Articol sustinut de Durex

Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol - VIDEOinterviu Petronela Rotar-Cotoban, partea întâi, pentru LOVE STORY EDUCATION 

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 3 octombrie 2018, 8:09 Actualitate | PERSPEKTIVA


Petronela Rotar Cotoban
Foto: arhiva personala
"Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol". "Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol" - repet fraza pentru că nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla așa ceva unei ființe umane din preajma mea. Ascultați incredibila mărturisire a scriitoarei Petronela Rotar-Cotoban. La astfel de întâmplări nefaste poate duce lipsa educației sexuale în familie, la școală. Nu e prima oară când aud că singurii educatori din anii adolescenței sunt neajutorați. Anestezia părinților, profesorilor duce la tragedii. Vedeți interviul PERSPEKTIVA al campaniei LOVE STORY EDUCATION.

Violul

Reporter: Cum îți ziceau? „Dulcico”? Cum te alintau băieții pe stradă? 
Petronela Rotar Cotoban: Ca pe ei. 
Reporter: O scurtă istorie a hărțuirii. 
Petronela Rotar Cotoban: Când eram mică, mă vedeau ca pe un băiat pentru că așa mă purtam, așa eram tunsă și eram singura fată, mă rog, mai aveam o fată pe stradă, într-o gașcă de 12-13-14-15 băieți. Băteam mingea împreună, mergeam să înotăm împreună, ne urcam în copaci împreună. Și chiar și atunci, spre zona pubertății, când am început să facem diferențierile mai clare între genuri, am fost tot băiat sau, cum zice mama-mare, bunică-mea, „băiată”. Așa și în zilele noastre, tot „băiată” mă cheamă, deci, când eram mică, asta eram, „băiată”. 
Reporter: Și ce îți făceau? Te trăgeau de codițe sau n-aveai?  
Petronela Rotar Cotoban: Din fericire, nu aveam codițe și din nefericire, în același timp, pentru că mi-aș fi dorit să am, dar nu au vrut ai mei să mă lase să am părul mare.

 

Reporter: De ce? Era un pericol? 
Petronela Rotar Cotoban: Nu, le era lene. Părul lung necesită îngijire, așa că au preferat să o pună pe mătușă-mea să mă tundă „castron”, în curtea din spate. Era ieftin, sigur și la îndemână. Dar la mine, când au debutat hărțuirile sexuale, au debutat foarte abrupt și foarte grav pentru că nimeni nu mi-a spus niciodată nimic despre ce ar trebui să știu, despre cum ar trebui să mă feresc. Pentru că în proximitatea mea erau băieți cu care am crescut și care nu s-au dedat la acte d-astea care să mă înspăimânte. 

Eu am crescut într-un sat de lângă Brașov și m-am dus la școală în oraș. Din momentul acela, lucrurile, cumva, au degenerat foarte tare. Și din vina mea, pentru că eu, neavând niciun fel de educație în zona asta, n-am știut să mă apăr. 

Și atunci, practic, am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol. Ăsta a fost debutul vieții mele sexuale, despre care nici nu am vorbit până în urmă cu câțiva ani. Nici public, dar nici cu oameni apropiați. Adică nici părinții mei nu au știut. Pentru că rușinea apăsa peste toate, în orice fel de context în care apărea „sexul”, o resimțeam și am resimțit-o mereu când am fost mică, nici nu era nevoie de multe ori să ni se spună că „e rușine asta” sau „e rușine cealaltă”, vedeai în primul rând că lor le este rușine, vedeai ce conotații dădeau sexualității, actului sexual și oricărui gest din zona asta și înțelegeai că era ceva despre care nu puteai vorbi, era ceva de care trebuia să te rușinezi, despre care știai că este rău și trebuie să îl ascunzi. Și mai era și cealaltă variantă cu care am crescut, că „fetele sunt de vină”, „au fusta prea scurtă”, „sigur au făcut ceva”, iar în anii în care am crescut eu în Brașov, imediat după revoluție, când eram adolescentă, era o stigmă atât de mare să fi fost violată sau să se știe despre tine că ai trecut printr-un episod de genul ăsta, încât nimeni nu spunea că a pățit așa ceva. 

Pare SF în momentul ăsta. În generația mea, au existat foarte multe fete care erau luate de pe stradă de mașini, de bandele de interlopi, de tot felul de băieți șmecheri, la noi erau tot felul de tabere de genul acesta: erau valutiștii, erau băieții din Noua, erau băieții din Dârste, erau găști despre care se știa că sunt foarte periculoase, care erau mână în mână cu poliția, pe vremea aia însuși șeful poliției era un proxenet despre care se știa foarte bine că trăia de pe urma prostituatelor pe care le avea în Poiana Brașov și atunci totul era o capcană, nu exista, astfel, nicio cale de scăpare.  

Am avut o prietenă care a fost luată de pe stradă și dusă într-un loc care era cumva predilect pentru genul ăsta de activități, în Bran, într-un grup cu alte zece fete, și îmi aduc aminte că ne povestea dup-aia că agresorii jucau un fel de joc sinistru. Le luau de pe stradă, le duceau și le dădeau drumul prin curte, să vadă cum fug. Apoi, fugeau după ele, le prindeau, unele săreau pe poartă, încercau să fugă, și după ce se distrau, văzându-le disperarea cu care încercau să scape, le prindeau și le violau acolo, în locul unde puneau mâna pe ele. 

La mine, violul s-a întâmplat într-un cerc mai apropiat, adică niște băieți care veneau la mine în liceu și despre care lumea știa că sunt periculoși și nu sunt frecventabili. Așa cum pățeau și fetele luate de pe stradă, nici eu, nici ele nu ne-am dus nicăieri să spunem ce am pățit, am reprimat cât am putut amintirea asta, am vorbit cu două-trei prietene care puteau să ne înțeleagă și am dus mai departe ascunsă adânc în mine treaba asta până am ajuns să lucrez în terapie pe toate abuzurile astea sexuale. 

A fost nevoie de multă terapie să pot să mă vindec și să pot să vorbesc despre asta în mod asumat, totodată încercând să trag cumva un semnal de alarmă, că nu e vina noastră că am pățit lucrurile astea și că, atunci când ți se întâmplă, trebuie să vorbești, trebuie să depui plângere, fiindcă în zilele noastre nu cred că mai există stigma care exista atunci. Să fii violată însemna pe vremea mea să fii curvă. Era atât de simplu: erai violată?  Sigur era ceva în neregulă cu tine. Nimeni nu voia să defileze prin liceu și oraș cu eticheta „curvă” lipită de frunte. Era oribil, te simțeai paria, defectă, greșită. Oricum o duceam în spate, indiferent ce făceam, dar măcar nu era atât de grosolană și definitivă ca în cazul unui viol. Adică, erai curvă și dacă te plăcea un băiat, și dacă nu te plăcea, erai curvă și dacă umblai cu fustă scurtă și cu pantaloni mai strâmți, indiferent ce făceai, sfârșeai prin a fi tot curvă. Dar să fi fost violată și să vorbească toată lumea despre asta, deja era insuportabil. Atunci, mai bine nu spuneai nimic, îngropai în tine. Eu, personal, am vrut să mă sinucid imediat după ce s-a întâmplat lucrul ăsta. 

