Dar cine este Plahotniuc? Genul de racket mai destept decit angajatorii lui, Plahotniuc a acumulat bani si a devenit un nume cunoscut in Moldova in anii 2000, cind a ajuns director general al Petrom Moldova. Din acel moment a inceput sa acumuleze si putere politica, pe care a folosit-o initial ca sa cistige influenta pe linga Vladimir Voronin, apoi ca sa rupa o parte din partidul acestuia si sa construiasca un partid tot mai important in Moldova, Partidul Democrat. A continuat sa stringa bani prin afaceri in domenii diverse, dar esential pentru el a fost controlul pietei media: prin agentia lui publicitate controleaza mare parte din bugetele de reclama din tara, detine mare parte din piata TV si radio prin trustul Prime TV.
In paralel, a dus o lupta la baioneta impotriva lui Vlad Filat, cel care acumulase, la rindul sau, o putere uriasa in micuta republica ce balansa permanent intre UE si Rusia. In urma negocierilor politice din ultimii ani, Plahotniuc a reusit sa-si asigure controlul asupra procuraturii si, in ultimele luni, asupra serviciilor secrete. Adaugati la asta bani, enorm de multi bani pentru o tara ca Moldova, adaugati influenta politica majora, adaugati lovitura uriasa de forta prin arestarea preventiva a lui Filat, adaugati reintrarea in legatura cu Rusia (dupa ce a avut o scurta perioada in care isi racise relatiile cu Moscova) si veti avea imaginea unui personaj scapat de sub orice control.
- Ca sa intelegeti personajul, cititi in Evenimentul Zilei descrierea intilnirii dintre el si Sorin Ovidiu Vintu, relatata de fostul ziarist Dragos Nedelcu, pe atunci apropiat de Vintu.
Asadar, Plahotniuc e acum masculul alfa in politica din Moldova. Care sint scenariile pentru el?
In primul rind, sa vedem distributia partidelor din Parlamentul de la Chisinau. Partidul Democrat (controlat de Plahotniuc) are 19 locuri, la fel ca si PLDM (partidul infiintat de Filat, aflat acum in convulsii interne majore dupa arestarea acestuia). Partidul Socialistilor (pro-rus, condus de Igor Dodon) are 24 de locuri, Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin, oportunist politic, greu de asimilat curentului pro-rus sau curentului pro-european) are 21 de locuri, Partidul Liberal (Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca, pro-european) are 13 locuri, iar 5 locuri sint ocupate de neafiliatii plecati din PLDM, printre care si Iurie Leanca.

Constitutia Moldovei spune ca, dupa caderea unui guvern, presedintele incepe consultarile cu partidele parlamentare si face o nominalizare daca se degaja o majoritate.
Cele mai mari sanse sa faca o majoritate le are tocmai partidul lui Plahotniuc, un partid care se intelege perfect si cu pro-rusii, si cu comunistii, si cu pro-europenii.
Scenariul 1.
Cel mai probabil, potrivit expertilor consultati de HotNews.ro, Plahotniuc va incerca sa faca o noua alianta asa-zis pro-europeana cu PLDM, PL si factiunea lui Leanca. Ii va constringe Plahotniuc pe partenerii din alianta pe care tocmai a darimat-o azi sa faca o noua alianta, in care controlul absolut sa fie la el? Foarte posibil, daca ne uitam la cartile pe care le are in mina: servicii, procuratura, mass-media, bani.
De ce ar face Plahotniuc o noua alianta pro-europeana? Din doua motive. 1: Are nevoie de banii europenilor ca sa tina tara pe linia de plutire. 2: In Moldova exista o elita pro-europeana pe care intoarcerea brusca a tarii catre Rusia ar scoate-o instantaneu in strada.
