Și am privit cerul. Și cerul urla. De undeva se auzea un sfâșietor mieunat. Privesc de jur împrejur. Și pe casa înaltă, de vreo două etaje, din fața mea, urlă o pisică neagră. Pasul ei e șovăitor pe acoperișul fierbinte. Și e cu gâtul în jos, gata să alunece. Dar nu alunecă. Și e cu laba stângă în jos, gata să cadă. Dar nu cade. Telefonez autorităților. Și-mi dau seama că avem un VID. Blocaj mental. Vid legislativ.

Istodor privindFoto: Cosmin Bumbut

Sun la 112. Pompierii îmi explică: nu venim decât după pisici în situații imposibile - în canal, de exemplu. Pe casă nu ne mai urcăm. Pisica s-ar speria văzându-ne. Pe unde a apărut, se întoarce. Sun la Poliția Animalelor. Polițiștii vin, privesc neputincioși. Era acolo pisica, nu mai e. Bada, uite-o. E o pisică flămândă într-o casă a nimănui. Proprietarii nu-s de găsit. Casa pare și părăsită și în renovare. Vecinii spun că pisica urlă de foame și de frică de câteva zile. Privesc de jos un suflet care miaună cu mustățile întinse spre Dumnezeu.

Privesc pisica și privesc un imens gol legislativ românesc. Pisica urlă de foame și frică în gol. În vid. Deci schema e clară: pisica e pe acoperișul unei case. Acoperișul e al unei case cu proprietari necunoscuți acum. Vecinii nu știu cine-s proprietarii. POliția nu are evidența proprietarilor. Ca să intre cineva pe poartă, în casă este nevoie de mandat de la judecătorie.

Suntem în 2021, 14 iunie.

Pechinezul Wasabi e rege în New York. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

NATO organizează Summit de miliarde. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

Blue Origin auctions seat on first spaceflight with Jeff Bezos for $28 million. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

Urmăriri şi bătăi ca-n filme, pe stradă, în Buzău. Ţinta agresorilor: un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

Cascada Bigăr s-a prăbușit. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

Peneliștii se ceartă pe ciolan. Și o pisică urlă de foame și frică pe casa din strada Anton Pann 12, București. Pisica este pe casă și privește spre vidul legislativ.

Jos pe pământ, dacă ar cădea, pisica ar găsi ambrozie și căpușe, o sălbăticie cumplită. Dar decât să mori de foame, e mai bine să mori ciupit de căpușe?

Cui să-i pese de o pisică a nimănui. Neagră, banală. Am stat vreo oră în fața casei. Cum s-o escaladez? Imposibil. Am chemat autoritățile. Degeaba. E imposibil să salvez pisica. Am plecat și eu. Am lăsat pisica pe casă să privească spre vidul legislativ. E întuneric, vin stelele să aibă grijă de pisică. O să plouă la noapte. Pe acoperiș nu-i loc de adăpost.

Pisica e neagră, schiloadă. Fără istorie. Fără măreție. Nu-i a lui Biden. Nici a lui Orban Ludovic. Pentru mine e un fapt de viață. Ca om, neputincios. Ca jurnalist, semnalez faptul. Ca om, plec. Ca jurnalist arăt că-i blocaj mental. Vidul ne-nghite: pe pisică, pe mine. Sper o clipă ca ea să aibă, ca-n legende, 9 vieți. Dacă ar cădea de pe acoperiș să-și sacrifice doar o viață, să-i rămână 8.

Pisica o să cadă de pe acoperiș la noapte? Nu știu. Pisica o să găsească drumul înapoi, cum zicea pompierul? Nu știu. În mahala, stau departe de casa asta. N-o să aud noaptea asta mieunatul pisicii. Și poate niciodată.