O întâmplare a făcut să nu ajung pe șina de cale ferată. Știu și alte fete care au încercat să se sinucidă, dar niciuna dintre noi nu a spus, nu a vorbit. Era atât de grav încât preferai să mori, dar să nu spui. Iar nespusul acesta ne-a costat enorm, ne-a cheltuit emoțional teribil. 

Cred că din perioada de după Revoluție există foarte multe femei care în momentul ăsta sunt adulte, de vârsta mea sau pe-acolo, și care păstrează amintirea asta absolut îngrozitoare a unui viol despre care nu au vorbit niciodată nici cu părinții lor, nici cu alți oameni care ar fi trebuit, cumva, să reprezinte autoritatea.  

O altă prietenă de-a mea, prinsă în câmp și violată, pentru că se îmbrățișa cu o altă fată, aproape că a fost din nou violată la secția de poliție. Pentru că au vrut cu toții, inclusiv polițiștii, să îi arate ce înseamnă să fii lesbiană

Cam așa stăteau lucrurile în vremea aia. Și țin minte că, în momentul în care am spus prima dată public că am fost violată, au fost voci, ba a apărut inclusiv un articol scris de un bărbat, firește, care s-au îndoit că povestea asta ar fi autentică, pentru că, nu-i așa, femeile care sunt violate se duc să depună plângere la poliție. 

Și e rizibil să te gândești așa și de-asta spun că numai un bărbat care a fost pus la adăpost de tot ce înseamnă hărțuire sexuală sau abuz poate să gândească în felul ăsta, având în vedere că suntem în 2018 și încă sexualitatea e tabu, încă ne creștem copiii în familii în care nu se vorbește despre asta, în care împovărăm cu rușine tot ce ține de zona sexuală. Nici nu cred că cunosc pe cineva, gândindu-mă acum, despre care să știu că a fost violată și care să fi fost să depună plângere la poliție în anii ăia. Cunosc femei care au făcut asta mai târziu, în anii în care lucrurile s-au mai limpezit, poliția a devenit un loc în care să te poți duce fără să te temi că ți-o iei mai tare decât o pățiseși deja, dar nu din anii în care am crescut eu, anii în care am fost adolescentă. 
Sexualitatea este un loc foarte întunecat, în care ne este foarte greu să coborâm

Reporter: Părinții, părinții care nu vorbesc. De ce nu vorbesc? De ce nu ți-au spus? De ce nu ți-au dat de-nțeles? 

 

Petronela Rotar Cotoban: Încerc să nu fiu foarte tehnică acum, când îți răspund la întrebarea asta. Limbajul nonverbal este suficient câteodată, nici nu mai e nevoie să ți se spună ca să înțelegi că unele lucruri sunt rele, sunt de nefăcut, sunt rușinoase, sau să te apese cu vinovăție orice gând sau orice scăpare în zona asta. Părinții noștri nu ne-au spus nimic absolut și o parte dintre părinții de astăzi nu spun mai departe pentru că ei înșiși au niște probleme foarte mari în zona asta. Pentru că au fost crescuți în același fel și pentru că sexualitatea este un loc foarte întunecat, în care ne este foarte greu să coborâm și să ne-o asumăm. Numărasem de curând că am o mie de ore de terapie personală și de grup în spate, iar în terapia de grup, care este un instrument extraordinar de interesant și de folositor, la un moment dat, am lucrat pe tema sexualității. Suntem în grupul acesta oameni în jur de 40 de ani, care am prins o oarecare libertate sexuală, care am apucat să citim niște lucruri, nu ca părinții noștri, care nu au avut acces, suntem oameni cu mintea suficient de deschisă și acces la suficiente informații ca între timp să ne mai fi educat. 

Însă, chiar și așa, cu pretențiile noastre de oameni educați, în momentul în care începi să lucrezi pe sexualitate, este atâta durere, și rușine, și vinovăție acolo și îți dai seama că ești atât de nesănătos pe partea asta, încât nu aveai cum să trasmiți copilului tău niște semnale corecte.  


Noi înșine suntem atât de nesănătoși în asumarea sexualității și a ne privi pe noi și în zona asta, deși o avem cu toții, am fost înzestrați cu ea, facem sex ca să ne reproducem din timpuri imemoriale, sexul nu a fost inventat ieri. E atât de simplu. Nu poți nega latura asta din tine, nu poți s-o reprimi complet. Iar dacă noi suntem așa cum suntem, imaginează-ți cum erau părinții noștri. Femei care știau că trebuie să facă sex pentru că așa cere bărbatul, femei care simțeau asta ca pe o povară, femei frigide, femei pe care le învăța la biserică să nu se îmbrace în vreun fel în care să-și ispitească propriii bărbați, atunci ce să ne transmită nouă, copiilor lor? Și paharul lor era gol, ce să ne dea și nouă? 

Nu am bănuit că oamenii sunt capabili de viol

Reporter: Gura satului? Ana Barton, în interviu, vorbea de această „gură a satului”, mai trăgeai cu urechea: „uite, bă, ăla cu ăla!” sau „ai grijă, uite ce s-a întâmplat!”. Auzeai în stânga și în dreapta. 
Petronela Rotar Cotoban: Din punctul ăsta de vedere, am fost destul de protejată pentru că noi am stat într-un sat foarte mic. Nu au fost incidente de felul ăsta sau nu pe care să le fi auzit eu și, oricum, chiar dacă aș fi auzit ceva nu înseamnă că aș fi și internalizat. Viața mea interioară era populată cu tot felul de povești pe care le citisem, citeam foarte mult și, desigur, se nimerea să citesc și povești de dragoste unde totul era frumos, luminos, unde dragostea era foarte aerată. Nu am bănuit că oamenii sunt capabili de viol, de exemplu. Nu am fost deloc pregătită din punctul ăsta de vedere și chiar dacă mi-ar fi spus maică-mea „ai grijă”, aș fi spus că exagerează, că nu se poate întâmpla așa ceva cu adevărat. Sau nu mie. 

Agresorul

Reporter: Și, în sfârșit, al doilea plan: agresorul sau violatorul, bărbatul, bărbații, gașca. Ce tip de minte poți să ai ca să faci un asemenea lucru? Cum vede el femeia? Însăși ideea de a face amor este schimbată în mintea agresorului.

 

Petronela Rotar Cotoban: Dacă ne uităm în istorie, violul ca mod de a-ți lua ce ai nevoie, bărbat de la femeie, a fost o practică îndelungată. Cred că, într-un fel, în ADN și transgenerațional, bărbatul simte că, dacă are nevoie de sex, poate să pună mâna pe femeie și să și-l ia. Cred că asta e o explicație antropologică, să spunem. Pe de altă parte, agresorul – și nu doar cel sexual, ci și cel emoțional sau care te bate – este, la rândul lui, cineva care a fost agresat, cineva care a învățat din interior că așa se face. Și cred că asta este una dintre explicații. Mi s-a întâmplat mie, știu că așa se face și fac mai departe, fără ca măcar să îmi dau seama că perpetuez cercul ăsta îngrozitor al răului. 

Nu cred că oamenii ăștia erau fundamental răi, ci erau băieți confuzi, cel puțin ăștia care nu făceau parte din vreo de bandă de interlopi, fiindcă la interlopi e posibil să fie ceva mai mult decât sentimentul de confuzie și de nevoia de a marca teritoriul și a arăta că ești tare și că faci parte cumva din lumea prădătorilor.  