Cine va fi premier in acest scenariu? Cineva controlat/apropiat de Plahotniuc. Posibil Andrian Candu, actualul presedinte al Parlamentului (membru PD), posibil un tehnocrat gen Chiril Gaburici (premierul venit din lumea de business si care a demisionat dupa scandalul diplomei false de bacalaureat), posibil un alt personaj politic pe care sa-l controleze Plahotniuc. E posibil ca el sa-si doreasca pentru sine pozitia de premier, care l-ar valida si formal drept cel mai puternic om din tara, dar riscurile de imagine sint uriase intr-o tara macinata de criza economica si nemultumiri sociale.
Ce se va intimpla intr-un astfel de scenariu? Guvernul va mima reformele, va incerca sa pastreze avantajele date de acordul cu UE, va incerca un nou acord cu FMI, va incerca sa ia si cei 150 de milioane de euro promisi de Romania, dar va iesi incet-incet de pe orbita pro-europeana, pentru ca un personaj ca Plahotniuc nu-si poate permite sa permita o justitie independenta.
Scenariul 2.
Plahotniuc nu va reusi sa convinga PLDM si PL, asa ca va face un guvern sustinut din umbra de comunistii lui Voronin. Va fi un guvern slab din start, greu de "inghitit" de UE si FMI, iar pericolul este pierderea accesului la finantare.
Scenariul 3.
Un guvern cu socialistii pro-rusi ai lui Dodon. Putin probabil, pentru ca socialistii au mai multe locuri in Parlament si nu vor accepta sa fie vioara a doua. El are o sansa de realizare daca Plahotniuc decide sa joace totul pe cartea Rusiei.
Scenariul 4.
Doua nominalizari facute de presedintele Timofti pica la vot in parlament si se declanseaza alegerile anticipate. Tara reintra in criza politica majora, cu pericolul ca o majoritate pro-rusa fatisa sa apara dupa alegeri (socialistii lui Dodon si populistii lui Renato Usatii, alt personaj care indeplineste ordinele Kremlinului).
-----------
Cam acestea sint datele jocului in Republica Moldova. Tot jocul are loc pe fondul unei crize economice majore si al unei nemultumiri sociale crescinde, potentata de scandalul miliardului de dolari disparut din cele trei banci.
Romania are acum la granita un stat esuat, asupra caruia Rusia exercita o presiune uriasa. Un stat unde - ca in Alice in Tara Minunilor - nimic nu e ceea ce pare, in care oglinzile paralele distorsioneaza realitatea, in care doar specialistii apelor tulburi se pot descurca.
Bucurestiul trebuie sa decida in curind daca mai acorda ajutorul de 150 de milioane de euro, vital pentru ca bugetarii si pensionarii moldoveni sa fie platiti in ultimele luni ale anului. Decretul sta pentru semnare pe masa presedintelui Iohannis, care a atentionat astazi, intr-un comunicat de presa, ca "Parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue. La fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituțiilor statului de drept, de soluționare a problemelor socio-economice ale actualității". Romania nu va da acesti bani Moldovei in orice conditii, ci doar daca reformele asumate de Chisinau continua.
Ramine sa vedem daca Palatul Cotroceni si Palatul Victoria vor vorbi aceeasi limba pe tema Republicii Moldova. Episodul de saptamina trecuta de la intilnirea premierului Ponta cu omologii din Serbia si Bulgaria a fost un exemplu de bilbiiala inacceptabila la nivelul unui stat. Or, Victor Ponta si PSD au relatii apropiate cu Plahotniuc si PD, dupa cum ne-a demonstrat-o premierul in luna august, cind s-a intilnit la Chisinau cu oligarhul moldovean la fundatia acestuia. O intilnire intre premierul Romaniei si un personaj contestat, care nu mai detinea la acel moment nici o pozitie formala in arhitectura de putere a statului moldovean.
