Ravasul englezesc (partea I)

de Cristian Sima     Sibex.ro
Luni, 12 decembrie 2011, 8:30 Actualitate | Opinii


Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
Parasind intempestiv reuniunea de la Bruxelles a celor 27 de sefi de state si guverne ale tarilor UE, primul-ministru britanic David Cameron i-a lasat presedintelui francez Nicolas Sarkozy un ravas ascuns intr-o sticla de sampanie:  

Cher Nicolas,

Je suis venue te dire que je ne reste pas, que je ne reviendrai pas… Par dela les remords et les regrets, essaie de me pardonner de ne pas pouvoir etre celle que tu souhaitais.


          La Grande Bretagne, 9 decembre 2011“Draga Nicolas,  

Am venit sa-ti spun ca nu raman si nici nu voi reveni… Dincolo de remuscari si de regrete, incearca sa ma ierti ca nu pot fi cea pe care ti-o doreai.

          Marea Britanie, 9 decembrie 2011”


In dimineata zilei sus-amintite, cei 26 de corifei europeni ramasi au citit acest mesaj printre picaturile amare de sampanie trezita. Amestecul de dragoste si teama ce se degaja din epistola britanica a fost ignorat cu buna stiinta pentru a nu periclita euforia desueta a “reintregirii familiei europene”. Reconcilierea era atat de importanta incat nimeni nu avea chef sa rememoreze episoadele nabadaioasei povesti de dragoste europene si cu atat mai putin sa incerce sa descifreze avatarurile unei legaturi imposibile, bazate pe tot felul de interese meschine si mercantile, dar niciodata pe incredere si respect.  

Partea I. Logodna

Povestea de dragoste infiripata cu ani in urma se consfintea pe 7 februarie 1992, la Maastricht, prin semnarea Tratatului Uniunii Economice, Politice si Monetare Europene.  

In 1992 piata monetara era in fierbere. Germanii tineau dobanzile foarte sus pentru a-si sprijini moneda dupa unificarea 1-1 cu marca est-germana, intr-un pariu al cancelarului  Kohl considerat de toti economistii vremii un pariu sinucigas. Regulile dupa care se faceau schimburile valutare in Europa constituiau asa-numitul Sarpe Monetar sau ERM (European Exchange Rate Mechanism). Sarpele Monetar presupunea un schimb valutar stabil intre orice moneda a Comunitatii Europene si ECU (stramosul monedei euro), cu o limitata posibilitate de oscilatie de +/- 2.25%. Chiar si atunci lira italiana putea oscila mai mult decat celelalte monede, si anume cu +/- 6%. In cazul in care aceste limite erau atinse, guvernul tarii neascultatoare trebuia sa intervina cumparand moneda proprie sau ridicand rata dobanzii de referinta. Daca nici atunci nu se reusea reintrarea intre limitele fixate de Sarpele Monetar, guvernul era obligat sa devalorizeze moneda nationala cu inca un prag, deci cu inca 4.5%, respectiv cu 12% in cazul Italiei.  

Pe 16 septembrie 1992, zi cunoscuta ca Black Wednesday, guvernul britanic condus de John Major cedeaza in fata speculatorilor dupa mai mult de cinci luni de lupta, iesind din Sarpele Monetar si lasand sterlina sa cada liber. In acel moment dobanzile pe sterlina atinsesera pragul inimaginabil de 15% si Marea Britanie intra intr-o profunda recesiune. Se pare ca, in razboiul de sustinere a sterlinei, BOE (Banca Angliei) a ars peste 27 de miliarde. Initial, britanicii refuzasera sa adere la acest sistem, dar in 1990, impinsi de la spate de acelasi John Major, pe atunci ministru de finante in guvernul Thatcher, s-au lasat hipnotizati de cobra europeana.

Tot in septembrie 1992, ca urmare a atacurilor speculative, lira italiana se devalorizeaza de la 750 Lit/DM la 1000 Lit/DM in mai putin de o luna. Banca d’Italia lupta mult mai darz decat britanicii si imprumuta masiv, peste 48 mld DM, pentru a cumpara lire si a mentine cursul. Din pacate, pierde si ea razboiul, iar guvernul italian se trezeste cu o datorie enorma in marci, la dobanzi uriase, fata de statul german. Poate si datorita acestui imprumut Helmuth Kohl castiga pariul unificarii monetare cu marca est-germana fara a crea inflatia ce parea la un moment dat inevitabila.  