Cred că erau băieți confuzi care știau la fel de puține lucruri ca noi, fetele, despre sexualitate, care simțeau un impuls foarte puternic, animalic, de a se împreuna și cred că a-și lua cu forța ce aveau nevoie era cel mai la îndemână lucru, în mare parte și pentru că nu prea existau consecințe. În lumea lor sigur se auzea că „ăla a violat-o p-aia și n-a pățit nimic, că fata a tăcut și n-a spus nimănui”, așa că nu aveau absolut nimic de pierdut. Cred că se uitau la noi așa, ca prădătorul care are o nevoie, o împlinește și trece mai departe, fără mari procese de conștiință și moralitate. 
Am scris foarte mult

Reporter: Tăcerea? Cum e tăcerea? Tăcerea ta cum era? Cum te-ai vindecat? Ai vorbit despre sinucidere. Dincolo de sinucidere, care e un moment de mare cumpănă, au fost foarte multe momente cu tine.  
Petronela Rotar Cotoban: Am scris. Am scris foarte mult. În anii ăia, în anii de după, pentru mine oricum scrisul a fost un mod de a metaboliza mai multe tipuri de durere și a fost un mod de a scoate din interior și a duce în afara mea toată rana asta. 

Întreagă ideea de sex pentru mine era o mare spaimă și o mare durere

Reporter: Ai simțit terapia asta? Scrisul a fost un sprijin?  
Petronela Rotar Cotoban: Chiar atunci, imediat, a fost, înainte să ajung să refulez, pentru că așa suntem noi, „bagă acolo, sub preș”. Am simțit și terapia asta. Prin scris, prin discuțiile cu terapeuta mea și în exercițiile pe sexualitate și pe abuz pe care le-am făcut. 
Reporter: Dar e vorba despre singurătatea ta. Tu cu tine. Cum ți-ai privit trupul? Cum l-ai considerat, văzut, simțit? Vorbeai despre vinovăție. Până să apuci să scrii, cum ți-ai supraviețuit? Ai ajuns și mamă în timpul ăla. Petronela Rotar Cotoban: A fost foarte greu. Întreagă ideea de sex pentru mine era o mare spaimă și o mare durere și mi-a luat foarte mult timp să mă obișnuiesc cu ea. 

Prima mea relație a început în anul următor după povestea asta și, deși îl iubeam foarte tare pe iubitul meu, a fost foarte greu să îmi dau voie să ajung într-o relație sexuală. După care a durat foarte multă vreme să îmi intru înapoi în corp. Am citit un articol și m-a izbit ceva ce era atât de familiar... Am descris în urmă cu mulți ani toată scena violului în niște pagini extrem de personale, a fost un exercițiu pe care l-am făcut la un moment dat, să scriu despre lucrurile astea. Articolul citit de curând era scris de un psiholog, iar acesta spunea că unul dintre mecanismele inconștiente comune care apar în timpul violului, ca să reziși agresiunii aceleia atât de îngrozitoare, de intruzive, este să ieși din corpul tău, să îți amorțești orice fel de senzații, și să te uiți cumva de sus la ceea ce se întâmplă, ca și cum nu ai fi tu acolo. Și m-am uitat la ce am scris eu însămi despre viol mai demult fără să știu lucrurile astea de natură psihologică, și chiar așa s-a întâmplat. Am ieșit din corpul meu. Și așa am rămas acolo, în afara corpului meu, multă vreme. Firește, corpul l-am tot folosit, inclusiv în relația sexuală pe care am avut-o atunci, dar m-am întors în el cu adevărat abia când am început terapia și am început să lucrez cu mine. Și să nu fii în corpul tău înseamnă multe lucruri, inclusiv o formă foarte rafinată, subtilă, de frigiditate foarte bine ascunsă chiar și de tine însăți. Nu aș fi spus despre mine că sunt o femeie frigidă. Dar am aflat că eram. Și atunci, da, am supraviețuit în felul acesta: mi-am lăsat corpul în altă parte și mi-am amorțit aproape irecuperabil instinctele. 

Am devenit mamă prima dată la 21 de ani, la 24 a doua oară și eram o femeie profund îndureratăReporter: Ce le-ai spus fetelor tale? Ce le-ai învățat sau ce le vei spune? 
Petronela Rotar Cotoban: Cred că întrebarea pusă corect și pe care mi-o pun și eu este „ce le-am transmis inconștient înainte de a le fi spus ceva?” Am devenit mamă prima dată la 21 de ani, la 24 a doua oară și eram o femeie profund îndurerată. Nu cred că le-am transmis ce mi-aș fi dorit acum să le fi transmis.  
Reporter: Acest inconștient... crezi că simt? Crezi că se simte povestea asta?  
Petronela Rotar Cotoban: Da, cu siguranță. Nu cred, sunt sigură. 
Reporter: Erai o mamă tânără, puteau să creadă că ești cu capul în toate părțile.  
Petronela Rotar Cotoban: Eu mi-am dorit să fiu o mamă foarte diferită de cum a fost mama mea. Doar că, la 40 de ani, mi-am dat seama că nu am fost atât de diferită cum mi-aș fi dorit. Dar strădaniile mele au fost cumva în direcția asta, să încerc să nu fiu ca mama. Am stat de vorbă cu ele, le-am povestit, la noi nu au fost subiecte tabu și, pe măsură ce am început să mă vindec, a fost și mai ușor să le spun ce voiam. Și cred că din punctul ăsta de vedere am reușit să le transmit lucrurile de care aveau nevoie ca să pășească un pic mai sănătos în viață. 

Citește interviurile campaniei PERSPEKTIVA: Love Story Education  

Andrei Crăciun - Gașca agresivă și crudă mi-a făcut educația sexuală

Andrei Crăciun: Suntem un stat primitiv. Ipocrizia-lege

Andrei Oișteanu: Românii între vaginofobie și ginofobie  

Andrei Oișteanu Epoca hippie, sexualitate - riscurile meseriei  

Ana Barton și vremea inițierilor

Ana Barton și necesitatea educației de viață privată 

Cine este Petronela Rotar Cotoban Blog / FacebookPetronela Rotar s-a născut în 1977 la Brașov, unde a trăit pînă acum toată viața. 
A fost jurnalist vreme de 18 ani la mai multe stații locale ale celor mai importante televiziuni, are doi copii și o istorie personală zbuciumată pe care a fructificat-o literar într-o parte dintre cărțile ei. În prezent, studiază psihologia și urmează o formare de psihoterapie - psihodramă.  
A publicat cinci cărți, la editura Herg Benet. Prima carte, de poezie, O să mă știi de undeva a fost publicată în 2014 și reeditaă în 2017, revizuită, adăugită și cu ilustrații semnate de artista Corina Drăgan. 
Au urmat cartea de proză scurtă Alive, tot în 2014, desemnată de cititori cea mai bună carte a anului 2014 pe site-ul Bookaholic și un nou volum de poezie, Efectul pervers, în 2015. 
În 2016, a apărut Sfîrșitul nopții, o colecție de 19 povestiri scurte, care a cîștigat din nou simpatia cititorilor și a devenit cea mai bună carte a anului 2016, pe același site. 
În 2017, a publicat primul său roman, Orbi, carte ce devine în doar cîteva săptămîni best-seller și un adevărat fenomen. 
În noiembrie 2018 va apărea volumul Privind înăuntru, care adună povești psihologice și terapeutice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25811 vizualizari

 • +36 (42 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 8:54)

  tirolez [utilizator]

  Dincolo de drama din viata acestei dne, ma sperie ca vom ajunge la fel, adica sa stii ca te duci degeaba la Politie stiind ca sefii sunt mana in mana cu infractorii. Nu-mi amintesc mai nimic de la inceputul anilor 90, dar chiar si mijlocul sau spre sfarsitul decadei tot cam mentalitatea asta era. "Cunosteai" pe cineva, iti permiteai orice. De la condus fara permis sau la condus sub influenta alcoolului, la evaziune fiscala.
  • +32 (38 voturi)    
   Nu "vom ajunge" ... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 10:37)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Suntem "deja" tot acolo. E drept, burtosii anilor '90 nu mai sunt demult in Politie. Ei s-au pensionat si au firme de spionaj, de paza si protectie. Cum ar veni, se ocupa cu meserii onorabile precum camataria si traficul de stupefiante.
   In "sistem" sunt acum fiii si fiicele lor, viitorul luminos al Patriei. Enumerarea poate fi continuata cu Parchete, Judecatorii si cam cu tot ce cuprinde Justitia, notiunea-diagnostic sub care e identificat cancerul societatii romanesti.
   Nici colaborarea interlop - om al legii nu mai e ce-a fost. Daca in tulburii ani '90 infractorii beneficiau de protectie si sfaturi contra unor servicii precum oferirea de cafea, valuta sau "fetite", acum vremurile s-au schimbat. Pentru cei mai napastuiti dintre ei, care nu au ajuns in partide si in conducerea statului, tara noastra asigura consiliere profesionala, in direct la TV, de catre ministrul Justitiei.
   Analizand apoi sumbra conjunctura actuala a Romaniei, aceea in care o majoritate zdrobitoare tocmai se pregateste sa infiereze cu naduf o minoritate sexuala (si inca nu oricum, ci prin referendum), adica pe cei "mai altfel", ne putem da seama ca nici in privinta mentalitatilor nu am facut prea mari progrese.
   Acestea fiind asadar premisele de la care plecam, intrebarea care ar trebui sa ne zguduie mintile si constiintele ar fi: oare cate drame ascunse, cate tragedii identice cu cea traita de doamna Cotoban se petrec in continuare langa noi, fara sa aflam niciodata de ele? Oare cate dintre chipurile triste sau comportamentele "ciudate" din jurul nostru se datoreaza unor astfel de experiente traumatizante? Dar noi ca popor, realizam oare cat este de traumatica nedreptatea sociala? Nu suntem toti oare victimele unei siluiri atunci cand raufacatorii ne ciomagesc, ne sfideaza, ne dau lectii de democratie si buna-purtare, ne intarata pe unii impotriva altora, in loc sa le putrezeasca oasele prin puscarii?
   • -12 (32 voturi)    
    Ce sa zic, fapte neverificabile (Miercuri, 3 octombrie 2018, 17:09)

    mda [anonim] i-a raspuns lui ww

    Si incercare de publicitate sentimentala.
    Nu inteleg rostul pozelor, d-na e scriitor sau se doreste fotomodel?
    • -10 (28 voturi)    
     Scriitor in cadere,se doreste fotomodel in urcare (Miercuri, 3 octombrie 2018, 17:20)

     -PuieMSD- [utilizator] i-a raspuns lui mda

     Legea de baza a economiei: sa faci bani multi cu efort putin.
     "Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic!"
     • +1 (1 vot)    
      Imi pare rau pentru experienta autorului... (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 22:37)

      Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui -PuieMSD-

      Aceste traume si experiente nu doar pe moment ci care persista de-a lungul vietii, sunt experiente nefericite si care trebuiesc vindecate pe cat posibil si faptasii pedepsiti.

      Nu am cuvinte sa descriu paresea mea de rau.
      Faptasii trebuie tratati fara mila, pedepsiti, educati si castrati
    • +15 (25 voturi)    
     Preferi poze cu Pavi? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 18:01)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui mda

     Sau cu Stramba lui Dodel, remember? Frustrare?
     • -9 (27 voturi)    
      Nu prefer poze, prefer un mesaj coerent (Miercuri, 3 octombrie 2018, 20:26)

      mda [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

      Pentru ca nu inteleg in ce calitate este aici: de scriitoare, de victima de viol sau de protagonista de poze banale?

      Cam la fel ca si concurentii de la X-Factor care vin pe scena si incep sa planga ca au leucemie sau cancer, in loc sa stea in spital pe aparate, baga o cantoneta cerand mila publicului.
      • +13 (17 voturi)    
       It’s just a story, una horror (Joi, 4 octombrie 2018, 5:42)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui mda

       Si modul cum reactionezi la poze demonstreaza ca articolul si-a facut efectul. Trist. Romanul inca e in Evul Mediu ca mentalitate.
       • -9 (17 voturi)    
        Comment sters de user (Joi, 4 octombrie 2018, 16:48)

        Lok [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

        • +8 (10 voturi)    
         Bai de ce sa crezi? (Joi, 4 octombrie 2018, 20:05)

         Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         Nu trebuie sa crezi, e periculos sa crezi.
        • +3 (5 voturi)    
         Violurile nu prea sunt raportate (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:18)

         meloman [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         E cunoscut faptul in literatura de specialitate, prin urmare comparatia e gresita si sugestia e jignitoare.
         • -2 (6 voturi)    
          Comment sters de user (Vineri, 5 octombrie 2018, 16:11)

          Lok [anonim] i-a raspuns lui meloman

          • +1 (1 vot)    
           Fake News (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 12:10)

           debrid [utilizator] i-a raspuns lui Lok

           Troll detected.
      • -3 (3 voturi)    
       Coerenta (Vineri, 5 octombrie 2018, 19:02)

       sorin [anonim] i-a raspuns lui mda

       Nu prea inteleg de ce se voteaza negativ comentarii coerente de genul celui mai de sus.Intrebarea e legitima. De fapt cam toate articolele sponsorizate de durex au o puternica tenta socio-politica.
     • -8 (20 voturi)    
      Stai asa ca omul are dreptate (Miercuri, 3 octombrie 2018, 20:35)

      Gazonela [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

      Cand corelez pozele cu povestea, ma intreb: ori "violatorul" era dupa o supradoza de Viagra, ori rolurile in fapta au fost inverse?
 • +23 (45 voturi)    
  mda (Miercuri, 3 octombrie 2018, 9:50)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Si cu toate astea multi vor merge sa voteze familia traditionala, aceea care nu vorbeste si care tace din rusine.
  • -15 (37 voturi)    
   trist ca nu ai inteles nimica din familia traditio (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:02)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   tocmai valorile astea le promoveaza familia traditionala: alea cu copii facuti in casnicie, fara cuncubinaj, familia fericita si armonioasa etc.

   Propaganda anti-referendum e axata exact pe exceptiile astea: cei care fie nu au avut parte, fie nu au vrut sa lucreze la o casnicie normala, sunt cei care o vand acum.

   Iti dau dreptate totusi, solutia nu e legea, nu e reglementarea familie si casatoriei. Solutia suntem noi, sa ne intoarcem la relatii sanatoase.

