Mai putin de 3 minute si citeva fraze, rostite spre finalul unei emisiuni televizate, destul de relaxate in aparenta. Atit.

Toma PatrascuFoto: Arhiva personala

3 minute si citeva fraze. Iar rezultatul? Presa e in flacari, istoricii suna mobilizarea, toata lumea dezbate declaratia “inexplicabilă şi neelegantă” a Presedintelui cu privire la rolul jucat de Regele Mihai in al Doilea Razboi Mondial.

Neeleganta? Depinde cum te uiti la lucruri. Nejustificata istoric? Poate. Inexplicabila?

Traian Basescu. Autoritar, impulsiv, uneori il ia gura pe dinainte. Vorbeste cu placere, dar nu este omul care sa faca small talk cind e “pe sticla”. Inteligent si cu simt strategic.

Regele Mihai. Un rege la pensie, intors in tara dupa o viata care i-a oferit multe lovituri sub centura. Un om demn.

Parca lipseste ceva in ecuatie…

Sa dam citeva citate din “România – O viziune pe 30 de anii, document programatic al Casei Regale:

[…] în epoca globalizării, instituţia Casei Regale este, în ţara noastră, o expresie a statalităţii nu numai prin esenţa instituţiei regale, ci şi prin faptul istoric al fundamentării statului modern de către Carol I.” (saracul Cuza, a disparut din istorie…)

În ţară suntem un factor de legătură dintre puterea politică şi societatea civilă, precum şi dintre personalităţile cu influenţă în societate şi orizontul larg al populaţiei. În străinătate oferim un mesaj neutru, credibil, respectat, de largă perspectivă […]

[…] Palatul Elisabeta a început să reprezinte, indiferent de culoarea guvernării, un centru al mândriei naţionale, al identităţii româneşti, al continuităţii şi tradiţiilor, prin confluenţa trecutului cu prezentul şi a prezentului cu viitorul.” [s.n.]

Viitorul, aici trebuie sa privim. Traian Basescu va mai candida la Cotroceni? Nu, nu i-o mai permite Constitutia. Regele Mihai isi va asuma o functie publica? Nu cred; e putin probabil sa joace rolul unui von Hindenburg autohton, pentru ca, desi este sustinut de o minoritate vocala, nu are aderenta la public.

Ceva se intimpla totusi. In urma cu o luna, pe 10 mai, din senin si, in aparenta, fara nici un motiv temeinic, Regele Mihai anunta ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern pentru “a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei”. Emotionant, intr-adevar, dar WTF???

Sa mai introducem un factor in ecuatie. cetateanul Radu al României Duda (nu, nu glumesc; mai nou asa il cheamaii). Absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (1984). Creat Principe al Romaniei si Alteta Regala (din nou, nu glumesciii). Umblat pe la cursuri cu iz de guvernare (2 saptamini la John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard, Colegiul National de Aparare etc.). Pare sa fie chiar si colonel (r) in Armata Romanaiv.

Cetateanul Radu al României Duda. Fost semi-candidat la alegerile prezidentiale din 2009. Actualmente in turneu prin tara, aparent pentru a-si promova o carte, “Provizoratul istoric”. Declarind la Cluj ca intilnirea cu “cititorii” nu este “de literatura, ci una civica si statala in dezideratele eiv.

Cetateanul Radu al României Duda. Cel caruia Regele Mihai i-a incredintat “raspunderea” elaborarii documentului programatic mentionat anterior si in care se afirma:

Astăzi [2006, n.n.], două treimi dintre români consideră că Familia Regală trebuie să se implice şi mai mult în dezvoltarea şi democratizarea României; majoritatea românilor cred că Familia Regală este legată de valori precum tradiţia, identitatea naţională, continuitatea şi mândria naţională; mai bine de jumătate dintre români apreciază activitatea Principesei Margareta şi a Fundaţiei sale, considerînd că Principele Radu ar putea să accepte o funcţie în Stat.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro