Valentin Sava are 35 de ani si locuieste intr-unul din satele din zona de deal de pe valea Tazlaului. E casatorit si are un copil de 7 ani. Locuieste impreuna cu familia si parintii intr-o casa veche din paianta. Apa o aduce de la fantana de pe ulita, wc-ul este in fundul curtii, se incalzeste cu lemne (din fericire, padurea este la o aruncatura de bat). E multumit ca are televizor cu Digi, frigider si aragaz, cumparate pe vremea cand era suficient sa mearga cu buletinul la magazin. A platit o vreme la ele, apoi a renuntat. Primeste periodic notificari numai bune pentru a aprinde focul cu ele, scrie Jeopardy pe blog.

Are 8 clase (ca si sotia sa de altfel) si nu stie nici o meserie. Mai lucreaza 2-3 zile pe luna la unul din vecini, la diverse munci in gospodarie. De primavara pana toamna mai prinde cateva zile de lucru in agricultura. Ar lucra in orasul aflat la 20 de km de satul sau, dar ar trebui sa plateasca numai pe naveta 200 lei/luna, asa ca s-a lasat pagubas.

Parintii primesc pensia minima garantata. Pentru copil, primeste alocatia. De la primarie primeste ajutorul de la venitul minim garantat. Iar in fiecare iarna primeste ajutorul de incalzire. In plus, mai are 2 capre, pe care le paste copilul toata vara. Asa ca, una peste alta, se descurca. Are o singura nemultumire majora: tare s-au mai scumpit tigarile.

L-a batut un gand sa plece la varul Adrian la Torino, dar a renuntat rapid: prea multa munca si prea mare bataie de cap. Si nici Italia nu mai este azi ce a fost...

...

Valentin Sava e un nume fictiv. Dar povestea sa se repeta de zeci de mii de ori (poate de sute de mii de ori) in toata Moldova. Valentin Sava, ca multi altii, e cetatean european si intra in statisticile romanesti si europene.

E o lunga serie de erori care au creat personaje ca Valentin Sava. Erori individuale, dar si guvernamentale. Cel putin azi, nu se intrevede nici o solutie. Valentin Sava e cam lenes, needucat, nu prea stie sa faca nimic. Peste 30 de ani va fi mai batran, mai bolnav, fara un ban pus deoparte, fara o asigurare medicala, fara pensie (de stat sau privata). Pentru populistii de maine, va fi "materia prima" ideala pentru a vorbi de pensionarii batjocoriti.

Drama nu se incheie insa aici. Tot peste 30 de ani, cineva va scrie povestea lui Valentin Sava jr, baiatul care azi paste caprele. Fara sa stie si fara macar a constientiza, Valentin Sava jr e condamnat sa urmeze destinul tatalui sau.

Valentin Sava este, simultan, o resursa si o povara. Pentru Romania de zi si ai sai politicieni, e un asistat. E un consumator de resurse, care consuma mai mult decat produce. Orice argumente am cauta, e pur si simplu intolerabil ca un barbat de 35 de ani sanatos-tun sa fie un asistat.

In egala masura insa, Valentin Sava e o resursa pentru politicienii inovatori de maine. Nu va asteptati sa il transformati in 3 luni in informatician la Microsoft. Dar, prin politici publice inovative, prin combinatia zahar-nuia si cu un pic de noroc, Valentin Sava poate deveni o rotita (mica, dar functionala) din angrenajul economic si social al Romaniei de maine.

Uitati pentru o clipa de Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. Uitati si de pleasca stralucitoare numita Logan sau Nokia. Voi, cei care vreti sa faceti politica in numele patriotismului, ganditi-va la Valentin Sava si la cum il puteti tranforma in rotita functionala. Raspunsul nu e doar la Cotroceni sau pe Dealu Spirii. Raspunsul e, in egala masura, pe dealul de pe valea Tazlaului. Si in alte sate, risipite aici si acolo, pe dealurile, muntii sau campiile Romaniei.

Iar raspunsul nu este exclusiv politic sau la Bucuresti. El are o importanta componenta civica. Suflecati-va manecile si lasati-va imaginatia sa zboare. Salvarea lui Valentin Sava, pentru el si pentru Romania, s-ar putea sa fie raspunsul. Raspunsul la intrebarea cum va supravietui Romania de maine.

Daca ne apucam acum de treaba, exista o sansa ca maine (peste 30 de ani) sa nu ne mai intrebam cum il salvam pe Valentin Sava jr.

Orice planta fara intrebuintare nu e decat o alta buruiana. Daca i se gaseste o intrebuintare, devine o resursa pretioasa. Paradigma politica a ultimilor ani (indiferent ca promotorii au fost PSD, PNL sau PDL) l-a privit pe Valentin Sava ca pe o buruiana. O schimbare de paradigma trebuie sa-l transforme pe Valentin Sava intr-o resursa. Daca nu reusim, vom istovi plivind buruienile, in loc sa recoltam plante pretioase.

Valentin Sava, nu Basescu, Ponta, Antonescu sau Iliescu, va fi personajul politic central al urmatorilor ani. Partidul care intelege primul acest adevar si gaseste solutiile, va fi in prim planul vietii politice pentru urmatorii 20 de ani.