   Citescc articolul asta si nu pot decat sa plang, rolul barbatului e sa fie protectiv, cu ceilalti, nu abuziv, nu animalic in dorintele lui primare.
   Ca tata de fete nu pot decat sa constat ca nu e asa si sa educ copii sa se protejeze ca alta sansa din nefericire nu au :(
   • +16 (18 voturi)    
    Ai 70000 de orfani (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:43)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    Si alte cateva sute de mii de copii pe care ii cresc bunicii, halal exemplu de traditie.
  • -8 (28 voturi)    
   huh? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:19)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   compari un viol cu un vot contra casatoriei gay?!
   Pt tine e acelasi lucru?
   • -10 (20 voturi)    
    Dar tu care crezi că e scopul articolului? :) (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:47)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

    ...
 • -14 (34 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 10:19)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Imi pare sincer rau pentru mizeriile traite de dansa.
  2. Situatia cu luatul de pe stradam, cred ca este una exceptionala, nu regula.
  3. Cate din colegele de clasa ale doamnei au trait experiente similare? Cred ca putine.
  4. Primul viol? Inseamna ca au urmat altele. Nu cumva mediul pe care il fecventezi favorizeaza asemenea fapte?
  • +25 (35 voturi)    
   exceptia intareste regula (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:01)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Vin dintr-un oras de provincie si-ti garantez ca nu e deloc un caz izolat -- i se zice "luatul cu japca".
   • -9 (27 voturi)    
    Si eu tot dintr-un oras de provincie (Miercuri, 3 octombrie 2018, 22:53)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    N-am auzit niciodata de astfel de cazuri. In anii 1992-1996 eram la liceu deci as fi auzit. Ah, da, am auzit de fete care au ramas insarcinate cu colegi de clasa si toti eram socati dar cazuri de genul asta ca fetele sa fie luate de pe strada si violate nu am auzit. Si am trait intr-un orasel mic din sudul Romaniei, nu in Ardeal.
    • +11 (23 voturi)    
     Cine a auzit? Nimeni. (Joi, 4 octombrie 2018, 0:28)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Dar lumea shoptea tot timpul, babele isi faceau cruce si ii spunea popii ca cutare e curva si sa nu o mai primeasca in Biserica. Multe nu s-au auzit, batai in familie, copii alungati de acasa, etc. Nimeni nu auzea nimic pt ca era....liniste sociala.
     • -10 (20 voturi)    
      Nope (Joi, 4 octombrie 2018, 10:34)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Intr-un oras mic se afla totul in timp record. Restul sunt povesti.
      • +3 (3 voturi)    
       N-ai auzit tu deci nu exista (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:16)

       meloman [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

       Lumea nu se invarte in jurul tau.
  • +19 (27 voturi)    
   Du-te pe la tara (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:25)

   troncota [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   O sa auzi acolo relatari similare de la macho locali, violurile sunt frecvente dar nu le reclama nimeni din cauza fricii si rusinii.
  • +16 (20 voturi)    
   Not again, victima e de vina pt tine??? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:45)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Realizezi ca asa gandesc si talibanii sau fundamentalistii islamici???
  • +15 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 octombrie 2018, 18:13)

   [anonim] i-a raspuns lui vitan.sandu

 • -17 (47 voturi)    
  Scârboase chestii! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 10:28)

  asavreau [utilizator]

  Să vii după zeci de ani și să vorbești despre violuri eșuate și unele reușite și să spui asta numai pentru a condamna pe altcineva,nu mi se pare o acțiune demnă.Fiecare avem momente de nerealizări,de frustări,dar,dacă am trecut peste ele,hai să le lăsăm trecutului.Răscolind mereu relele trecutului,nu vom fi fericiți și oameni.Vom căuta răzbunări,vom crea discordie.Acoperim invidia cu povești.
  • +30 (34 voturi)    
   Scarbos e violul si cei care-l scuza (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:04)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   E ok sa lasi trecutului o crima petrecuta acum 20 de ani?
   Dar o talharie?
   Dar un furt?
   De ce ar fi ok sa lasi trecutului un viol?
   Si cu ce drept sa-i spui tu asta victimei!
   Nu e dreptul ei sa decida daca vorbeste sau nu despre asta?
   • -17 (35 voturi)    
    Nu are dovezi. (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:35)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    Nu încurajez violul și alte fapte,dar se aruncă o umbră asupra tuturor și nu asupra celor vinovați.Punctual și cu dovezi și după 20 de ani nu aș comenta împotrivă.O compătimesc dar o și acuz ca să fie luare aminte și pentru alții.//Nu lăsa pe mâine ce trebuie să faci azi//!
    • +11 (25 voturi)    
     Hai valea ca esti penibil (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:47)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Dar nah, e tipic pt ortodoxul traditionalist.
     • -11 (17 voturi)    
      oh (Miercuri, 3 octombrie 2018, 19:52)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Dar sunteti o adevarata doamna, plina de argumente. Pot sa va umplu si de respect?
      • +11 (15 voturi)    
       Nope, because you cannot put it out (Joi, 4 octombrie 2018, 5:44)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Nu te da mare ca poti, pe net.
       • -12 (18 voturi)    
        n-as putea (Joi, 4 octombrie 2018, 8:47)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        Esti etalata toata, de dai pe afara. + ca eu sunt mic, tu fa-ma mare.

        In continuare ati uitat sa adaugati niste argumente, pe langa "valea", duoamno.

        Daca te hotarasti insa sa depui vreo plangere la parchet ca nu te-a sunat vreun "porc" a doua zi, acum 20 de ani, iar consensualul s-a "transformat" in viol, sa stii ca nu e un argument. Nu cred ca e cazul asteia din articolul promo, unde mai degraba este vorba de exagerat si inflorit un pic + facut bani din asta (NB: am "tradus", pentru ca am remarcat capacitatea deosebita de intelegere).
        • +9 (17 voturi)    
         Nu intru in arguments cu Prostii (Joi, 4 octombrie 2018, 16:17)

         Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Pt ca nu sunt sanse sa il faci sa inteleaga nimic. Deasemeni nu trebuie sa vin cu argumente cand celalalt e in Evul Mediu ca mentalitatea. Punct. Tocmai Ortodoxu Mandru care nu ar trebui sa judece, sa aiba compasiune, nu-i cer sa inteleaga, racneste ca vitelul in targ….ca trebuie dovezi. Nimeni nu trebuie sa ii dovedeasca astuia nimic, pt ca in capul lui e atat de intuneric incat nu are cum sa inteleaga nimic.
         • -8 (14 voturi)    
          oh, inteligento (Joi, 4 octombrie 2018, 17:46)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

          Incearca sa recitesti ce a scris exact, atat in comentariul initial, cat mai ales in raspuns. Incearca s-o faci pe litere, care formeaza cuvinte si acestea, la randul lor, idei. Daca te impotmolesti la sectiunea 2 sau 3, suna un prieten sa-ti explice. Sau prietena, ca dupa aia zici ca-s misogin :D

          Articolul este foarte clar ca nu ti-a mirosit a exagerari, nu? Lasa tardivitatea, lipsa plangerii sau a oricarei dovezi, ca e un advertorial sau ca si-a facut o meserie din exagerat pentru/pe bani si s-a urcat pe valul (devenit idiot) #metoo, dar la cum a povestit, CLAR nu a scapat vreuna neviolata in orasul Brasov in perioada aia. Mai sa fie... chiar asa? Posezi vreun filtru al gandirii sau doar inghiti orice iti serveste cineva daca este ambalat mumos? Stiu ca este advertorial durex, dar totusi.

