Op-Ed

Ambasadorul Adrian Zuckerman: Dacă Beijingul ar fi tras semnalul de alarmă cu privire la coronavirus, China și restul lumii, inclusiv România, ar fi fost scutite de impactul actual al pandemiei

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2020, 14:19 Actualitate | Opinii


Adrian Zuckerman
Foto: News.ro
Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, acuză China, într-un editorial transmis HotNews.ro, că a trecut sub tăcere epidemia de coronavirus, la începutul acesteia, în provincia Wuhan, și avertizează că, după ce „criza se va linişti, va trebui să facem un bilanţ al consecinţelor şi să evaluăm (...) efectele trecerii sub tăcere a informaţiilor importante, bazate pe fapte, impactul blocării schimbului de informaţii din stadiile preliminare ale epidemiei şi efectele campaniilor de dezinformare din timpul acestei pandemii”.

Iată mai jos editorialul ambasadorului american la București

„RĂSPUNS LA DEZINFORMAREA REPUBLICII POPULARE CHINEZE CU PRIVIRE LA ORIGINILE COVID-19

20 martie, 2020

Renumitul autor american Mark Twain a spus cândva: „O minciună poate călători jumătate de lume până reuşeşte adevărul să-şi pună încălţările”. Această afirmaţie este adevărată mai ales în secolul XXI. Din nefericire, în epoca actuală a reţelelor de comunicare socială, a devenit normal să vedem că, prin intermediul internetului, informaţii false ajung instantaneu la o audienţă largă. Însă trebuie să fim cu atât mai atenţi atunci când o teorie a conspiraţiei periculoasă şi viciată este rostită de un purtător oficial de cuvânt guvernamental.

Este exact ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută, pe 13 martie, când un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze a lansat acuzaţii false împotriva Statelor Unite, cu privire la virusul COVID-19.

Faptul că epidemia a avut originea în Wuhan, provincia Hubei şi faptul că guvernul chinez a ştiut primul despre ea nu pot fi puse la îndoială. Este probabil ca virusul să fi circulat în Wuhan de la mijlocul lunii noiembrie şi relatări de presă credibile indică faptul că guvernul chinez ştia despre izbucnirea unor cazuri locale pe 17 noiembrie 2019. Medicii chinezi din primele linii au încercat cu disperare să îi trateze pe primii pacienţi în timp ce au înştiinţat autorităţile guvernamentale provinciale şi centrale ale Republicii Populare Chineze despre apariţia acestui nou virus „asemănător SARS”.

China avea responsabilitatea specială de a fi complet transparentă cu privire la ce ştiau experţii săi. Cu toate acestea, Beijingul a amânat anunţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, întârziind astfel răspunsul global.

Chiar mai rău, autorităţile chineze i-au cenzurat activ şi i-au pedepsit pe chinezii curajoşi care au încercat să spună adevărul. Li Wenliang, un oftalmolog care s-a îmbolnăvit ulterior şi a murit de această boală, a fost interogat de către autorităţile provinciei şi forţat să semneze o mărturisire că a răspândit „zvonuri false”. Autorităţile Republicii Populare Chineze au făcut tot posibilul să suprime orice informaţie despre răspândirea COVID-19, chiar şi în timp ce medicii chinezi încercau eroic să salveze vieţile a zeci, sute, iar apoi mii de pacienţi care se îmbolnăveau.

După trecerea unor săptămâni preţioase şi după ce a devenit evident faptul că epidemia este gravă, reprezentanţii autorităţilor Republicii Populare Chineze au făcut pregătiri ample de protejare a propriei populaţii, în paralel împărtăşind doar selectiv informaţii, cum ar fi cele despre secvenţa genetică a virusului, şi continuând să respingă autorităţile internaţionale din domeniul sănătăţii, care ofereau asistenţă, solicitau acces şi încercau să obţină mai multe date.

Dacă aceleaşi autorităţi ar fi făcut ceea ce trebuie şi ar fi tras semnalul de alarmă cu privire la această nouă boală, China, şi de fapt, restul lumii, inclusiv România, ar fi fost scutite de impactul pe care ea l-a avut asupra populaţiilor noastre.

