Acest european finut si elegant si-a descheiat prohabul gandirii populiste improscand cu sictir catre Bruxelles: “ma intereseaza mai putin ce spun ei”. Pe mosia lui, vataful Tariceanu face ce vrea, n-are chef sa dea socoteala nimanui, i se rupe de profetiile sumbre ale Comisiei Europeane, il doare-n papion de avertismentele BNR, de inflatie si de deficit. Seful Guvernului si-a descarcat ieri nervii in capul jurnalistilor, stropind cu secretii patriotarde in directia UE.

Evident ca tusele voit ingrosate de mai sus descriu un personaj metamorfozat in campania electorala, rascolit temporar de atacuri de panica. Un raport economic intocmit de Comisie a spulberat mitul cresterii economice din Romania, bazata pe cheltuieli exorbitante fara acoperire si pe cadouri bugetare electorale. Al doilea raport, pe tema justitiei, se anunta deja extrem de critic, cu referiri directe la blocarea marilor dosare de coruptie de catre Guvernul Tariceanu.

Echipa liberala primeste note proaste de la Bruxelles la doua discipline fundamentale: economie si justitie. Pilonii liberalismului se prabusesc sub incompetenta si dispretul fata de lege aratat de ministii ridicoli ca Remes, Chiuariu, Adomnitiei, Pacuraru sau Vosganian, acompaniati din Parlament de complicii lor din PSD, PC si PRM. Guvernul PNL stie ca rabdarea eurpenilor a ajuns la capat. Stie ca n-are argumente valide pentru a contrazice in mod credibil rapoartele Comisiei Europene care critica Romania din cauza performantelor sale economice slabe si din cauza esecului reformei din justitie. Stie ca a gogosile servite in tara sunt refuzate politicos la Bruxelles.

Prin urmare, liberalilor le raman cateva trucuri retorice pentru a atenua, in tara, socul loviturilor incasate de afara. L-ati vazut deja pe Calin Popescu Tariceanu jucand comedia premierului mort de grija interesului national. Premierul Tariceanu sfideaza azi Comisia Europeana la fel cum Adrian Nastase il ataca pe fostul comisar Verheugen ca “umbla cu coruptia in gura”. Autoizolarea si refugiul in patriotism local este ultima arma utilizata de guvernele cu tendite totalitare sau profund corupte, cum s-a intamplat pana de curand si in Polonia fratilor Kaczinsky sau Ungaria lui Gyurcsany.

Ultimul, cel putin, a avut un licar de luciditate inainte ca economia Ungariei sa se prabuseasca, recunoscand ca si-a mintit alegatorii dimineata, la pranz si seara. Prin urmare, Tariceanu poate sfida, desigur, Comisia Europeana, dar va fi mai greu sa-si pacaleasca alegatorii la fel de eficient. Deja, factura minciunii se deconteaza in inflatie si cresteri acceleerate de preturi, iar azi maine vin alegerile.

Ce altceva vor mai face liberalii ca sa salveze aparentele? Vor incerca sa fuga de responsabilitate, aruncand vina pe “intreaga clasa politice” pentru raportul negativ asupra justitiei si, de ce nu, pe Traian Basescu. L-am auzit deja pe Relu Fenechiu declarand ca sunt semnale proaste “pentru noi toti”, desi cei vinovati de blocarea marilor dosare de coruptie au nume si adresa precisa: Guvernul si complicii sai din PSD, PC si PRM.

Cu toate rapoartele lor negre, comisarii europeni vor avea insa prea putine mecansime de presiune pentru a corecta derapajele Guvernului de la Bucuresti. Premierul Tariceanu stie ca, odata intrata in UE, Romania risca putine sanctiuni si ca, pana la urma, cu functionarimea de la Bruxelles se poate negocia. Dar si Adrian Nastase s-a bazat pe aroganta, pe liniste cumparata si propaganda interna iar acum isi taraste umbra cand pe blog, cand prin tribunale.