Vor reusi!

Din Cotidianul:

Comisia juridica a Senatului a adoptat un proiect de lege initiat de senatorii Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si Marius Marinescu (toti trei rezidenti in Primaverii), potrivit caruia parcul Bordei este declarat de utilitate publica. Proiectul prevede ca, “prin derogare de la legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, se declara de utilitate publica toate terenurile in suprafata de 33.829,52 mp si constructiile proprietate privata, situate in Bucuresti, care fac parte din zona cunoscuta sub numele parcul Bordei“, indiferent de incadrarea urbanistica actuala a acestora in vederea amenajarii ca parc public.

Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si Marius Marinescu sunt niste NIMBY de Primaverii, reiau cateva idei din ce am scris intr-un articol mai vechi :

NIMBY inseamna “Not in my back yard” si exprima o atitudine a englezilor de a-i impiedica pe altii sa construiasca ceva in apropierea casei lor. Prin consilierii alesi in primarii, englezii reusesc cu succes sa puna limite dezvoltarii unor proiecte imobiliare, numarul redus de noi autorizatii de constructie ducand la cresterea preturilor imobiliarelor in Marea Britanie - si acesta un alt motiv de bucurie pe langa lipsa vecinilor nedoriti.

Peste 800.000 de britanici sunt azi rezidenti in Spania si chiar si acolo au reusit sa-si impuna consilieri in primariile locale si sa dea peste cap planurile multor dezvoltatori si constructori spanioli prin restrictiile impuse.

Intr-o postare de anul trecut analizam in detaliu gravitatea lipsei de spatiu verde in Bucuresti, aminteam despre nepasarea alesilor in privinta transformarii parcurilor si propuneam, impreuna cu cititorii acestui blog, mai multe solutii.

Desigur, nimic nu s-a facut de atunci.

De aceea, inititativa unor parlamentari de Bucuresti doreste modificarea legii pentru ca parcul Bordei sa fie salvat si a initiat si o petitie si lansat si un blog personal pe aceasta tema.

Parcul Bordei are sanse sa fie un parc salvat si este foarte bine.

Din pacate, aceasta initiativa a unor politicieni este unica. Si tocmai aici este problema.

Vreme de 18 ani, spatiul verde al Bucurestiului a scazut de la 35 de milioane mp la 14 milioane si doar sporadice articole prin ziare sau actiunea unor ONG-uri ecologice au reusit sa traga semnale de alarma; degeaba.

Cazul de care aminteam in articolul precedent sau alte articole de presa nu au clintit niciun consilier, primar sau parlamentar verde de Bucuresti.

Insa atunci cand este vorba despre NIMBY din Primaverii, atunci cand este vorba de posibili vecini nedoriti si despre o posibila reducere a valorilor imobilelor din Primaverii, iata ca se agita primari si parlamentari grei, vopsiti in verde peste noapte.

Problema Bucurestiului a fost ca bucurestenii - printre care ma numar - au dat intotdeauna un vot politic pentru primarie. Pentru ca au crezut ca sprijinind un partid sau un altul la primarie dau un semnal politic si restului tarii si daca tara se schimba, atunci si viata bucurestenilor se schimba.

Aceasta atitudine va trebui sa dispara la viitoarele alegeri pentru primaria si sectoarele Bucurestiului. Din pacate, nu avem nemti sa votam asa cum s-a votat la Sibiu si vor fi niste alegeri grele din lipsa de candidati credibili.

Sunt de acord cu propunerea legislativa. Cu conditia ca locuitorii din Primaverii sa puna mana de la mana si sa regenereze parcuri industriale parasite si sa le transforme in parcuri pentru bucuresteni in limita celor 5 hectare de spatiu verde cat are Parcul Bordei. In plus, ar trebui ca spatiul verde sa revina la totalul de 35 de milioane de metri patrati. Plus redarea de spatiu verde in judetul Ilfov spre folosul bucurestenilor.

Caci, ca bucurestean, si eu am aceleasi drepturi ca cei din Primaverii, am si eu dreptul sa fiu NIMBY.

Comenteaza pe blogul lui Stoica.