          Nu mai amintesc ca a devenit mama la 21 si asta spune unele chestii, ca iar o sa intelegi pe langa. Daaar... o poti aplauda ca este traditionalista, probabil ortodoxa, pentru ca a facut copilasii de foarte tanara :D Clap on.
          • +8 (18 voturi)    
           Presupui, deoarece nici tu nu ai (Joi, 4 octombrie 2018, 19:01)

           Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

           Nicio dovada. Or assumption is the mother of all failures. Eu daca imi spun povestea vietii nu am nevoie sa ii dovedesc nimanui, nimic, pt ca nu e necesar. Presupunerea inseamna ca poti trage concluzii gresite. Cum ai spus? A a devenit mama la 21 de ani ai asta spune MULTE????? Hahahahaha. C'monnnn man, ceva mai stereotypical si plin de prejudice decat formularea/convingerea ta crunta nu am auzit in vita mea.
           ps: Ba da, e una mai tare, cica imigrantii is prosti, mai ales pt ca vorbesc engleza cu accent, auzita de urechiutzele mele, propria. Sa nu spui ca vrei sa iti dovedesc asta, ca aud bine!!!!
    • -9 (31 voturi)    
     Orice bărbat e vinovat fiindcă e bărbat, (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:49)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     așa merg lucrurile în ziua de azi în UK și la fel vor merge și în România peste 15-20 de ani.
     • -7 (21 voturi)    
      In 15-20 de ani ? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 22:58)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Deja acum se intampla asta. Dar nu e neaparat rau. Totusi ce spunea autorea ni se pare azi horror tuturor dar acum 30 de ani nu era. Desi cred ca e un pic de exagerare aici. Erau cazuri dar nu atat de frecvente cat se prezinta aici.
     • +3 (3 voturi)    
      Nu barbatii sunt victimele violurilor (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:15)

      meloman [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Femeile sunt, numai cauta victime acolo unde nu sunt.
  • +21 (27 voturi)    
   #metoo (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:50)

   dodoi [anonim] i-a raspuns lui asavreau

   Cele din #metoo, pe buna dreptate, o sa aiba ceva obiectii. Probabil ca la capitolul de realizari violul ar trebui contabilizat de cei care au violat-o. Conform celor enuntate de tine asa au fost lasati si cei care au torturat oamenii prin inchisori sau au participat la fel de fel de nelegiuri si acum auzim ce mari patrioti au fost ei si cum Securitatea a aparat realizarile poporului.
  • +9 (21 voturi)    
   musca pe caciula (Miercuri, 3 octombrie 2018, 23:15)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   pare ca vorbeste din tine. Nici macar nu a dat vreun nume si nu a facut plangere la politie, si-a povestit pur si simplu experientele ca sa ajute alti oameni.

   Dar se pare ca si asta e prea mult pentru tine, oare ti s-a facut frica/rusine de ceva ce ai facut in trecut?
 • -11 (37 voturi)    
  Ashhhh (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:27)

  Jozsef [anonim]

  Nu stiu ce sa cred. Prea dintr-o data sau trezit toate femeile ca au fost sau au o suspiciune ca au fost agresate sexual, chiar violate, etc..... E prea trasa de par.
  • +12 (20 voturi)    
   ... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:50)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Jozsef

   Numărul de violuri și agresiuni sexuale care au ieșit în presă în perioada 1992-1996 era suspect de mare pentru o țară pretins civilizată.

   Foarte probabil numărul celor care nu au ajuns în presă era de zeci de ori mai mare.
 • -6 (44 voturi)    
  Mda (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:15)

  oopsie_daisy [utilizator]

  Ma identific profund cu problematica violului.

  Cu ce nu ma identific, si mi se pare o autosabotare a obiectivului articolului, este ca acest interviu este garnisit cu o multime de imagini de tip Instagram cu doamna scriitoare. Daca era un interviu cu un barbat/ femeie chirurg sau laureat de premiu Nobel, sau simplu, cu un barbat scriitor, redactia se multumea sa publice videoclipul si atit. Poate si o poza de PR a intervievatului/ei, dar nu o intreaga colectie.

  Avalansa asta de poze frumusele este doar o varianta online a jocului seductiei cu fusta scurta sau bluza purtata fara sutien: imi place sa te provoc, imi place sa ma vrei, sa ma vrei si mai mult, dar daca ma violezi, e nasol, e vina ta, sint o victima.

  Cu multi ani in urma, nimerindu-ma pe blogul doamnei (era inca la inceputurile fulminantei cariere), mi-am perrmis sa comentez ca nu e prea credibil lamento-ul ei recurent despre cum nu are incredere in sine, se crede urita, viata e grea, samd, cita vreme impaneaza fiecare articol cu vreo 6-7 fotografii cu dinsa, in care, intimplator, arata foarte bine. Spuneam ca totul suna mai degraba a attention seeking si narcisism. Retin ca a mers cu furia pina intr-acolo incit s-a folosit de adresa mea de email (necesara pentru a putea comenta pe blog, ceruta cu promisiunea de 'a nu fi folosita si de a fi tratata cu confidentialitate'), pentru a-mi raspunde vitriolic pe blog facindu-mi publice numele si prenumele, cautindu-ma si pe Facebook.

  Asa cum spunea cineva mai sus, se potriveste aici un proverb arab: daca ti se intimpla ceva o data, este vina celorlalti. Daca ti se intimpla a doua oara, este vina ta. Sa fii victima unei tentative de/un viol, e o catastrofa (cunosc). Sa ti se intimple a doua oara, e ghinion, vina societatii, etc. Dar poate este si ceva in neregula cu locurile, oamenii pe care ii frecventezi, alegerile tale, sau cu obsesia ta de a fi mereu in centrul atentiei.
  • +12 (40 voturi)    
   NO MEANS NO! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:53)

   provest [anonim] i-a raspuns lui oopsie_daisy

   Iar victima nu e de vina decat in aceste societati arhaice ca ale noastre!
   Aceaste mentalitate si aceasta ipocrizie ne vor duce de urgenta inapoi in evul mediu!
   • -12 (30 voturi)    
    no means no (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:34)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui provest

    Dar poate acel NO trebuie sa vina la fata locului, nu pe bloguri si prin presa dupa zeci de ani, asa cum se intampla acum in toata lumea!
    • +12 (28 voturi)    
     Tu nu te gandesti la trauma psihica? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:48)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Tu ai certitudinile tale fara sa te pui in pielea persoanei, si mai si Judeci. Cum ramane cu ce a spus Gizas?
   • -7 (27 voturi)    
    Desigur (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:38)

    oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui provest

    Am trecut printr-o tentativa de viol din partea unui profesor universitar cu multe titluri, arhicunoscut si respectat in bransa lui. Nu eram studenta, eram tinar cadru didactic, si fusesem invitata la el in birou sa discutam niste articole care urmau sa fie publicate. Am incremenit cind el a incuiat usa biroului, si am scapat doar dintr-o intimplare fericita - niste colegi au batut la usa lui, pentru ca boul facuse o dubla programare. Nu a stiut nimeni in universitate despre asta, doar dupa vreo zece ani i-am povestit unui alt profesor istoria. Nu am spus nimic e pentru ca imi era frica de consecinte (omul in cauza taia si spinzura in universitate si in oras), si mi-era frica de 'ce va zice lumea', dar socul m-a urmarit ani de zile. Asa ca stiu despre problema violului, nu trebuie sa imi explicati ca no means no.