Din speculatiile anului 1992, George Soros iese invingator atat contra sterlinei, cat si contra lirei italiene, victorie care ii aduce consacrarea in randul speculatorilor financiari. Soros castiga peste 1 miliard din lupta cu sterlina si e nevoit sa faca fata unui proces in Italia, care insa nu face decat sa-i sporeasca prestigiul.

Cele doua crize duc la moartea Sarpelui Monetar. Desi intrate in recesiune, atat Marea Britanie, cat si Italia reusesc sa se refaca spectaculos. Devalorizarea monedei nationale devine o practica obisnuita in tari precum Portugalia, Grecia sau Spania pentru a acoperi decalajul de competitivitate si productivitate fata de Germania. Dupa introducerea monedei euro, “umplerea” acestui decalaj in fata Germaniei incepe sa se realizeze printr-o serie de facilitati si avantaje fiscale menite sa inlocuiasca mecanismul devalorizarii monedei nationale, dar care conduc la indatorarea enorma a tarilor din sud.

Celebrii PIIGS se abat curand de la regulile Tratatului, depasind copios nivelul maxim de indatorare de 60% din PIB si inregistrand in mod regulat deficite de peste 3%. Astfel, angajamentul prenuptial de la Maastricht a fost calcat in picioare; tinerii doreau sa creasca si sa prospere pe datorie si nu le mai pasa cum se va imparti averea europeana pentru ca o facusera deja praf. In plus, avand o moneda unica in aceleasi conditii de dobanzi ca si parintii din nord, puteau beneficia pana la adanci batranete de cautiunea “inteleptilor” de la Maastricht.   

Reintregirea familiei europene de la Bruxelles nu e altceva decat intoarcerea fiilor risipitori ai Europei in bratele parintilor inconstienti care le-au daruit la majorat, ca prima masina, cate un Ferrari. Copiii nu aveau ce sa-si doreasca mai mult. Intampinarea fiului risipitor neinsotita de toleranta, solidaritate si iertare e doar o telenovela ieftina si va lasa sechele dureroase.

Logodna oficiata la Maastricht in 1992 si iesirea de sub semnul Sarpelui ascund insa si alte povesti mai intunecate.

In acelasi an, doua banci britanice erau considerate marii speculatori ai pietei Forex: Prima dintre ele, Barings, supranumita si banca reginei pentru ca depozita activele coroanei, da faliment in 1995 din cauza scandalului provocat de tranzactiile frauduloase ale lui Nick Leeson la Singapore pe contractele futures pe indicele japonez NIKKEI; banca e cumparata de olandezii de la ING pe o lira simbolica. Cea de-a doua, S.G. Warburg, fondata de familia germana Warburg la Londra in 1946 si avand sediul central la Hamburg, este vanduta tot in 1995 catre Swiss Bank Corporation, actualul UBS.

Exista o legenda, confirmata oficial doar in parte, conform careia pe 2 iunie 1992, la bordul yachtului Britannia, apartinand reginei Elisabeta II, s-au intalnit exponenti ai mediului financiar bancar anglo-olandez, mai exact reprezentanti ai bancilor Barings si Warburg, cu personalitati ale politicii italiene, printre care Beniamino Andreatta, fost ministru de finante, si Mario Draghi, director general la Trezorerie.

Atunci si acolo se pare ca s-ar fi pus la cale nu doar criza din septembrie, ci si urmarea acesteia, si anume privatizarea masiva la preturi de nimic ce va avea loc in Italia intre anii 1993 si 1997 ca urmare a crizei lirei si a scandalurilor Tangentopoli, care au maturat total vechea clasa politica italiana. Mario Draghi a recunoscut prezenta sa la intalnirea din 1992 intr-o sedinta a parlamentului italian. Actualul sef al BCE a fost in perioada 1993-2011 presedintele comitetului de privatizare in Italia si in perioada 2002-2005 vicepresedinte la Goldman Sachs.