Insa situatia din Moldova se datoreaza in mare parte si Romaniei care trebuia sa investeasca multe resurse (a se citi miliarde de EUR) in Republica Moldova in achizitii de active si de influenta politica. Nu am facut-o noi, au facut-o rusii. De unde acesti bani? Pai cele mai zgarcite aprecieri despre cat s-a furat in Romania din 1990 pana astazi estimeaza suma la aproape 1000 de miliarde de EUR. Nu sa nu se fi furat, dar daca nu s-ar fi bagat mana pana la cot, acuma am fi fost uniti cu Basarabia.
Acesta ar fi fost, si inca mai este, un interes cu adevarat national.
Cum adica 1 miliard? Da' 3-4 miliarde minimum, cum suna?
Daca din 4 miliarde 1,5 s-ar fi dus in RO, iar 1 in moldova la momentul oportun, istoria era altfel, Mon Chere, inclusiv cu Ucraina.
C'est la vie, c'est la guere perdue!
Daca nu era "Marea Revolutie" din 1917 Rusia ar fi stapanit si Constantinopolul si stramtorile Dardanele si Bosfor (Turcia a pierdut rasboiul alaturi de Germania si Austria).
Datorita Marii revolutii Rusia a pierdut tot ce am pomenit mai sus, URSS (nu Rusia) a recastigat Basarabia datorita CELUI DE-AL II-lea RAZBOI MONDIAL.
Dupa dezmembrarea URSS, Rusia a pierdut si Ucraina+ etc....
Daca mai traia guvernul Strelet aveam cu mult mai multe sanse de a rezolva necunostele si de a progresa pentru a evita prabusirea unei tari, pe cand asa se amana sine-die rezolvarea acesteia.
Propaganda ruseasca a reusit foarte bine sa creeze confuzii maxime in mintile odihnite ale multor cetateni din Moldova si RO.
Sa nu ii mai plagem pe moldoveni - ei una declara si alta fac.
Votul a fost in mana lor, si totusi...
Sigur ca este important ca sunt pro-europeni in Moldova, dar cu cateva flori ici si colo nu fac o primavara.
Bine ar fi daca microfonul din RO sa nu fie preluat nici de Ponta si nici de JK, care se incurca atunci cand vorbeste prea repede, ci mai degraba sa apartina unui europarlamentar gen Monica Luisa Macovei, intr-o comisie de analiza de urgenta la nivel european.
Cred ca in acest meci RO ar trebui sa joace tare si decis, sa isi fac aliati alte tari importante gen UK, Polonia, Tarile Baltice, Olanda, USA fara sa ignore Italia, Franta sau Germania.
Este mare nevoie de USA si de forta NATO puternica in RO!
Cei mici pot deveni puternici in fata provocarilor majore prin sustinere internationala. Just do it - time is money and security!
Si cand vin in orasele din Moldova de Vest (Romania) voi est-moldovenii preferati sa vorbiti ruseste pe rupte ??
Chiar si in alte tari UE cand va intalnesc vorbiti pe rupte ruseste ???
Stefan cel Mare vorbea ruseste ???!!!
Eu cred ca problemele rezida din faptul ca, voi, est-moldovenii, nu prea aveti RESPECT pentru identitatea nationala !!
Clar !
Daca tot va dati mari cu Stefan cel Mare, care a avut scaunul de domnie doar in partea de Moldova de Vest (Romania) si niciodata in Moldova de Est (Rep. Moldova), de ce VORBITI RUSESTE ?
De ce acceptati SA VI SE VORBEASCA RUSESTE ?
Poate vreti sa spuneti ca nu sunteti romani, bine, inteleg... dar nu vreti sa vorbiti "romaneste" dar de ce NU VA RESPECTATI limba "moldoveneasca" si de ce vorbiti ruseste ???
De ce ?
Lipsa de respect fata de sine, fata de cultura proprie, fata de istorie, naste somnul ratiunii si este cauza a toate relele ce vi se intampla !
Clar.
Unde am mai auzit noi textele astea?
Moldovenii, mai bine zis "pro-europenii" lor, s-au bagat singuri in rahat. Desigur ca din toata afacerea asta castiga acum "pro-rusii", dar ce vina au ei, alta decat ca au asteptat sa muste la momentul potrivit?