    Diferenta e ca din ziua urmatoare treceam pe partea cealalta a drumului cind il intilneam pe individ, nu am mai aceptat sa fiu singura cu el intr-o incapere niciodata si, mai presus de toate, peste citeva luni, cind am avut posibilitatea, am plecat din acel loc de munca.

    Nu ati inteles insa esenta a ce am scris mai sus: nu mergi in zona garii singura, cu fusta mini si decoltata pina la briu. Daca o faci, nu te mira ca vei fi violata, chiar si in tarile arhi-civilizate. Exista o diferenta maxima intre a fi luata prin surprindere de o situatie, si a ti-o cauta cu luminarea.

    Mai apoi, doamnele care cauta celebritatea pe Instagram, la Hollywood sau pe blogul personal provocind, socind, vrind followers, sa fie iubite, divinizate, dorite, adulate, si care apoi se pling ca sint urmarite de stalkeri, abuzate, agresate, sint parte din problema #metoo, nu din solutiile problemei. Pentru ca mesajul lor catre barbati este ambivalent: "doreste-ma, imi place sa te stiu atras de mine, ia uite din cele 79 de poze ce misto sint". Iar barbatii, pe baza acestor "influencere", isi imagineaza ca orice femeie abia asteapta sa ii pui mina pe sini si sa o tragi spre tine.
    • -9 (21 voturi)    
     Absolut corect (Miercuri, 3 octombrie 2018, 23:08)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

     Si in plus exagereaza enorm cand spune ca anumite cazuri erau foarte frecvente ( ca de pilda rapirea fetelor de pe strada). Am trait acele vremuri ca adolosecent si n-am auzit de astfel cazuri, poate zvonuri sa fi existat. Si as fi fost socat sa aflu ca unor fete ( colege de liceu sau vecine de bloc) pe care le cunosteam li s-ar fi intamplat asa ceva. Deci nu eram asa salbatici sa nu fim oripilati si atunci. E multa reclama si publicitate aici.
    • +8 (24 voturi)    
     Nu ai inteles (Miercuri, 3 octombrie 2018, 23:23)

     Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

     mai nimic. Presupui ca stii in ce circumstante a fost violata tipa asta acum 25 de ani, sau ca daca a incercat cineva o data nu mai poate incerca si altcineva alta data fara sa fie vina ei, intr-o societate plina de asa ceva.

     Chestia cu mersul in zona garii singura cu fusta mini si decoltate sunt pure inventii de-ale tale, nu apare nicaieri in interviu niciun element care sugereaza asta.

     Poate ca la un anumit nivel tot tu te simti vinovata de incercarea aia de viol asa ca proiectezi aceasta vina pe alte victime...
     • -6 (20 voturi)    
      Dimpotriva (Joi, 4 octombrie 2018, 11:23)

      oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

      Matale nu ai inteles mai nimic. Povestea cu gara era o alegorie, dar e greu sa iti explic ce e aia. Hint: avalansa de poze cu doamna traumatizate de violurile din copilarie e aici echivalenta fustei mini purtate strident.

      Comentariul meu pornise de la faptul ca istoria violului ar fi fost mai convingatoare, daca venea simplu, doar cu inregistrarea video, fara 10 alte poze "fashion" cu doamna autoare.

      Asa, iese un ghiveci de #metoo, combinat cu publicitate, sexualitate si, in general, mult clickbait. In alte cuvinte, e cam de cacao sa folosesti povestea unui viol (sau doua), ca sa iti cresti numarul de followers si cititori, in loc sa o folosesti ca sa lupti pentru schimbarea mentalitatilor masculine. Dimpotriva, autoarea exact asta vrea, ca publicul masculin sa o admire, de-aia ii serveste un kilogram de poze cool cu ea. De unde ambivalenta despre care voebeam. Dar iar zic, degeaba spun, nu cred ca vei preicepe.
      • +10 (18 voturi)    
       acesta este hotnews, nu blogul ei (Joi, 4 octombrie 2018, 14:25)

       georgia [anonim] i-a raspuns lui oopsie_daisy

       eu una sunt socata de vituperatiile dvs, era sa zic doamna, dar o doamna nu se ridica impotriva altei femei doar fiindca strugurii sunt acri. dar nu suntem pe blogul ei, deci decizia de fi folosite fotogafiile nu este a ei, ci a celor de la hotnews. ba m-am uitat la toata campania si ce sa vezi, si andrei craciun are exact la fel de multe poze la articol si e barbat, deci e clar ca e o decizie editoriala a celor de la hotnews, nu a intervievatului. oricum, este socant cata invidie si rautate si prostie si misoginism, probabil sunteti urata si grasa, de asta va deranjeaza pozele cu femei frumoase. dar sa spui ca ea e de vina ca sunt pozele, e chiar jegos, doar e evident ca nu e siteul lu ma-sa.
       • -8 (16 voturi)    
        Da doamna (Joi, 4 octombrie 2018, 15:05)

        oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui georgia

        Asa e, sint urita si grasa si invidioasa. Ati pus punctul pe i. Chiar asteptam sa apara cineva sa imi spuna asta.
        Dumneavoastra probabil sinteti frumoasa ca o cadra, dupa cit de frumos va exprimati.
        Ma gindesc ca pozele erau puse de hotnews cu aprobarea si selectia autoarei/ autorilor. Iar daca vrei sa fii luat in serios ca autor si leader de opinie a propos de egalitatrea in drepturi a femeilor, cred ca nu trebuie sa pedalezi cu poze Instagram in a-ti construi aceasta imagine.
        Altfel, vad ca nu v-a deranjat deloc partea cu emailul meu folosit in mod abuziv de a dumneavoastra Petronela'.
        Si aia era tot o forma de violenta si de violare a regulilor bloggingului. Cita vreme doamna Petronela alege sa isi ridice poalele in cap in public, pe blogul ei, si invita comentarii, nu e deloc normal ca ii ia pe cei care comenteaza nu intocmai cum dinsa isi doreste, ii de-anonimizeaza si ii face de rahat.
        Scrii un blog sau o carte, accepta ca vei avea si critici, nu doar groupies orbite de lumina influencerei, asa cum sinteti dumneavoastra.
        De altfel, ce sa vezi, si mesajul dumneavoasta, doamna, este tot o forma de violenta verbala si atac la persoana.
        • +5 (13 voturi)    
         Nu e corect (Vineri, 5 octombrie 2018, 0:53)

         tordz [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

         D-voastra ati avut un conflict cu doamna, pe care ati decis sa-l continuati aici. Nu sunteti impartiala si de aceea comentariile d-voastra sufera de o accentuata subiectivitate.
         • -4 (4 voturi)    
          Și ”doamna” e imparțială? (Vineri, 5 octombrie 2018, 15:21)

          Harald [utilizator] i-a raspuns lui tordz

          Garantezi tu?
   • -7 (13 voturi)    
    În neo-marxism ne vor duce, ca în Suedia și UK (Joi, 4 octombrie 2018, 20:50)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui provest

    Ce zici, una din UK care a reclamat 15 violuri în 3 ani, e tot victimă credibilă?
    • +3 (3 voturi)    
     Neomarxism e o scuza penibila (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:14)

     meloman [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Zi pe fata ca nu-ti plac femeile.
  • -10 (24 voturi)    
   În sfârșit, cineva cu stimă de sine, (Miercuri, 3 octombrie 2018, 18:23)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

   care știe despre ce vorbește.

