Asta-i încă o istorie a felului în care-s tratați artiștii. În Ro. Iar 150 oameni de cultură cer ca Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, să-și ceară scuze public pentru ne-simțirea sa. Ne-simțirea cu care l-a tratat pe Nanau. Ne-simțirea afișată ieri în conferința de presă. Pe Nanau l-a plesnit peste ochi că a refuzat premiul Cultural. Pe oamenii de cultură i-a trimis la plimbare: el și-a făcut datoria "să facă hârtiile pentru compensații", de acum cei revoltați să ceară socoteală altor miniștriiiii. E de ziua Culturii Naționale. Oameni care știu ce-i cultura cer ca Bogdan Gheorghiu să-și ceară scuze astăzi, de ziua lui Eminescu. Documentul se numeste "La o aniversală" și a fost trimis lui Iohannis, Guvernului României. Oamenii de cultură își serbează Ziua așa cum știu ei mai bine. Stricându-le cheful politicienilor ne-simțiți.

Bogdan GheorghiuFoto: G4Media.ro

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, nu ne dorim medalii și festivități. Ne dorim, în schimb, în fruntea Ministerului Culturii oameni competenți, care nu îi disprețuiesc pe cei care lucrează în domeniu și care pricep problemele cu care aceștia se confruntă. Așteptăm o reacție publică din partea Președinției și a Guvernului României în ceea ce privește importanța pe care o acordă culturii și o strategie coerentă, funcțională de salvare a domeniului cultural în perioada de criză pe care o traversăm. Dar, în primul rând, cerem ca Ministrul Culturii să își ceară public scuze pentru că a manipulat intenționat opinia publică, din poziția de ministru al unui stat european. Nu putem accepta să fim reprezentați de către un om politic care compromite misiunea Ministerului Culturii și mecanismele sale." - fragment din scrisoare Printre semnatari:Florin Iepan - cineast, Andrei Ujică - cineast, Alexandru Solomon - cineast, Gabriel Spahiu - actor. Ada Solomon -producător de film, Radu Vancu -scriitor, Mihai Călin, actor, Gianina Cărbunariu - regizor, dramaturg, Tudor Giurgiu regizor, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Andrei Gorzo - critic de film, Cosmin Bumbuț - fotograf, Igor Cobileanski - regizor, scenarist

CUM S-A AJUNS AICI? Bogdan Gheorghiu "i-a cârpit" două palme peste ochi lui Eminescu. De ziua lui. De ziua culturii noastre naționale. Cum așa? Simplu. Eminescu, eu așa cred, este simbolul culturii naționale. Soarta lui este soarta artistului român. Mereu în căutare de finanțe de a trăi, mereu fără bani pentru a-și pune ideile în practică. Eminescu e Artistul. Nanau poate fi Eminescu, de ce nu? Alexander Nanau, care pentru filmul său “Colectiv”, a deschis cerurile pentru un Oscar. Oscar! Nanau în Ro e tratat cum a fost tratat Eminescu toată viața. Iohannis și Gheorghiu vor să premieze artiști de Ziua lor Națională. Au datoria s-o facă. Cum Alexander Nanau este în vederea lumii întregi pentru realizarea sa, “Colectiv”, Nanau este propus pentru decorare. Este sigur că altfel nu i-ar fi trecut prin minte lui Gheorghiu.

Tragedia unei generații, cangrena unui sistem, răul pe care ni-l facem zilnic alegând aceleași "găini fără cap", toate astea au fost documentate, au dat un film. Regizorul și “montajul” său ideatic merită comentarii, premii, distincții. În termeni rezonabili, Nanau SURPRIZĂ refuză premiul oferit de Iohannis și Gheorghiu. Are libertatea s-o facă.

CLICK DOCUMENT Scrisoarea lui Alexander Nanau

Ne-simțire de ministru întâi și întâi.

În loc să recunoască: domle, atâta am putut noi face pe COVID-ul ăsta, Gheorghiu, ministrul culturii, îi trage "două perechi de palme". Lui Nanau. Ia, bă, boule, de aici! Îți permiți tu să refuzi? Te fac preș. Te calc în picioare. Într-un comunicat oficial, Gheorghiu a început să se fudulească cu banii pe care i-a dat Ministerul lui Nanău. Ți-am dat atât și atât și tu ce faci, bezmeticule? Refuzi? În 2021 se-ntâmplă ca pe vremea lui Eminescu. Gheorghiu cu aerele de ne-simțire îi mai cârpește două palme lui Eminescu. Simbolic. Ori Gheorghiu nu-i altceva decât un slujbaș al lui Eminescu. Ministrul nu-i altceva decât slujbașul Culturii românești, al lui Nanău și al altor artiști români. Ministerul apreciază, "scoate la concurs" proiectele. Nanau a câștigat bani pe vremea când nu se știa de Oscar. Deci, a meritat. Mai mult, banii de la Minister erau o picătură din bugetul necesar filmului. Deci, găina se laudă că a făcut un ou de bibilică.

