul desfasoara sau indeplineste orice alte activitati de aplicare a legii date in competenta sa, potrivit legii. 
 • (5) Organele Serviciului Roman de Informatii nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest. 
Mircea Toader, lider de grup, pentru HotNews.ro: "Nu s-a discutat sustinerea acestui proiect nici in partid, nici la grupul parlamentar. Nu stiu nimic de acest proiect, cred ca este o initiativa personala a domnului deputat. Personal nu sustin aceasta prevedere care ne-ar intoarce in timp la Securitatea dinainte de '89."

Costica Canacheu, presedintele comisiei de Aparare, pentru HotNews.ro: "Este un simplu proiect care intra in dezbatere. Mai mult nu pot sa va spun, nu cade luna de pe cer si nici soarele in ceea ce priveste acest proiect. Il vom dezbate azi. Daniel Buda, presedintele Comisiei Juridice, a refuzat sa comenteze acest subiect.

Proiectul de lege, care le da ofiterilor SRI competente in activitatea de cercetare penala, este criticat si de specialistii din sistem. "Este greu de imaginat, intr-o societate democratica, care ar fi ratiunea pentru care ofiteri ai serviciilor secrete sa fie desemnati ca organe de cercetare penala. Din discutiile purtate inca succint cu colegii europeni a reiesit  ca o astfel de structura nu doar ca nu exista in sistemele lor de drept, dar este inimaginabila. Urmarirea penala este parte a procesului penal si trebuie sa respecte toate garantiile unui proces echitabil. O unitate aflata sub controlul direct al SRI, ce desfasoara acte de urmarire penala, este incompatibila, din punctul nostru de vedere, cu exigentele statului de drept. Vom urmari atenti mersul dezbaterilor in Parlament", a declarat pentru HotNews.ro judecatorul Dana Garbovan, membru in Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Vezi aici traseul legii si expunerea de motive


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3135 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Pacat (Joi, 13 octombrie 2011, 19:59)

  Daniels22026 [utilizator]

  Daca ofiterul de cercetare penala "isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului" nu exista pericolul politiei politice.

  Avantajul propunerii lui Cezar Preda consta probabil in numeroasele informatii legate de infractionalitate, pe care SRI-ul le detine, si care in prezent nu pot fi utilizate de catre nimeni. Este pacat ca informatiile SRI-ului sa nu fie utilizate de catre procuror in ancheta sa.
  • -1 (1 vot)    
   Cu siguranta ca nu ai fost atent !!! (Joi, 13 octombrie 2011, 20:47)

   Paraschiv A. [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Ce este cercetarea penala?
   Ce acte se efectueaza in aceasta etapa ?
   Unde incepe si unde se termina cercetarea, ca sa pot sa iti spun unde incepe cercetarea ?
   Cum desparti cercetarea, de faza actelor prealabile ?
   Adica acolo unde nu este reglementare, nu exista nici limita si nici delimitare (cercetarea nefiind bine determinata si bine delimitata in dreptul nostru).
   • +2 (2 voturi)    
    Intentie (Joi, 13 octombrie 2011, 21:45)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Paraschiv A.

    Daca erai bine intentionat gaseai o solutie sa explici simplu ceea ce te ingrijoreaza. Nu poti sa explici, nici intr-un minut, nici intr-o zi, nici in zece pagini, nicicum. Pentru ca nu esti bine intentionat.

    Mi-ar placea sa n-am dreptate.
    • 0 (0 voturi)    
     Dragul meu, (Vineri, 14 octombrie 2011, 17:41)

     Paraschiv A. [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     Ceea ce nu este reglementat in Codul penal (sau in legi speciale), nu cred ca cineva poate sa explice; acolo unde legea tace, trebuind sa taca si interpretul. Sau mai bine sa se abtina.
     Apropos, ti-au scos aia gradele tatuate pe umeri (vipusca de pe picior, inteleg ca este mai greu)? Da solda pe luna septembrie ti-au dat-o? Cu sau fara 25 % ?
     • 0 (0 voturi)    
      OK (Vineri, 14 octombrie 2011, 18:01)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Paraschiv A.

