Corespondență de la Bruxelles

​​VIDEO interviu cu europarlamentarul Corina Crețu: Mă îngrijorează foarte mult cota în continuă scădere a încrederii față de UE

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 13 octombrie 2021, 14:26 Actualitate | MEET Your MEP


Corina Cretu
Foto: Parlamentul European
Europarlamentarul român Corina Crețu și-a exprimat îngrijorarea față de scăderea continuă a cotei de încredere pe care românii o au în Uniunea Europeană și a atras atenția că autoritățile naționale sunt cele care adaugă piedici birocratice solicitanților români de fonduri europene.

Din păcate, România rămâne una dintre țările care au adăugat cel mai mult noi condiții în accesarea fondurilor europene. Acolo unde la Bruxelles se încearcă simplificare, la București se încearcă compensarea acestor simplificări cu noi condiționalități”- a spus fostul comisar european pentru Politică Regională, într-un interviu racordat HotNews.ro, la Bruxelles.

Referitor la Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care România vrea să absoarbă aproape 30 de miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, Corina Crețu atrage atenția asupra condițiilor dificile asumate de România cu riscul de a pierde banii europeni.

De asemenea, europarlamentarul Pro România (S&D) a avertizat și asupra instabilității politice de la București, în condițiile în care guvernul român trebuie să negocieze cu Comisia Europeană fondurile UE din cadrul financiar multianual 2021-2027, de 50 de miliarde de euro, în plus față de PNRR.
Principalele declarații ale Corinei Crețu, pe larg:

