Votul. De ce ne pute? Și de ce ne intoxicăm tinerii - INC-O OPINIE PERSPEKTIVA

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 mai 2019, 4:25 Actualitate | PERSPEKTIVA


alegeri europarlamentare 2019
Foto: Hotnews
Așa-i în România, cu politica. Intră doi într-o dispută. Unul ciripește, altul dă replica. Până la urmă argumentele se epuizează. Și cel care vrea cu tot dinadinsul să câștige trage “un vânt” din adâncul mațelor lui. Ceva odios. Scena descrisă aici e inspirată din Marin Preda. Dar o invoc pentru că așa arată politicienii, dar și cei care-i comentează de pe margine: lasă, bă, sunt toți la fel / lasă, bă, dă-i în mă-sa că fură toți / lasă, bă, politica miroase urât / cine joacă cu porcii, în nămol se afundă. Deci, votul pute. Dar cum s-a ajuns în halul ăsta de duhoare?

Politica românească are astăzi dimensiuni de coteț. Și numărul este redus drastic, numărul găinilor îmbătrânite în viciu și al puișorilor care măcăne pe margine. Politica la noi se practică într-un coteț. Suntem puțini cei care privim-participăm la circul din cotețul politic. Și fauna asta s-a adunat în Palatul Parlamentului pentru că cine a intrat în circul ăsta n-a putut să nu se murdărească, să nu orăcăie, să nu ciupească, să nu mintă, să nu seducă, să nu bage un deget în miere. Și fauna asta s-a adunat în jurul politicii pentru că dezinteresul civic tot mai mare îi face pe comentatori să se cocoșească isteric.

Nu cumva însă circarii și comentatorii intrați în acest joc erau corupți de la mama lor? Nu cumva cei intrați trebuiau și dați afară în șuturi, cu DNA-ul sau cu câinii civici? Dar cine s-o facă? Am tot stat deoparte și câte un gâlci civic ne-a adunat în zilele de vot.

“Lasă, bă, sunt toți la fel / lasă, bă, dă-i în mă-sa că fură toți / lasă, bă, politica miroase urât / cine joacă cu porcii, în nămol se afundă” - de 30 de ani aceleași “vânturi” puturoase venite de la neimplicați, civici de conjunctură, vulturași de stârvuri. Normal că politica românească pute, în aceste condiții.

Cine s-o ia de mână, s-o scoată la aer liber și să n-o violeze? Urșii viciați continuă să practice violul fără pic de jenă. 2018-19 - o asemenea practică îndelungată acreditează o putere politică abuzivă și analfabetă care modifică legile în favoarea propriului interes.

Și nu doar Puterea abuzivă a fost astfel instalată, ci și admirația pentru Putere. Ambuteiajul civic din ziua votului nu este altceva decât dovada felului în care serbăm acest joc limitat din cotețul nostru politic. Nimic mai mult, în care ne lansăm festiv încă o dată prejudecățile, cu care ne îndopăm precum curcanii. Privim vreodată în jurul cotețului? Nu.

Trebuie mers la vot pentru a sparge regulile acestea ale cotețului. Trebuie mers la vot pentru a sparge jocul acesta vicios.

Și cei ce pot face acest lucru sunt tinerii. În jurul nostru sunt tineri care au crescut cu prostiile debitate de generații zaharisite, plictisite. În jurul nostru sunt tineri care au crescut fără revoltă în ADN, n-au trâit nicio Piața Universității, nicio Piața Victoriei. Tineri fără calciu civic, tineri în majoritate cărora le stă gândul la “alte prostii”, cum tot Marin Preda zicea. Nu sunt de condamnat. Când părinții lor înjură cotețul politic, când privesc profesorii amețiți de schimbările unui minister beat de nepricepere, la ce să te aștepți?

Am ticăloșit mintea puștiilor. I-am hrănit cu duhorile, sughițurile minții noastre. I-am lăsat neajutorați în fața putorii politice. De intră astăzi într-o dispută, oricare dintre ei ciripesc, aduc argumente, până când vine unul care vrea cu tot dinadinsul să câștige trage “un vânt” din adâncul mațelor lui. Ceva odios. Ce le spunem noi? De ce bă n-ai tras și tu "un vânt"? De ce ești prost?

Lasă, bă, sunt toți la fel / lasă, bă, dă-i în mă-sa că fură toți / lasă, bă, politica miroase urât / cine joacă cu porcii, în nămol se afundă. Lasă, votul pute.