Filat ar trebui "filat" in public pentru rahatul in care a bagat R. Moldova.
Cat priveste Moldova e legata ombilical de Rusia pentru totdeauna.
Le mai trebuie vreo 100 de ani sa inteleaga cine le sunt prietenii si cine dusmanii.
Toate Guvernele cazute din 2009 incoace au fost direct ori indirect dizolvate de catre PDM si proprietarul Plahotniuc. Unde au reusit - au votat motiunile de cenzura (impotriva propriilor ministri), unde nu, au utilizat parghiile Curtii Constitutionale cu interpretarile aberante si daca nici aceasta nu a mers, au sugrumat premierul (Gaburici) sa-si dea demisia de buna-voie pentru a evita deferirea lui justitiei. Cam acestea au fost si sunt metodele lui Plahotniuc si PDM.
Razboiul acela mediatic inegal este la fel o pagina importanta in aceasta etapa a istoriei mai recente a R. Moldova. Plahotniuc detine toate resursele mediatice din cele mai puternice din Moldova si acum incearca sa puna mana si pe cele care astazi le-am numi de opozitie. Bine, sa le ia nu prea doreste, mai bine zis sa le distruga. Utilizand toate posibilitatile justitiare si de control, acesta s-a luat de Jurnal TV, de radio si tv Vocea Basarabiei, de presa on-line si scrisa, de toti cei care ii afecteaza imaginea si sa fie clar, Plahotniuc munceste insistent prin institutiile controlate pentru a distruge toate sursele mass media incomode. Nu ma indoiesc ca le va reusit in cel mai scurt timp. Sunt sigur ca toti cei vizati sunt la limita existentei. Nu m-ar mira daca o sa vedem stiri precum ca cineva din conducerea de la Jurnal TV a comis nu stiu ce ilegalitate si au pierdut licentele iar sefii stau in celula pentru nu stiu ce aberatii, ca cei de la Vocea Basarabiei au incalcat zeci de legi, si vor fi pedepsiti conform legii penale pentru alte aberatii, etc etc.
Sa fie clar, este razboi deschis si cei care sunt impotriva lui Plahotniuc pe aceasta dimensiune (media), sunt in inferioritate si neavand sustinerea potrivita, vor deveni jertfe ale noului regim instituit iar tara aceasta va fi pierduta si intoarsa rusilor pentru 100 de ani inainte :(
Adevarat, cei de pe baricada opusa sunt persecutați zi de zi, punându-se în aplicare toate resursele deținute de acest “pahan”. Sunt “gâtuiți” fară milă prin presiunile Procuraturii, CNA, ANRCETI (agetia de reglementare a comunicatiilor), CCA (consiliul audiovizualului), Moldtelecom, tipografii, agenți economici parteneri, etc.
Primii doi din cei enumerați au rolul de călăi. Procuratura Anticorupție și CNA (DNA-ul romanesc) au devenit centre de șantaj si presiune. Legea nu mai este scrisă pentru aceștea iar masurile care le aplică sunt luate strict la indicația “pahanului” și în interesul direct al acestuia. Oamenii legii s-au transformat din legiuitori în tirani care lovesc în oricine absolut, fără scrupule și fără pic de rezerve.
Sunt deacord cu dstra Adrian si nu m-ar mira prin nimic ca în cel mai scurt timp vom fi martorii unor aresturi “de rezonanță” a “marilor infractori”, conducători de mass-media ce sunt “contra”, contra lor, a criminalilor și plahotniucisti.
Ma adresez si la Voi, presa asuprită, la cele cateva ziare, radiouri si TV-uri neafiliate clanului mafiot PDM-ist. Voi sunteți ultima baricadă ce lupta impotriva acapararii acestui stat de către “pahanul Plahotniuc si PDM” și astazi de voi depinde cum vor acționa puținii cetățeni devotati ramasi in Moldova