      Explicatia este perfecta. Iti multumesc pentru efort.
 • -1 (5 voturi)    
  Ofiter de cercetare penala speciala ? (Joi, 13 octombrie 2011, 20:07)

  STEFAN A. [utilizator]

  Felicitari domnului Cesar Preda . Ne reaminteste ca in baza legii din 1968 raposatul general Plesita care tortura si ancheta personal era un erou al patriei din cadrul securitatii . Ca el , alte sute de ofiteri au putut tortura si omori cum au vrut sau primit ordin . Nu degeaba toti au fost promovati si pensionati cu pensii grase . Oricum se gasea un procuror care sa semneze hirtiile privind moartea naturala a arestatului .
  Inca o data felicitari domnului si partidului din care face parte . Cu asa masuri in mod sigur viitorul va fi ca pe vremea socialismului . Stralucit dar la lumina luminarii .
  Pe cind ceva inchisori speciale pentru cercetati speciali ?
 • +2 (2 voturi)    
  Nu cred ca e o idee rea, cu control parlamentar (Joi, 13 octombrie 2011, 21:13)

  Colette [utilizator]

  Nu stiu, poate la stadiul asta de coruptie care a cuprins tot sistemul judiciar din Romania ar fi necesar ca toti acesti inamovibili sa mai stie putin si de frica legii, a raspunderii pt. hotararile pe care le dau...Nu-mi doresc dictatura unor procurori asupra actului de justitie, dar un control in limitele unei legi si cu un supracontrol din partea Parlamentului, asupra acestor specimene care, practic, conduc in momentul de fata Romania si ne trag tot inapoi, de la sfidarea tuturor recomandarilor UE pana la decizii pt care platim sume grele la CEDO si nu numai, MI SE PARE INDREPTATIT. TREBUIE FACUT CEVA CA SA SPARGEM ACEST BUBOI NUMIT JUSTITIE! Uitati ce se intampla la Giurgiu, la Timisoara si peste tot in Romania cu aceste clanuri interlope protejate de Justitia Romana!
 • -3 (3 voturi)    
  Inadmisibil! (Joi, 13 octombrie 2011, 21:44)

  menelau [anonim]

  Chiar daca sustine contrariul, autorul acestei propuneri legislative nu poate fi calificat altfel decat ca fiind comunist si securist! Ce nu spune el este faptul ca inventatorii acestui gen de organe speciale de cercetare sunt sovieticii. Doar in dreptul penal sovietic mai existau prevederi legale in acest sens si de acolo s-au inspirat si comunistii romani in 1968 cand le-au preluat in Romania!
  Cu persoane precum Cezar Preda in Parlament nu avem nici o sansa de a ne dezvolta favorabil ca natie si popor! Sunt revoltat de tupeul sau fantastic!
  Degeaba au murit oameni in 1989!
  Dar Dumnezeu e mare si le vede pe toate! Sper sa-l rasplateasca pe masura!
 • 0 (0 voturi)    
  inainte de a spune da sau nu (Sâmbătă, 15 octombrie 2011, 0:49)

  laila [anonim]

  sunt putine date despre propunerea facuta si noi deja gandim dupa un anumit tipar format in trecut .
  Totusi s-a precizat ca ofiterii desemnati desi fac parte din SRI pe parcursul anchetei penale se vor supune PROCURORULUI .
  Si am observat ca si in cazul Voicu si in cazul Vantul si probabil nu numai al lor , ambii au contestat dreptul procuraturii de-a prezenta ca probe inregistrari facute de SRI ...
  Ma intreb ,daca SRI-ul in timpul supravegherii si instrumentarii vreunui dosar care priveste securitatea nationala gaseste dovezi de natura penala chiar sa nu le poata transmite procuraturii si la randul ei aceasta sa nu le poata folosi ???
  Daca proiectul de lege va delimita clar ce pot face acesti ofiteri si care cui i se substituie si supune e foarte posibil ca initiativa sa fie nu buna ci foarte buna ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by