Tot în Marin Preda este o scenă pilduitoare despre ce-nseamnă votul, despre cum ar fi trebuit să deschidem mintea puștilor.

Zice așa. Se pune pâinea mare și rotundă pe masă. Dintre cei cinci-șase meseni, ăl mic, Nicolae-puștiul se repede s-o ia pe toată. Nelămurire, ce facem cu nebunul? Și Moromete zice: ia-o bă pe toată! Ia-o, bă, să vedem ce poți să faci tu cu ea. Adică, ce înțelegem noi din drăcovenia asta? Lasă-l, bă, să încerce, lasă, bă, tânărul să treacă prin experiența votului, ce dacă își frânge gâtul. Lasă-l să treacă și prin experiența asta! Dă-i, bă, drumul din colivia ta!

UN APEL MODEL pentru tineri a lansat decanul de la Litere, profesorul Emil Ionescu:

"Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia" / "În primul rând, dată fiind gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm acum, este necesar ca votul pe care îl dau cetăţenii să fie, prin număr, reprezentativ, în cea mai mare măsură. Dacă, aşadar, cetăţenii – şi voi printre ei – vor fi prezenţi în număr mare la vot, decizia care va rezulta de aici va avea o mare legitimitate populară. Vom evita, în acest fel, situaţia prezentă: o minoritate care îşi impune scopurile întregii societăţi, numai şi numai pentru că majoritatea imensă a cetăţenilor nu a fost interesată la precedenta rundă electorală să voteze. Celălalt motiv al îndemnului meu este şi mai important. Sunt convins că fiecare dintre voi ştie ca cetăţean ce îşi doreşte. Într-adevăr, fiecare exprimă prin votul său ceea ce speră să se întâmple – sau să nu se mai întâmple – în viitor. Cu ţara şi cu sine însuşi. Nevotând, această speranţă este jucată la zaruri. De alţii! Votând, daţi măcar o şansă speranţei voastre să trăiască. Dacă veţi eşua, veţi putea cel puţin să vă spuneţi: „am încercat, n-a ieşit, nu am ce-mi reproşa, căci am jucat jocul pe regulile lui”. Asta e de fapt democraţia. Încetaţi, aşadar, să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. Căci trebuie să înţelegeţi că, din cauza acestui dispreţ, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis – de prea multe ori – de votanţi îngroziţi de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercaţi, de aceea să daţi viitorului forma propriei voastre speranţe. Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!" MESAJUL INTEGRAL ESTE AICI.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5893 vizualizari

 • +2 (18 voturi)    
  Un caţavenc turmentat (Sâmbătă, 25 mai 2019, 7:05)

  dekirico [utilizator]

  Dacă dumneata îţi hrăneşti odrasla cu" duhorile, sughițurile minții " sau pârţuri sulfuroase mi-e milă de ea. BTW orătăniile alea mici care măcăne se numesc boboci. Aşa zic găinile alea bătrâne, alcoolice, curve şi proaste, mai pe scurt PSD-iste.
 • -19 (25 voturi)    
  Nimeni nu comentează? (Sâmbătă, 25 mai 2019, 7:59)

  Neafiliat [utilizator]

  #hotrezist nu face comentarii decât, exact ca în reflexul condiționat, când e vorba de PSD... Asta spune mult despre nivelul cititorilor....
  • +9 (15 voturi)    
   Tocmai ai tras un vant (Sâmbătă, 25 mai 2019, 20:35)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Neafiliat

   Si nu realizezi ca esti singur, sa-l mirosi. Succesuri!!!
 • -10 (22 voturi)    
  Votul de ce ne pute!! (Sâmbătă, 25 mai 2019, 12:20)

  Theros [utilizator]

  Iata explicatia elocventa:AFACERE ONEROASĂ PE BANII PREŞEDINŢIEI

  Ca autor al mai multor cărţi, ştiu foarte bine ce greutăţi întîmpină un autor pentru a-şi vedea cartea tipărită şi difuzată. În cazul lui Klaus Iohannis, toate greutăţile dispar pur şi simplu: editura este asigurată că se vor vinde mii de exemplare pentru că membrii partidelor apropiate vor fi „determinaţi” să cumpere un anumit de cărţi în toate filialele, iar promovarea cărţii se va face prin mai multe sesiuni de lansare în ţară, fără ca editura sau autorul să cheltuiască vreun leu.