   Puștimea n-are treabă cu viața reală, singura femeie pe care o cunosc ei e mama.
   • -8 (22 voturi)    
    eh (Miercuri, 3 octombrie 2018, 19:09)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    In ziua de azi, logica si argumentele sunt depunctate. In curand vor fi infractiune, gratie corectitudinii politice si a discriminarii pozitive.
 • -9 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 octombrie 2018, 18:18)

  [anonim]

 • -11 (23 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 4 octombrie 2018, 9:53)

  Lok [anonim]

 • +16 (20 voturi)    
  Respect curajul tau! (Joi, 4 octombrie 2018, 10:23)

  Manuel [anonim]

  Din pacate in Romania sunt foarte multe cazuri de viol, mai ales in zonele rurale si defavorizate. Mai ales incestul este prezent..mai mult a luat amploare in Romania, ONG-urile sau guvernul nu au intiativa in a educa si investiga aceste cazuri care poate ruina viitorul unei persoane. Cel putin autoritatile cat si politia, cel putin in zonele rurale, sunt slab pregatiti, delasatori si niciodata in marea majoritatea a cazurilor nu o iau in serios. Ma gandesc, probabil ca din cauza aceasta a crescut gradul de sinucideri printre tinerii (vezi adolescente) copii, elevi.
  Apreciez curajul de care a dat dovada aceasta doamna, taria ei de caracter, sa vorbeasca public despre cazul ei, ma bucur c-a avut forta psihica sau a gasit terapia necesara sa treaca peste afectiunile dureroase, mai ales cele sufletesti.
  Respect si bravo de curajul de care ai dat dovada!
  • -7 (17 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 4 octombrie 2018, 16:44)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Manuel

   • +3 (3 voturi)    
    Si daca spune adevarul ? (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:11)

    meloman [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Iti ceri scuze ?
   • +3 (3 voturi)    
    SI daca spune adevarul (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:13)

    meloman [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Iti ceri scuze ?
 • +8 (20 voturi)    
  Misoginismul n-a murit (Joi, 4 octombrie 2018, 11:02)

  sorin27 [utilizator]

  il vedeti in comentarii.
  • -4 (22 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 4 octombrie 2018, 11:37)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui sorin27

   • -6 (14 voturi)    
    Bine punctat! (Joi, 4 octombrie 2018, 21:33)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Exact acest lucru se întâmplă acum în SUA, privind nominalizarea lui Brett Kavanaugh pentru Curtea Supremă.

    Este cumplit să trăiești într-o societate în care, bărbat fiind, orice femeie poate sări din neant să te acuze de viol fără dovezi și să fii târât prin tribunale și supus oprobiului public.
    • -4 (8 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 5 octombrie 2018, 8:32)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   • +4 (4 voturi)    
    Tu deja ai stabilit ca sunt neadevarate (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:13)

    meloman [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ca femeile sunt mincinoase, inselatoare, inferioare, nu-i asa ?
    • -2 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:20)

     [anonim] i-a raspuns lui meloman

 • +10 (18 voturi)    
  O, sancta simplicitas! (Joi, 4 octombrie 2018, 13:04)

  ww [utilizator]

  Dragii mei, sunteti unii pe aici de o naivitate induiosatoare. Nu credeti ca se intamplau astfel de lucruri prin anii '90? Pai hai sa zicem ca pentru unii varsta ar fi o scuza, si poate nu ati auzit voi direct de cazuri asemanatoare cu cele relatate in articol. M-as mira insa sa nu fi auzit niciodata de datornicii violati de locotenentii Camatarilor si spanzurati deasupra custilor cu animale salbatice, de maltratarea prostituatelor de catre clanul Clamparu sau de cazurile unor fete carora le-a fost cusuta gura cu sarma pentru ca "au ciripit". Chiar nu ati auzit niciodata de batai in plina strada intre clanurile de interlopi, rafuieli la care Politia si Jandarmeria asistă pe post de arbitri? Nu ati auzit de asasinate la comanda, precum cazul Vitalie Proca? Nu ati auzit nici de recentul caz de sclavagism din Arges? Nici de injunghierea celor doi sportivi de catre mafiotii din Braila? Nu ati citit niciodata despre romani care au cazut victime retelelor nationale si internationale de trafic de carne vie? Anchetele DIICOT si DNA au revelat o Romanie oribila, in care retelele de crima organizata au in continuare, la fel ca in anii 90, ramificatii la cele mai inalte niveluri ale politicii, Politiei sau Justitiei, tocmai asa justificandu-se si supravietuirea lor. Nu ati aflat chiar nimic? Sau credeti ca toate povestile astea despre lumea interlopa sunt scorneli? Cum oare de nu se mai sufla in spatiul public o vorba despre aceste anchete care au zguduit Romania ultimilor ani? Sau crima organizata a disparut si este totul de domeniul trecutului, dupa cum se pare ca cred multi pe aici?
  Nu mai tratati asadar cu usurinta marturii precum cele din articol. Lumea interlopa si tragediile de langa noi nu pot fi tratate cu sictir. Revin cu indemnul de a incerca sa va maturizati si sa priviti cu alti ochi realitatea din jurul vostru. Din pacate, viata e mult mai crunta decat aflam pe la workshopuri, teambuildinguri sau de pe Facebook.
  • -5 (19 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 4 octombrie 2018, 15:10)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui ww

 • +10 (12 voturi)    
  Statistica (Joi, 4 octombrie 2018, 13:27)

  Crscrscr [utilizator]

  Intamplari similare celei descrise aici am auzit si eu in cercurile mele de prieteni in anii de dupa revolutie. Era critic sa stii in ce cercuri de oameni sa te invarti si pe care sa le eviti,ca baiat dar mai ales ca fata. Majoritatea parintilor earau praf cu educatia de orice fel si urmarile se vad si astazi.
  Ce ar fi util de la media ar fi un raport al infractiunilor de viol raportate la politie in ultimii 50 de ani. Stiu ca nu sunt reale dar am putea sa ne facem o idee despre directia in care ne indreptam.
 • +10 (16 voturi)    
  Respect! (Joi, 4 octombrie 2018, 18:35)

  ili [anonim]

  bravo pentru curaj!
 • 0 (0 voturi)    
  #metoo , sau cum sa faci niste bani, sa cast ... (Vineri, 14 decembrie 2018, 22:19)

  Nadina [anonim]

  Petronela Rotaru devine din agresata acuzatoare, intrucat in mediul ei favorabil, cel online, nimic nu poate fi verificat, totul se desfasoara dupa cum interpreteaza fiecare realitatea, ceea ce e valabil si pentru ea. Cate din persoanele care trec cu adevarat prin momentele "dramatice" din povestea Petronelei se gandesc sa faca niste bani de pe urma unor asemenea intamplari nefericte? Convenabil, Petronela Rotaru, iar cand povestea ta despre violuri nu mai atrage atentia,trebuie sa aduci pe firmament altceva, asta de frica ca lumea isi pierde interesul in persoana ta...lipsa de atentie trebuie sa fie ceva ingrozitor pentru tine...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by