Urmeaza: Partea II. Nunta

Nota: Cristian Sima este actionar la HotNews.ro SRL si a colaborat cu banca Warburg
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22287 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  fain articolul (Luni, 12 decembrie 2011, 8:58)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  astept cu nerabdare continuarea. 10x
  • +8 (12 voturi)    
   Pe cand si istoria finantelor Romaniei 2004-2011 ? (Luni, 12 decembrie 2011, 10:35)

   Normalitatea furata [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   De la liberalizarea contului de capital din 2004 de catre Nastase, odata cu incheierea negocierilor de aderare la UE - si pana azi
   Televiziunile se straduie teribil ca in Romania, sa avem o memorie istorica nu mai mare de 3 zile
   Iata cum - in ciuda lor - crizele aduc inapoi normalitatea si istoria, si le pun la locul lor
 • +15 (21 voturi)    
  Bravo! (Luni, 12 decembrie 2011, 8:58)

  D@N [utilizator]

  Felicitari pentru articol, nu vedem in fiecare zi asa ceva in presa noastra.
 • +16 (22 voturi)    
  Felicitari (Luni, 12 decembrie 2011, 9:26)

  patraulea [anonim]

  Nota 10 atat pe continut cat si pe forma
 • +11 (15 voturi)    
  Este clar... (Luni, 12 decembrie 2011, 9:37)

  john i Bilco [anonim]

  Ca Dl Sima este printre putinii Romani (repatriati,,evident,,) care intelege ce se intimpla pe piata mai ales financiara a lumii si mai ales a Europei ! Dece oare intelege ? pentru ca s-a autoeducat in system si il chiar practica cu success sper... Este deasemeni clar ca nu si-a gasit un "rol" in societatea romana ( care are nevoie de oameni ca dinsul..cu miile !!). Toti emigrantii din Disapora sint listati tradatori de tara...Nu vor avea nici un fel de intelegere sau respect atit timp cit tara asta napastuita este condusa de fosti si actuali securisti !
 • +14 (18 voturi)    
  promitator (Luni, 12 decembrie 2011, 9:40)

  semaca [anonim]

  prezentare excelenta.
  dat fiind ca subiectele de genul asta s-au inmultit, pe cand putem spera la o rubrica permanenta?
 • +11 (15 voturi)    
  anecdotic dar adevarat...ce va urma?! (Luni, 12 decembrie 2011, 9:50)

  mircea [anonim]

  Patroane, nu te lasa!
  Asteptam mai multe continuari...
  Lumineaza-ne ce se va intampla daca Germania nu vrea eurobonduri si nu vrea nici inflatie?
  Care e supapa pentru suprapresiunea creata artificial?!
  Noi ce facem? Ramanem la lei-tramvai derivati din cei taleri olandezi? Cu inca 8-10 ani de inflatie? Ca nu cred ca in timpul vietii noastre crestem productivitatea la nivelul nemtilor...
  • +7 (11 voturi)    
   productivitate germana (Luni, 12 decembrie 2011, 12:52)

   ghiula [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Poate gresesc dar am sentimentul ca marea productivitate a economiei germane e doar o bula speculativa si ea. Adica, produc nemtii, bineinteles, dar nu chiar in halul in care pot dirija financiar intreaga Europa.

   Dealtfel, eu cred ca productivitatea germana se bazeaza, in primul rand pe piata de export. E simplu sa devii cel mai mare exportator in randul tarilor est europene dupa ce le-ai limitat drastic optiunile de dezvoltare contra acceptarii in clubul select european.

   Deci, inca odata, poate gresesc, am sentimentul ca marea productivitate germana e un mit.
   • 0 (0 voturi)    
    aha (Luni, 12 decembrie 2011, 20:03)

    io [anonim] i-a raspuns lui ghiula

    evrika!
   • +1 (1 vot)    
    chiar e productivitate, chiar mai tzine (Luni, 12 decembrie 2011, 20:16)

    ics [anonim] i-a raspuns lui ghiula

    ai sa ramii uimit dar chiar e reala. am simtzit-o pe pielea mea. cel putzin in domeniul meu.

    ca ideea re doar doua pitere de temelie: disciplina shi dorintza de a munci pe un venit salarial rezonabil a meleoane de capshunari ca mine.