  Aceasta este cheia succesului, verificată deja la primele două cărţi publicate de Klaus Iohannis! Astfel, Ion Cristoiu scria că volumul „Pas cu pas” s-a tipărit în 130.000 de exemplare, ceea ce înseamnă un profit uriaş al autorului, deşi, după cum deja se ştie, cartea a fost redactată în redacţia revistei „Observator cultural” , patronată de Carmen Muşat, soţia lui Gheorghe Muşat, avocatul lui Klaus Iohannis!

  Încurajat de acest gen de succes, Iohannis se pare că a decis să facă bani în fiecare an al mandatului, folosind oportunitatea teribilă de a se folosi de funcţia de preşedinte pentru promovarea şi vînzarea cărţilor sale! Cine crede că, dacă Iohannis n-ar fi preşedintele ţării, i-ar cumpăra cineva cărţile este fie naiv, fie membru #Rezist. Vă asigur eu că nu i-ar cumpăra-o nici dracu!

  Din acest punct de vedere, Klaus Iohannis împrumută ceva din modelul lui Nicolae Ceauşescu, ale cărui cărţi se tipăreau în mii de exemplare care, tipărite pe banii statului, deveneau obligatorii pentru toate organizaţiile de partid. Cam aşa face şi Iohannis: promovează cartea pe banii Preşedinţiei, vin la lansare organizaţiile PNL din teritoriu şi astfel… vînzarea-i gata! Ceauşescu avea, totuşi, bunul simţ să-şi publice doar cuvîntările de la Congrese sau Conferinţele PCR, nu să se dea şi mare scriitor de succes.

  ALIBIURI PENTRU ACOPERIREA UNOR INFRACŢIUNI

  Omul care vorbeşte cu fiecare prilej despre corupţie, despre politicieni pena
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 mai 2019, 21:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Theros

 • -5 (13 voturi)    
  totusi (Sâmbătă, 25 mai 2019, 20:52)

  martel55 [utilizator]

  care sunt valorile UE?ca nu am reusit sa ma lamuresc, toti vorbesc de asta, da nimeni nu le enumera...din fapte insa, inteleg ca la valori UE intra imigratia non europeana fara limite si impunerea de cote obligatorii, prigoana crestinilor (distrugerea lacasurilor de cult, interzicerea simbolurilor crestine in spatiul public, interzicerea valorilor crestine lkegate de moralitate si familie), limitarea dreptului la libera exprimare daca spui adevaruri neconvenabile,ascunse de presa oficiala, de la riscul de a-ti pierd3 jobl pana la inchsioare pentru delict de opinie...ar mai fi dreptul de a fi exploatat in alte tari UE pe salarii mai mici decat ale localnicilor doar pentru a imbogati o mana de afaceristi si politicieni verosi, dreptul de a fi scos din politicia si eventual bagat la inchisoare in urma deciziei arbiitrare a serviciilor secrete.....dreptul de a-ti uita si chiar nega isotria in urma unei corectitudini politice duse la extrem si aplicata doar nativilor europeni....daca mai sunt si alte valori pe care nu le-am identificat, astept postacii progresisti sa ma lumineze
  • -4 (8 voturi)    
   Sa nu uitam de egalitate! (Duminică, 26 mai 2019, 1:47)

   VOX [anonim] i-a raspuns lui martel55

   De exemplu, la Eurovision, cazul Laurei Bretan. Votul a doi homosexuali staini, a cantarit mai mult decat votul a milioane de romani, si asta tocmai in tara lor.
  • -4 (8 voturi)    
   Analizează și vei descoperi (Duminică, 26 mai 2019, 3:48)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ca politica cu invazia musulmană a Europei este rezultatul unui efort al tovarășii fost șefa UTC din Germania socialista, ideile acestei tovarase a obligat toate țările membre ale UE sa primească o cota de musulmani... așa a început revolta contra UE și Brexit ul este tot un refuz de ane schimba identitatea și cultura.....

   Tovarsa va pleca de la conducere curând , dar nu cu coada între picioare , după ce a corcit Germania și Europa.

   Succes in continuare .
 • +3 (3 voturi)    
  autorului (Duminică, 26 mai 2019, 9:22)

  vax albina [anonim]

  Încă un articol excelent.
 • +2 (2 voturi)    
  Pt autor (Duminică, 26 mai 2019, 13:39)

  MariaCristina [utilizator]

  Felicitari! Ai intrat unde doare. O rana veche, uneori pute! Unii nu suporta nici durerea, nici putoarea, si tipa. Atat! Nu ii lua in seama. Go on!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by