Cetăţenii chinezi ştiu că guvernul lor este de vină pentru această pandemie. Atunci când a apărut imaginea de ansamblu şi s-a aflat despre decesul doctorului Li, reacţia locală a fost drastică. Chiar şi platforma de comunicare socială extrem de cenzurată a Chinei, Weibo, a fost inundată de subiecte populare precum „Autorităţile din Wuhan îi datorează scuze doctorului Li Wenliang” şi „Vrem libertate de exprimare”. Aceste conversaţii au atras milioane de vizualizări înainte ca autorităţile Republicii Populare Chineze să le şteargă.

Aşadar, ce facem acum? COVID-19 s-a răspândit din Wuhan în întreaga lume şi nu ţine cont de graniţele ţărilor. Trebuie să ne dublăm eforturile de a coopera şi împărtăşi rapid şi transparent informaţii bazate pe fapte despre această boală.

Însă odată ce criza se va linişti, va trebui să facem un bilanţ al consecinţelor şi să evaluăm costul acestei lipse de funcţionare a colaborării internaţionale, efectele trecerii sub tăcere a informaţiilor importante, bazate pe fapte, impactul blocării schimbului de informaţii din stadiile preliminare ale epidemiei şi efectele campaniilor de dezinformare din timpul acestei pandemii.

Un lucru este clar: eroii acestei poveşti sunt medicii şi asistentele, mulţi aflaţi în China, unde îşi riscă vieţile pentru a opri această boală îngrozitoare şi pentru a avertiza lumea cu privire la pericolele reprezentate de ea. Informaţiile exacte trebuie să circule liber, mai ales în situaţiile de criză. Obligaţia unui guvern este să salveze vieţi, nu să-şi salveze imaginea.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5247 vizualizari

 • -8 (44 voturi)    
  mereu sunt de vina altii... (Vineri, 20 martie 2020, 14:23)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... asta zici ca e ruda cu Lucescu.

  aiuritul, nu stie ca pe chinezi, rusi si americani nu trebuie sa te bazezi niciodata?
  • 0 (6 voturi)    
   Wow (Vineri, 20 martie 2020, 16:47)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Parca am inceput sa traiesc in Idiocracy . China s-a trezit cu un om virusat nedetectabil pe teritoriul ei si a facut ce a putut . Toate celelalte tari s-au trezit cu cate un om virusat nedetectabil pe teritoriul lor si au facut ce au putut . Mizerabili .
   Stima pentru China , Koreea de S si Italia , datorita lor stim si ce ne asteapta si ce ar trebui facut . Ca unii nu sunt in stare si pot doar sa inventeze vinovatii e altceva
  • +2 (4 voturi)    
   Și aici ai apărut nefericitule? (Vineri, 20 martie 2020, 19:03)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Sunt date certe privind originea COVID-19 ,iar tu
   repeți ca un papagal de rea credință spusele
   celor doi dictatori: Xi Jinping și Putler.Mare ticălos
   ești!
 • -2 (28 voturi)    
  .... (Vineri, 20 martie 2020, 14:25)

  cont_nou [utilizator]

  daca si cu parca
 • -2 (16 voturi)    
  Cu tot respectul, dar... (Vineri, 20 martie 2020, 14:27)

  igorashu [utilizator]

  .. asta e BS.
  S-a stiut cel putin din ianuarie de gravitatea situatiei, iar Trump macanea ca e "fake news". Boris, Angela, Macron au mers pe aceeasi linie.
  Nici chinezii nu sunt cea mai deschisa societate si isi au partea lor de vina, dar nici nu poti veni sa spui ca nu s-a stiut de probleme.
 • -1 (13 voturi)    
  mda (Vineri, 20 martie 2020, 14:29)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  A uitat sa adauge "cum bine a subliniat domnul Trump"
 • +2 (14 voturi)    
  bine (Vineri, 20 martie 2020, 14:31)

  ..13 [utilizator]

  China cu modul complet eronat in care a gestionat epidemia a generat un haos in lume.

  Oameni nevinovati platesc acum cu viata - se cheama genocid. Economia mondiala intra intr-o perioada extrem de dificila.