    care nu culeg sparanghelul ci is negri pe plantatzia de la telekom siemens, audi bmw, wackwer, basf, samd. in anii 60-70 or fo turcii shi talienii acuma is esteuropenii, exiugoslavii, rushii

    iar cind smecherii sudici nu vor mai avea bani de bmw , merz sau audi ii vor inlocui cu chinezii. apetentza exista. iar arabetzii shi rushii is clientzi permanentzi.

    asha ca madam merkel are de ce sa tzina coada sus. ii mai merge.

    smecheria cu eu nu e numai in piatza libera ci shi in furtul de muncitori tineri calificatzi shi motivatzi.
    • +1 (3 voturi)    
     mai tzine, se vede. Pana cand? (Luni, 12 decembrie 2011, 23:10)

     ghiula [utilizator] i-a raspuns lui ics

     Asa o fi, realitatea se vede altfel in Germania.

     Totusi, din exterior privind lucrurile, Germania are o datorie publica de 83,2% din PIB, fiind depasita doar de tarile cu mari probleme, Grecia, Italia, Portugalia. De aici reiese ca nemtii cheltuiesc mult mai mult decat produc. Poate asta o fi explicatia veniturilor rezonabile.

     De altfel, se stie, sfera privata germana e puternic subventionata de stat, ptr. ca, nu-i asa, motorul economic german trebuie sa functioneze in orice conditii(nu-i de colea sa primesti de la stat 2500 Euro ca sa iti schimbi masina veche pe una noua-crezi c-a fost un bilant eficient in final ptr. stat?-io nu cred). Ei, dar asa se intretine o imagine, cu cheltuiala, nu cu vorbe.
 • +11 (15 voturi)    
  Wow! (Luni, 12 decembrie 2011, 10:06)

  andrei [anonim]

  Wow!!! Astept continuarea!
 • +3 (13 voturi)    
  V-ati prins ca romanilor le plac povestile (Luni, 12 decembrie 2011, 10:08)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  cu parfum de conspiratie!

  Va rog sa continuati si cu niste concluzii logice!
  Si mai ales, nu va pierdeti in detalii, ca de obicei.
 • 0 (2 voturi)    
  Din "Dune" (Luni, 12 decembrie 2011, 10:18)

  gogu2 [anonim]

  "Cine-i indeparteaza pe cei ce spun lucrurilor pe nume ramane inconjurat doar de cei ce stiu ce vrea sa auda!" (citat din memorie)
 • +1 (5 voturi)    
  Domnule Cristian Sima (Luni, 12 decembrie 2011, 11:08)

  aura [anonim]

  Fiti premierul nostru!
 • +3 (3 voturi)    
  beton! (Luni, 12 decembrie 2011, 11:14)

  costa [anonim]

  Am acces la internet la fiecare 2 saptamini cind revin la baza, in rest ,in jungla la vinat diverse... Sper sa gasesc continuarea in arhiva
  • +5 (5 voturi)    
   caramida porotherm! (Luni, 12 decembrie 2011, 11:44)

   johnel [utilizator] i-a raspuns lui costa

   in rest... to be continued
 • +9 (11 voturi)    
  ce mica e lumea (Luni, 12 decembrie 2011, 12:48)

  sachs [anonim]

  "Actualul sef al BCE a fost in perioada 1993-2011 presedintele comitetului de privatizare in Italia si in perioada 2002-2005 vicepresedinte la Goldman Sachs."
  in aceasta calitate a vandut Greciei produsele "swap" care i-au permis sa-si disimuleze datoria.

  Mario Monti, prim ministru italian, diploma de la Yale, comisar european din 1994 in 2004, a fost consilier international la Goldman Sachs din 2005 si pana in ziua de azi.

  cat despre Papademos, actualul prim ministru al greciei, a fost guvernator al bancii centrale din 1994 in 2002 calitate in care a "receptionat" produsele Goldman sachs .

