Avem trupurile intoxicate de terapii, de cure. În creier ne cântă graurii: Paltrow, Steer. Uită de toate astea! Urmează Terapia Hirayama. De la maestrul Wim Wenders. VIDEO, în cinematografe, cod exclusivitate: Perfect Days.

Zile Perfecte. Film de WendersFoto: Hotnews

În fiecare zi ai un echilibru dacă treci printr-o rutină identică și igienică. De aceea, nu la serviciu trebuie să te gândești, ci să privești cerul fără gânduri. Ce te așteaptă? Ce-o fi? O fi! Deci, după ce te speli pe dinți, în cerul gurii, dimineața, privește cerul!

Zgomotul cel mai tare e al orașului trepidant, care te înghite, te aruncă în anonimat, în malaxor. Te face ce ești: un nimic. Cum de altfel ești. Și mic-nimic, surâzi cel mult, știind că nu poți urla mai tare ca orașul. Surâzi, cel mult, știind că n-ai de ce să te smiorcăi. Nu te va auzi cu adevărat nimeni. Mulțumește cu puțin. Fă detox. Telefon cât să vorbești de urgență. O cafea de la tonomat, o gustare într-un loc unde te bucuri de viața din jur. O muzică de pe divaisuri vechi, nimic la modă, nimic în trend. Fă-ți curat trupul și fă-ți curate lucrurile.

Ai grijă de ceea ce ești, nu mai fi obsedat de ceeea ce vei deveni. Poți înțelege și stăpâni lumea din jur printr-un gest, printr-o grimasă, printr-un surâs. A scoate un sunet în plus e inutil, înseamnă a polua. A polua natura umană care e în Natură.

Trăiești în așteptare, în ce va fi să fie. În interval. Și nu ai de ce să urli de durere. E greu, e apăsător, e inuman. În lumea asta mare însă sunt multe, prea multe lumi ca să le stăpânești. Unele lumi nu se întâlnesc niciodată. Tu, tandru, trăiești în intervalul dintre ele. Le speli calea de propriile murdării. Și astfel le unești fără să le cunoști. Le unești fără ca aceste lumi să simtă, nici măcar nu ai consimțământul lor. Acestea nu te văd, deși ești în ochii lor. Lumile care te văd sunt fericite cu apropierea ta, cu tandrețea ta, cu surâsul tău.

Natura umană este în marea Natură. Natura care dă și lumină și dă și oameni și copaci, dă și rău, dă și bine, dă și ploaie, dă și cancer, dă și greșeală, dă și amintire, dă și nepoată fugară, dă și colegi tâmpiți. De la această Natură te poți aștepta la orice, la tragedii, la hohote. Tu păstrezi surâsul, privirea spre cer.

Hirayama este un om. Este o terapie de care te îndrăgostești. Nu-i știm păcatele. Dar orice păcat se șterge pentru că ne ia de mână în terapia sa. Același ritm al vieții, același echilibru al fiecărui mușchi al trupului. Aceeași împăcare în natură. Aceeași viteză a bicicletei între viață și necunoscut. Ce face din tine această terapie? Te ia de sub coroana uriașă a copacului. Ești o mlădița care oricum nu știi ce destin ar avea și te îngrijește. Îți dă o șansă. Îți face loc în pădurea de pe terasa sa.

Aceasta este cronica filmului Zile Perfecte. E mai mult decât o terapie ce merită urmată. Du-te și vezi filmul! RegiaWim WendersScenariulWim WendersTakuma TakasakiDistributiaKôji Yakusho