  Oare vor plati pentru pagubele produse???
  • +1 (11 voturi)    
   la idioti (Vineri, 20 martie 2020, 16:01)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   (ca tine), sigur nu ...
 • -8 (18 voturi)    
  or maybe (Vineri, 20 martie 2020, 14:34)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă România nu ar fi fost obligată să cumpere ruginături americane, poate ar fi avut acum bani pentru produse medicale.
  • +2 (6 voturi)    
   Hopa,a înviat Mazeta. (Vineri, 20 martie 2020, 19:07)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   De la coronavirus a ajuns pe scurtătură,la
   ordinul fabricii de troli de la Sankt Petersburg,la
   armele românilor.Asta da prostie congenitală.
 • -1 (15 voturi)    
  Păi au atras atenția (Vineri, 20 martie 2020, 14:36)

  gaspy [utilizator]

  OK, au încercat să ascundă prin decembrie, dar în ianuarie deja era clar că e groasă treaba. TOATE țările vestice au privit cu o oarecare satisfacție cum producția din China are de suferit.

  Acum SUA face damage control, pentru că China și-a revenit și e în măsură să ajute statele europene, în timp ce SUA e pe nicăieri, inclusiv cu celebrul lor CDC.
 • +3 (9 voturi)    
  cand i-au vazut ca si-au blocat o parte din tara (Vineri, 20 martie 2020, 14:41)

  Captain Obvious [utilizator]

  si cum le picau bursele, in loc sa isi frece mainile trebuia sa isi puna semne de intrebare. cand vedeau cum mureau sute pe zi nu isi punea semne de intrebare ?
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 14:50)

  [anonim]

 • -2 (8 voturi)    
  Goebbels e mândru (Vineri, 20 martie 2020, 14:53)

  cornholio [utilizator]

  Chinezii lansează un zvon fără dovezi că pacientul zero a fost american. Americanii răspund (prin vocea lui Trump, că domnul de mai sus nu e altceva decât o păpușă vorbitoare) exact în același stil: chinezii au îmbolnăvit lumea și virușii sunt 100% „străini”, n-au treabă cu americanii verzi.

  În timp ce epidemia se răspândește rapid și economia mondială colapsează, cozile de topor care au ajuns să conducă lumea sunt ocupate cu dezinformarea și propria continuitate la putere.

  Cine e de vină? Toată lumea care în loc să colaboreze și să găsească soluții rapid, se ocupă de orice altceva, ca de exemplu aruncarea vinei în curtea altuia. De la cretinii de comuniști n-ai ce să ceri, dar americanii parcă trebuiau să fie un exemplu contrar.
 • -1 (13 voturi)    
  ma si miram (Vineri, 20 martie 2020, 14:54)

  Salmonela [utilizator]

  ca inca nu au sarit americanii sa dea vina pe China ... pffff ... pana una alta stiti de 4 luni ca e groasa si v-au prins cu chilotii jos ... acum e cursa contra cronometru sa vedem cine or sa aiba mai putini morti la sf pandemiei ... parca va vad ca va bat galbejitii la fundu gol
 • -1 (9 voturi)    
  eroi... (Vineri, 20 martie 2020, 14:56)

  danton68 [utilizator]

  dupa razboi multi viteji se arata...
 • +2 (8 voturi)    
  Nici raspunsul OMS nu a fost mai prompt. (Vineri, 20 martie 2020, 15:00)

  D-or [utilizator]

  Toti ne-au spus ca e doar o gripa mai usoara. Acum vedem ca nu e, iar mortalitatea scazuta din China nu poate fi obtinuta si de alte state.

  Statele puteau fi alertate de OMS inca din decembrie -ianuarie sa-si fabrice echipamente de protectie si sa inchida granitele.
  • +4 (10 voturi)    
   Au fost alertate (Vineri, 20 martie 2020, 15:43)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   de la inceputul lunii ianurie si majoritatea au urlat ca e o viroza obisnuita si nu au luat nici o masura.

   Acum traim intr-o realitate incredibila, ce depaseste cu mult idiotenia societatii comuniste.

   Chinezii au ascuns informatia initial, iau US se chinuie sa cumpere EXCLUSIVITATE pentru vaccinuri si tratamente.

   Macar chinezii doneaza acum echipamente si teste, guvernul US pare in razboi cu toata lumea.

