Toata presa romana si, in parte si cea straina, au tunat, incepand de luni, pe tema presupusului plagiat al premierului Victor Ponta. E o tema tare, cu miza mare, care poate antrena caderea unui guvern. Despre imaginea stabilitatii politice a tarii, nu mai vorbim. Insa nici stabilitatea nu o vrea nimeni, cu orice pret. O frauda, fie ea si intelectuala, daca e dovedita, atrage dupa sine masuri. Sau, in orice caz, oprobriul persoanei publice vizate. Ceea ce mi s-a parut insa mie interesant e ca, in toata vanzoleala plagiatului, scopul si rezultatele vizitei oficiale in Austria de luni, 18 iunie, a delegatiei conduse de premierul Ponta s-au bucurat de maxima tacere in presa romana. Si doar la Viena se pare ca "s-au tras niste sfori", nu doar politice, economice, ci si de presa.

Dani RockhoffFoto: HotNews.ro

Sa fie o simpla coincidenta faptul ca autorul a doua articole in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), din 18 si 19 iunie , care se ocupa cu demascarea presupusului plagiat locuieste la Viena? Din informatiile redactionale ale FAZ despre autor, Karl-Peter Schwarz e nascut in Austria si in prezent transmite din Viena corespondente de presa pentru cotidianul german, pe teme politice si economice din Slovacia, Romania, Slovenia, Croatia, Muntenegru si Albania.

In 18 iunie, premierul Ponta si delegatia romana se aflau chiar la Viena. Austria a fost prima dintre tarile UE vizitata de noul premier, de la investirea sa in functie, la inceputul lunii mai. In plan politic, declaratiile sale au impacat "si capra, si varza". Vorbind despre ratificarea Pactului Fiscal european in Romania, el a adaugat insa ca acesta nu ajunge. E nevoie de "un pact al cresterii economice la nivel european, care sa fie asociat pactului fiscal", a declarat Victor Ponta, citat de presa austriaca. Un pic de Merkel, un pic de Hollande. Ziaristii de la Wirtschaftsblatt.at au numit propunerea "Fiskalpakt plus".

Ce vesti bune puteau primi insa investitorii austrieci, la Forumul austro-roman de la Camera de Economie a Austriei (WKO) de la un premier social-democrat? O vaga promisiune de eventuala reducere a contributiilor sociale pentru angajatori „insa doar dupa ce aceasta ar fi fost discutata la Bruxelles si cu FMI“. Ceea ce insa probabil ardea, era confruntarea noului sef de guvern roman cu greii investitiilor austriece din Romania, Erste Bank si OMV.

La WKO, Ponta a purtat discutii cu Gerhard Roiss, seful concernului energetic OMV, care prin firma-fiica Petrom este cel mai important furnizor de titei si gaze, din Romania. Aceste discutii au demarat pe fondul unor declaratii de intentie romanesti de a mari taxele de productie in sectorul petrolier si de gaz. Victor Ponta, citat de Wirtschaftsblatt.at, „a vorbit despre posibilitatea ca autoritatile romane, pe viitor, sa poata controla intr-o oarecare masura pretul la combustibili“.

Cat de pe placul lui Roiss a fost afirmatia lui Ponta? Nu stim. Stim doar ca, in final, premierul roman, s-ar fi intors in patrie „cu un sentiment bun“ referitor la investitiile planificate de OMV in Romania. Strategia pana in 2021 a Petrom prevede o investitie anuala de 800 de milioane-pana la 1,2 miliarde de euro. Aceste investitii s-ar produce pe fondul unor evaluari ale Petrom si OMV ca dependenta energetica a Romaniei ar putea sa creasca, pana in anul 2030, la 50% din necesarul total al tarii. In prezent, importurile energetice ale Romaniei sunt de 20-30%.

Alte proiecte in derulare ale OMV si Petrom sunt cel al rafinariei de la Brazi, care ar urma sa fie data in functiune in cea de-a doua jumatate a anului, exploatarile de combustibili neconventionali si proiecte in domeniul energiilor regenerabile. Cel mai ambitios este insa „Neptun“, un proiect de exploatare a gazului din Marea Neagra, unde OMV participa, in procent de 50%, alaturi de concernul american Exxon. OMV-Petrom sconteza in 2012 pe un profit de 3.784 de miliarde de lei (965 de milioane de euro).

In luna martie, presedintele Basescu ar fi sistat orice relatie cu Petrom si ar fi acuzat concernul OMV-Petrom de „lipsa de fair-play“, date fiind repetatele proteste venite din partea populatiei, impotriva cresterii preturilor la combustibli.

Premierul Ponta s-a exprimat in directia unei impozitari suplimentare a profiturilor producatorilor de energie, spunand ca „toti actorii trebuie sa ia parte la eforturile tarii, in momente de criza“.

Si ministrul liberal al economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat proiectul unei legi de impozitare a veniturilor „extraordinare“ ale societatilor petroliere, care ar putea fi adoptata anul acesta si avea efecte in 2013. Cu o astfel de lege, gigantului de la Viena i s-ar mai taia din profit. Ceea ce niciunui investitor nu-i convine. Insa romanii ar plati, probabil, mai putin la combustibili. Dar, sa fim seriosi, petrolul nu-i nici pe departe o tema asa de tare, cum e un plagiat.