  E asa de mica lumea finantelor, de fapt toti lucreaza in acelasi birou la Goldman Sachs
 • +1 (3 voturi)    
  felicitari (Luni, 12 decembrie 2011, 16:09)

  Prelucan Petre [anonim]

  frumos articol.
 • +1 (1 vot)    
  Apropo de Goldman Sachs (Luni, 12 decembrie 2011, 16:28)

  D@N [utilizator]

  Jim O'Neill (G.S. CEO) pregateste terenul: http://www2.goldmansachs.com/gsam/advisors/education/viewpoints_from_chairman/viewpoints-pdfs/Q4_2011/2011-12-04.pdf
 • +1 (3 voturi)    
  interesant (Luni, 12 decembrie 2011, 16:53)

  mary [anonim]

  Daca nu vrei sa ramai de fraier este bine macar sa incerci sa intelegi cum merge lumea asta si daca sansa este de partea ta poate o apuci de la un colt cumva- cumva...

  Multumesc HN.
 • -1 (3 voturi)    
  Cher Cristian Sima (Luni, 12 decembrie 2011, 17:28)

  linbetwin [utilizator]

  Monsieur Cameron est venu, pas venue.
  • 0 (2 voturi)    
   Cher linbetwin.. (Luni, 12 decembrie 2011, 19:28)

   Quebecoisfier [anonim] i-a raspuns lui linbetwin

   Il ne s’agissait pas de M Cameron, mais bien de la Mme Grande Bretagne, alors il ne faut pas trop s’inquiéter :), le participe passé a été correctement employé.

   Daca chiar voiai sa fii gramaticianul francez de serviciu, ar fi trebuit sa remarci mai degraba ca exprimarea corecta in franceza ar fi fost: ''au-delà des remords et des regrets ''....in loc de ''Par dela les remords et les regrets''...dar, sincer, chair de asta trebuia sa ne acrosam in comentarii ?

   @ Autorului : foarte interesant articolul, mai ales ca uneori este dificil sa vezi lucrurile in maniera europeana din partea asta a Oceanului. Gasesc ca articolul aduce unele clarificari substantiale celor care incearca sa inteleaga ce se intampla zilele astea in Europa.
 • 0 (2 voturi)    
  valoare (Luni, 12 decembrie 2011, 19:22)

  radu [anonim]

  D-l Sima este un profesionist adevarat . E o placere sa-l citesti si sa-l asculti . Din pacate sunt putini ca el , in schimb avem din belsug tigani si manelisti .
 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari (Luni, 12 decembrie 2011, 22:49)

  STEFAN A. [utilizator]

  Domnule Sima , foarte bine descrisa situatia italiana . De adaugat ca in perioada 1980-1990 , adica doar 10 ani, guvernele care au condus acesta tara au reusit performanta sa dubleze datoria publica . De la 60 % PIB la 120 % PIB .
  Cu guvernul Amato tara a fost in faliment .Ancheta judiciara care matura efectiv clasa politica + faptul ca doua licitatii consecutive de titluri de stat au fost deserte , fara cumparatori desi statul oferea 15 % dobinda pe titlurile de stat puse in vinzare, au dus la o mega corectie bugetara de 95.000 miliarde lire italiene de atunci si programul de privatizari. Doar astfel si prin intelegerea de pe yaht au readus tara pe linia de plutire financiara . A fost primul semnal real a decaderii italiene ca putere economica si financiara . Astazi asistam la epilogul acestei triste istorii dar adevarate .
 • 0 (0 voturi)    
  si ... ? (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:40)

  fratii_max [utilizator]

  sa vedem urmarea !
 • 0 (0 voturi)    
  Respect ! (Marţi, 13 decembrie 2011, 21:34)

  mirce a [anonim]

  Respect , domnule Sima ,

  Mai scrieti , in felul acesta invatam gratis .
  imi astampar setea de cunoastere citind ce scrieti dumneavoastra .

  Mintea dumneavoastra de matematician , sigur a nascocit o rezolvare a problemei in care se zbate Romania si Romanii .

  Mai picurati , informatii . Cate putine si bune ca altfel ne stricam mai rau la cap
  • 0 (0 voturi)    
   aha... (Joi, 15 decembrie 2011, 18:45)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui mirce a

   Domnule Sima, mai bine lasati franceza deoparte. Je suis venu cred ca vroiati sa scrieti si nu "venue" pentru ca totusi David Cameron e barbat, nu femeie!
 • 0 (0 voturi)    
  partea II (Duminică, 4 martie 2012, 21:27)

  GoPo [anonim]

  Pe cand partea a IIa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by