CLICK DOCUMENT Comunicat de presă referitor la informațiile apărute în spațiul public din partea regizorului Alexander Nanau

Să ne amintim puțin, că d-asta-i ziua lui Eminescu cum s-a purtat într-o situație similară Titu Maiorescu. Titu este singurul apărător al lui Eminescu, pe vremea aia. Înțelege simțirea lui. Maiorescu, repet, nu restul contemporanilor. Românii contemporani i-au tras palme lui Eminescu. "Ia, bă, boule! Vrei poezie?" Maiorescu, citindu-l, publicându-l, dezbătând împreună câte-n lună și stele, visa să-i dea o catedră de filosofie la Iași. Pe merit. Pe măsura a ce avea în cap. Titu mi l-a trimis pe Mihai la doctorat în străinătate, pe bursă, pe garanția lui, când a devenit ministru. Nu erau mulți bani, dar atâta se putea atunci. Eminescu a tocat banii pe cărți, a pierdut timpul în biblioteci și și-a făcut proiecte pe care niciodată nu le-a dus la capăt. Ăsta e adevăratul artist. Să-și facă iluzii, utopii, să trăiască cu capul în nori. Maiorescu nu l-a scuipat în ochi. A înțeles. Asta-i firea lui de artist. Eminescu s-a întors fără doctorat. I-a dat post de bibliotecar. Și când iar Eminescu s-a dovedit nepotrivit, i-a găsit post de revizor școlar. Repet, nici gând de reproș, de nervi, de “băi, nesimțitule, eu îți dau bani, tu ce faci? Ce recompensă îmi dai?” Uite, de asta, ministrul de astăzi nu-i Maiorescu, ministru al Educației, al Culturii. (vezi Călinescu-Viața lui Eminescu)

Și când Ada Solomon, din breasla cineaștrilor, reacționează la mizerie, își ia și ea un cap în gură. Că așa-i ministrul nostru.

Ieri, Ada Solomon, producătoare care s-a zbătut ca nebuna să scoată filme ro și a luat premii pe măsură, a fost luată și ea în tărbacă. I-a cârpit și ei două palme. Dă-o dracului de artistă!

CLICK DOCUMENT Textul Adei Solomon/Contributors: Ministerul Culturii e gol

Țâfna lui, fudulia lui, ne-simțirea în fața firii de artist. Astea definesc ministrul culturii în ziua culturii naționale. În zilele astea arțăgoase ale COVID-ului. De asta oamenii de cultură CER ca ministru să-și ceară scuze astăzi de Ziua Națională. L-a pălmuit pe Eminescu, pe ARTIST, de ziua lui.

CLICK DOCUMENT Cultura la dubă/ Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat azi, într-o conferință de presă, că ministerul pe care îl conduce a alocat 2 milioane de lei pentru finanțarea a 42 de proiecte culturale, care se vor desfășura între 15 și 31 ianuarie 2021, pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale

Nu, nu ne luăm de studiile domnului de la Cultură. A fost, sanchi, actoraș făcut la fabrica de diplome și manager la OTV. Bănuim, însă, că astfel de activități molipsesc.

CLICK DOCUMENT CV Bogdan Gheorghiu, ministru, fost actor și jurnalist OTV

Nu ne luăm nici de lista de acțiuni creștine pentru salvarea memoriei lui Eminescu. Doamne ferește! Fugi Eminescule că te-au făcut ăștia iar icoană să te pupe pe gură! Oh, nu, n-o facem. E chestie de gust, nu de punctaj acolo.

Nu. Ținem să amintim că-n ziua sfântă a lui Eminescu ministrul tratează artiștii ca-n totdeauna. Că-i România. Cu mânie și ne-simțire. Dă-i în mă-sa, sunt niște clauni!

P.S.: Acum că vine vorba de cultură, să spunem că acest cuvânt “flegmă” este folosit în sens peiorativ, dom Ministru, sper că v-ați dat seama. L-a-f-e-l și "cârpit două palme/două perechi de palme". Nu aveți cum să-l atingeți pe Eminescu. Își doarme veșnicia la Bellu.

P.S.: iarăși, “Ne-simțire” înseamnă simțire-fără, nu vă fac direct nesimțit, dom’ ministru, sper că realizați acum, la al 2-lea mandat.