PDL coboara pe tobogan. Si nu doar in sondaje. Prima sursa a caderii e reprezentata de masurile luate in sectorul bugetar. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% e o solutie de echilibrare a bugetului doar pe termen scurt. De la 1 ianuarie 2011, va re-incepe circul. Din pacate pentru PDL, consecinta este indepartarea unei parti din electorat, fara insa ca problema deficitului bugetar sa fie rezolvata pe termen mediu si lung, scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.

Solutia reala consta in reducerea personalului bugetar. PDL a fost incapabil sa o aplice sau nu a dorit.

A doua sursa a caderii e chiar locomotiva partidului, presedintele Traian Basescu. In ultima perioada, presedintele gafeaza incredibil, e neglijent in exprimare, ataca nejustificat categorii sociale intregi. Traian Basescu pare sa-si fi pierdut instinctul politic care l-a facut imbatabil. In ultimele 2 luni, Traian Basescu a facut mai multe gafe decat in restul carierei sale politice.

In sfarsit, a treia sursa a caderii – probabil cea mai grava dintre toate si care va face ca procesul sa devina ireversibil – consta in pierderea increderii propriilor sustinatori din societatea civila.

Actiunea guvernamentala ineficienta, promovarea frecventa a unor oameni de o calitate indoielnica, refuzul de a se debarasa de clientela politica care capuseaza bugetul (macar in parte) au indepartat de PDL patura urbana educata si pro-initiativa privata, cea care a sustinut si adus la putere CDR (in 1992 la nivel local si 1996 la nivel national), Alianta DA (in 2004) sau PDL (in 2008 si 2009).

Sunt oamenii care au fost si sunt intr-o opozitie organica fata de stanga, mostenitoarea vechiului sistem comunist (FSN/FDSN/PDSR/PSD). Sunt oamenii care au sustinut din tot sufletul SCHIMBAREA.

Sunt oamenii care si-au cautat in permanenta un simbol si un partid in care sa creada. Oamenii acestia au inceput sa abandoneze PDL-ul. Mai grav, PDL pare sa nu inteleaga un lucru simplu: acest electorat nu e proprietatea sa si nu ii va acorda la nesfarsit cecuri in alb.

Opinia majoritara a electoratului tinde, pe termen scurt, spre vechiul-noul PSD. Dar acesti oameni de dreapta, sustinatori ai libertatii, ai initiativei private, ai orientarii spre un stat de drept isi vor cauta un nou vector de actiune politica. Il vor cauta si il vor gasi, mai devreme sau mai tarziu. Inca nu stim daca vor reusi sa il si aduca rapid la putere, dar va fi suficient pentru ca PDL-ul sa scada sub 10% la vot. Adica sa devina o forta politica marginala.

Care ar putea fi acest nou vector politic? Alternativele sunt trei. Dar despre ele, in 3 postari dedicate.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.