Am auzit nu odata despre persoane care si-au pierdut locuintele pentru ca au luat bani de la camatari la dobanzi exorbitante si cum in Timisoara, presa este plina de anunturi prin care diversi indivizi se ofera sa dea bani cu imprumut, l-am sunat de curiozitate pe unul dintre acestia pentru a discuta conditiile unui posibil imprumut de 30,000 de euro, discutia mai jos, scrie Khris:

Eu: Buna ziua. In legatura cu anuntul din ziarul X…, dati bani cu imprumut?

El: da, spuneti…

Eu: m-ar interesa sa iau 30,000 de euro pe o perioada de 12 luni, garantez cu un apartament cu doua camere care acum se vinde cu 47-48,000 de euro.

El: garantia este cam mica pentru suma asta…

Eu: nu am alta garantie, cat imi puteti da?

El: maxim 25,000, dobanda este de 4% pe luna discutabil (asta inseamna de fapt minim 3.5%)

Eu: si cum calculam dobanda?

El: la sold, ca la banca

Eu: adica imi dati 25,000 si dupa un an, eu va dau inapoi 37,000, nu e cam mult? (mai tarziu, am calculat ca dau inapoi ~31,500 daca returnez banii in 12 rate lunare egale)

El: ati mai luat bani cu imprumut?

Eu: nu, este prima data

El: asta-i piata, si altii tot atat cer. Putem sa mai discutam despre dobanda, dar nu la telefon si trebuie sa vad apartamentul, sa stiu cu ce garantati..

Eu: si cu actele cum facem?

El: nu va faceti probleme, rezolv eu…

Eu: bine multumesc, o sa revin cu un telefon in zilele urmatoare, dupa ce ma decid…

…discutia a fost ceva mai lunga: omul m-a intrebat despre locatia exacta a apartamentului, pe numele cui sunt actele si cand le poate vedea, cand am cumparat apartamentul, m-a intrebat si daca sunt sau nu casatorit, probabil pentru a isi da seama cat valoreaza “investitia” si ce scandal va iesi cand va incerca sa imi ia locuinta daca nu platesc.

Si pentru ca dobanda mi s-a parut mare, am mai sunat un nene camatar care pentru un imprumut de 25,000 de euro, mi-a cerut o dobanda lunara de 4% “usor negociabila”, adica tot in jurul a 3.5%.

Concluzii

1. daca discutam de sume mari (zeci de mii de euro) camatarii cer o dobanda de 3.5%-4% pe luna, ceea ce inseamna 42-48% pe an (dobanda poate fi ceva mai mica daca avem garantii beton si ne pricepem sa negociem). La sume mai mici – de ordinul a mii de euro, dobanda lunara este de 4-5%.

2. avand in vedere ca exista destul de multe persoane care ofera bani cu imprumut, ma gandesc ca exista si cerere pentru astfel de imprumuturi, iar asta ma face sa ma intreb cat de inconstient trebuie sa fii pentru a lua bani de la camatari la o dobanda de 40-50% pe an?