   Daca nici asta nu schimba sistemele si nici pe noi ca specie parazitara, nu stiu ce ar mai putea schimba lucrurile.
 • +2 (12 voturi)    
  corect (Vineri, 20 martie 2020, 15:07)

  pragmatism [utilizator]

  F pertinenta si adevarata, analiza dlui ambasador!!! Ascundrerea adevarului este echivalent cu o crima, in aceasta situatie!!!
 • -6 (12 voturi)    
  un pleasca (Vineri, 20 martie 2020, 15:08)

  nicoR [utilizator]

  se trezesre vorbind, parca amerlocii ne anunta exact cand apare ceva nasol la ei - vezi chestia cu interceptarile in masa, am aflat cand a sarit unul gardul ...
  - dar se cred mari imbecilii astia, pe ce ton vorbesc, dau lectii, ce hau bau wau, gen Dude (JW), Clint Eastwood, si altii - Hollywood, dar ei sunt , ce ?
  - romanii au construit drumuri si civilizatie in europa si in jur, e adevarat cu sabia, dar astia ? crahuri, miliardari, jocuri geopolitice, shmenuri, camatarii ..
 • +3 (9 voturi)    
  Daca (Vineri, 20 martie 2020, 15:14)

  vladionvladion [utilizator]

  Cascau ilustrii nostri conducatori, ochii la ce se intampla in China si in jur, poate era si Romania pregatita cu cele necesare.
  Dar na, ciolanul e mai important.
 • +2 (12 voturi)    
  Are dreptate (Vineri, 20 martie 2020, 15:20)

  ipolitic [utilizator]

  L-au indus in eroare chiar si pe cel mai informat, cel mai destept si cel mai blond conducator al planetei. Dar nu mult, si trilionul de dolari din joben il va face pe virusul asta neomarxist sa plece cu DNA-ul intre picioare.
 • +4 (10 voturi)    
  Zuckermann - rebel sau sluga (Vineri, 20 martie 2020, 16:08)

  Ademordna [utilizator]

  Analiza lui despre guvernul chinez este valida dar este si mai valida daca este aplicata lui Trump, seful lui Zuckermann. Si Trump a negat riscul virusului, l-a luat in deradere, a refuzat testul OMS etc dupa ce imediat dupa investitura a desfiintat echipa care era responsabila cu prevenirea si combateria pandemiilor pentru simplul motiv ca fusese infiintata de Obama.
  Nici acum americanii nu stiu cati dintre ei sunt infectati. Incompetenta si mitomania lui Trump lasa in praf pe a chinezilor.
  Deci ce vrea Zuckerman, sa-l dea in vileag pe seful sau sau sa distraga atentia dupa principiul hotul striga hotii?
  • +3 (3 voturi)    
   Corect (Vineri, 20 martie 2020, 16:54)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   "Obligaţia unui guvern este să salveze vieţi, nu să-şi salveze imaginea"

   Se potriveste de minune lui Trump
 • +3 (9 voturi)    
  dom ambasador (Vineri, 20 martie 2020, 16:11)

  costelo999 [utilizator]

  ce vroiai mura in gura? nu ai vazut filmuletzele chinezești cu usa sudata? cu blocarea orașului? vrei ca chinezii da îți deseneze? cap patrat...
 • -2 (4 voturi)    
  Minciuna ! (Vineri, 20 martie 2020, 16:55)

  danmarian [utilizator]

  Minciuna - Numele tau este COMUNISMUL ! Cum sa ne imaginam ca un stat comunist = China - ar fi putut recunoaste ADEVARUL Ca buni comunisti au preferat MINCIUNA Si minciuna tovarasului Cel Mare din China a condus la PANDEMIE si la distrugerea ECONOMIEI MONDIALE !!! Oare acesta sa fi fost SCPUM comunistilor chinezi ? Nu cumva acest NOU VIRUS a fost initial SCAPAT din greseala intr-un oras - Wuhan ? Si apoi lasat sa .... CALATOREASCA in lumea larga ? Cu parere de rau - dar ca ins ce si-a (cam) irosit viata in socialism- comunism - n-am nici cea mai mica incredere ca - MACAR vreodata - comunistii vor spune adevarul
 • +2 (4 voturi)    
  Cred ca e vorba despre mentalitatea (Vineri, 20 martie 2020, 20:03)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Comunista, aia formata in zeci de ani si intiparita adanc in cortexul uman, partidul este in toate si el decide, deci, de ce sa ne miram de China cand peneleul a luat masura de a cenzura informatiile privind infectarile pe judete.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by