PSD si-a construit mesajul electoral pe ideea de schimbare, dar miercuri seara la Romexpo a rulat filmul “Marea Neschimbare” in regia lui Mircea Geoana, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea pe post de DJ. Expozitia de candidati rosii a insemnat o totala cadere in timp. Mai lipseau de la Romexpo Rodica Stanoiu si Dan Ioan Popescu. Gresit. Erau deja acolo dar nu i-ati vazut. Consiliul National al PSD a votat, la doua ore distanta de lansare, a treia recuperare a Partidului Conservator si, implicit, intoarcerea acasa a oitelor ratacite.

Din poza de grup n-a lipsit nimeni: toti baronii vestiti, Marza, Contac, Oprisan, Mazare&co au fluturat din maini pe scena. La sectoare s-a refacut masiv poza din 2000, cu Ontanu, Darabont si Mihalache iar pentru cateva secunde am trait o puternica senzatie de intoarcere in timp.

Cruce peste reforma interna, batista pe tambal, pupat piata Independentii. “Varful de lance al schimbarii”, cum i-a numit Cristian Diaconescu pe candidatii partidului, este compus integral din triste personaje care au populat partidul-stat din timpul guvernarii 2000-2004. Ei, nu altii, au umilit justitia si statului de drept, au exasperat cancelarii occidentale prin ridicarea coruptiei la rang de politica de stat.

Vestitorii schimbarii de astazi au ucis orice speranta sub Guvernul Nastase, cand presa si opozitia se resemnasera deja cu mexicanizarea Romaniei. Nu, nu se poate sa-i fi uitat atat de repede. Revenirea lor masiva nu poate fi “speranta schimbarii” si nici “sansa unui nou inceput”, asa cum cinic a prezentat-o miercuri seara Mircea Geoana. Ei nu pot fi “mai bine pentru mai multi” pentru ca au dovedit deja ca sunt “mai rau pentru toti”.

Au amutit toate figurile cu alura reformista din partid, Vasile Dancu, Ioan Rus sau Ilie Sarbu. Cele mai conservatoare si anti-reformiste forte din politica romaneasca au strans randurile si au refacut haita. Orice amabilitate in tratarea expozitiei de candidati de miercuri seara ar insemna o grosolana mistificare a unei realitati traite pe pielea noastra vreme de cel putin patru ani. Printr-un suvoi de gaselnite retorice, liderii PSD au confiscat la litera mesajul reformist al Aliantei DA, caricaturizat la maxim de Marian Vanghelie: “Traian Basescu nici nu stii, cat de slab incepi sa fii!”

Un strigat care i-a dat aripi unui Adrian Nastase, care chiar devenise mic de tot, dar s-a vazut ieri la Romexpo ca incepe deja sa creada ca poate sa creasca mare la loc, alaturi de toti cei care l-au vandut, tradat, denuntat, alaturi de toti cei cu care furase vreme de patru ani cam tot ce se poate fura, inclusiv speranta de schimbare.