 • Cred cu toată convingerea că România este în fața unei șanse istorice, dar dacă nu are grijă poate rata cu brio această șansă. Este vorba despre 50 de miliarde de euro din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 împreună cu cele aproape 30 de miliarde de euro alocate prin PNRR. Toate acestea reprezintă cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care a avut-o România de la Revoluție încoace.Dar dacă acești bani nu sunt folosiți, se pierd șanse istorice, iar decalajele teritoriale, care oricum există, între estul și vestul european se vor adânci și mai mult în România. În același timp, vedem că alte state au început deja să implementeze și fondurile clasice 2021-2027 și PNRR, dar România bate pasul pe loc.
 • În primul rând, fondurile clasice 2021-2027 puteau fi folosite de la 1 iulie 2021, dar România nu are Acordul de Parteneriat încheiat și nici programele operaționale nu sunt finalizate. Nu știm cine mai negociază, care este echipa. Știm doar că vor fi 12 programe operaționale. De ce sunt pesimistă? Pentru că fac un calcul foarte simplu: din 80 de miliarde de euro pe care România îi poate folosi deja teoretic, împărțind pe anii pe acre îi avem până în 2026 pentru PNRR și până în 2027 pentru fondurile clasice, plus faptul că absorbția pentru perioada 2014-2020 este doar la jumătate, deci România cu fiecare zi care trece pierde peste 20 de milioane de euro. Sunt îngrijorată pentru că nu am reușit cheltuirea banilor alocați într-un ciclu financiar și mi-e foarte greu să cred că România are capacitatea administrativă inclusiv voința politică, cu aceste instabilități la nivelul guvernării, mi-e foarte greu să cred că vom atinge țintele și jaloanele prevăzute în PNRR.
 • În PNRR sunt date fixe pentru toate statele membre, indiferent când au început. Acum aflăm că sunt peste 500 de jaloane care au ca prim termen ianuarie 2021. Marele risc în privința PNRR pornește aici, pentru că, dacă nu se îndeplinesc niște jaloane, se blochează tot. PNRR a fost aprobat formal de Comisia Europeană, va fi aprobat de Consiliul UE, se va acorda acea prefinanțare, dar dacă nu se va cheltui în acord cu ceea ce s-a angajat România, inclusiv această prefinanțare riscă să trebuiască dată înapoi.
 • Se adaugă pierderile din cadrul financiar 2014-2020. Dacă acum suntem la 52% absorbție, mi-e greu să cred că până în 2023 ajungem la 100%. Eu sper ca măcar la 91% să ajungem până în 2023. Când am ajuns comisar european în 2014, rata de absorbție era tot undeva la 50 și ceva la sută și până la încheierea exercițiului financiar România a încheiat prima sa perioadă de programare cu o rată de absorbție de 91%, a pierdut 2 miliarde de euro din sumele alocate.
 • Atunci a existat această chestiune a proiectelor retrospective. În general, Comisia Europeană nu este de acord să finanțeze credite luate de un stat, dar în cazul acela excepțional, din fericire, președintele Juncker și colegiul comisarilor au fost de acord să facă această excepție. De pildă, Autostrada Soarelui a fost făcută cu fonduri europene, cu bani naționali și o parte cu credite de la BEI și BERD , Centura Timișoarei... Dar aceste proiecte s-au epuizat. Problema României este că nu mai are proiecte mature. Pe parcursul mandatului meu de comisar european, am primit doar 75 de proiecte noi.
 • A existat și văd că continuă această politică de a face proiecte mici pentru a mulțumi pe toată lumea. Nu există o strategie națională - unde, cât și cum să se investească pentru a se vedea în nivelul de trai al oamenilor. Tot ce a fost mai avansat a fost mutat pe PNRR și cred că aceasta va fi principala problemă a programelor operaționale - lipsa proiectelor mature , ca să nu mai spun de capacitatea administrativă, faptul că în România nu există un corp de oameni independenți politic, care să cunoască regulamentele.
 • Din păcate, România rămâne una dintre țările care au adăugat cel mai mult noi condiții în accesarea fondurilor europene. Acolo unde la Bruxelles se încearcă simplificare, la București se încearcă compensarea acestor simplificări cu noi condiționalități. Eu am multe semnale de la beneficiari care sunt disperați că nu au ghiduri. Nu au cum sp primească ghiduri atât timp cât banii nu sunt alocați. Și nici Acordul de Parteneriat nu există.
 • O chestiune simplă poate fi realizată prin legislație, mai ales acum în legătură cu PNRR poate fi foarte utilă: e vorba de litigiile care iau foarte mult timp în instanțe. Nimeni nu poate să îngrădească cuiva care pierde o licitație dreptul de a contesta, dar în alte țări aceste lucruri se fac în maximum 3-6 luni, prin lege. Noi am avut procese care au durat și 7-8 ani - drumuri județene, naționale și s-au pierdut fondurile europene până s-a dat verdictul în instanță - care este câștigătorul licitațiilor.
 • Suntem într-o criză sanitară, România a ajuns pe locul întâi la decese. Dacă aveam acum cele 3 spitale regionale pentru care ne-am bătut atât, la Cluj, Iași și Craiova! Cum putem noi crede că vom face în 6 ani? Aveam banii alocați din 2015, avem studiile de fezabilitate, avem toate aprobările de la Comisia Europeană, dar nu s-a săpat o groapă, nu s-au demarat licitațiile. Riscăm să nu fie făcute nici până în 2027.
 • Prin PNRR am văzut că s-au programat spitale noi la Sibiu, Focșani și Brașov. Dar există măcar o machetă, un studiu de fezabilitate? Dacă nu mergea doamna președintă a Comisei Europene von der Leyen în vizită la Spitalul Universitar din București, nimeni nu ar fi știut că acest spital este prevăzut ca beneficiar de fonduri în PNRR. Această lipsă de transparență cred că este foarte dăunătoare în primul rând pentru beneficiarii care ar fi trebuit să se pregătească cu proiecte, inclusiv administrațiile locale.
 • Nu se mai face niciun pas pentru implementarea PNRR și primele borne vor fi la începutul lunii ianuarie 2022. În al doilea rând, nu cred că mai negociază cineva programele operaționale cu Comisia Europeană în această perioadă. Sunt convinsă că s-a pornit greșit de la bun început, dar lucrurile puteau fi corectate pe parcurs.
 • Cred că România ar fi trebuit să aibă la ora actuală, mai ales după atâția ani de la aderarea la UE, un corp de specialiști în fonduri europene care să nu depindă de schimbări politice. Această politizare excesivă dăunează foarte mult și faptul că nu există un guvern stabil iarăși dăunează. Din 2015 până acum s-a depășit suta de miniștri schimbați. Numai eu am lucrat cu 7-8 miniștri ai Sănătății, 7-8 miniștri ai Transporturilor. Până să învețe despre ce este vorba, să cunoască Masterplanul de transport, care e documentul strategic al României în domeniul transporturilor, să cunoască harta nevoilor sanitare, problematica deșeurilor, cine coordonează aceste lucruri? Cred că ar trebui să fie un corp foarte clar, poate sub prim-ministru, poate în altă formă.
 • Ceea ce se întâmplă de doi ani încoace, aceste împrumuturi masive, vor afecta și generațiile care vin. Acesta e un subiect care trebuia dezbătut public. În ceea ce privește PNRR, România a cerut suma maximă pentru împrumuturi, 14,9 miliarde de euro, care pot fi returnați în 30 de ani. România oricum se împrumută masiv, guvernele care vin măcar de s-ar angaja să stopeze aceste împrumuturi la dobânzi foarte mari, pentru că sunt împrumuturi luate la dobânzi și de 10 ori mai mari decât cele negociate de Comisia Europeană.
 • Programele pe care le-au oferit acum 10 ani Comisia Europeană și FMI au fost măsuri reparatorii. În 2010-2011, se urmărea să se înlăture efectele unei situații economice dificile, dar ciclice. În schimb, PNRR urmărește nu doar să îndrepte starea din prezent, ci și să aducă o schimbare majoră pentru viitor, să ne pregătească pentru viitoarele crize similare. Ave, de respectat foarte multe condiționalități pentru primirea banilor din PNRR, despre care nu se prea vorbește. Aici este vorba despre creșterea vârstei de pensionare, reformele din sistemul public, eliminarea stimulentelor fiscale - aspecte care seamănă foarte mult cu condițiile impuse de FMI, dar dincolo de acest aspect nu există un studiu de impact care să fie cunoscut public, nu au fost dezbateri în spațiul public, la inițiativa Guvernului, în care să vedem cât sunt de fezabile aceste condiționalități și ce înseamnă pentru fiecare sector, care vor fi consecințele.
 • Pe hârtie, PNRR sună foarte bine și foarte general. Dar este greu de crezut că, dacă în 30 de ani am făcut 500 km de autostradă, vom reuși să facem 450 km în 5 ani. Inclusiv aceste aspecte legate de Green Deal, cu programul de împădurire, sunt zeci de mii de hectare. Sunt foarte greu de realizat acestea și ai sentimentul că s-au făcut doar ca să se bifeze fără să se construiască aparatul necesar în spate, care să poată să și implementeze aceste lucruri. Eu îmi doresc, cu toată sinceritatea, ca toate aceste lucruri să se realizeze, dar vom vedea, etapă cu etapă, care vor fi rezultatele.
 • Mai este o problemă: PNRR nu poate fi realizat parțial. Nu primim bani pentru jumătăți de proiecte. Proiectul ori se realizează așa cum este depus, ori se blochează. De aici este și marea mea îngrijorare, o îngrijorare care, cum văd în jur, este împărtășită de foarte mulți români și de specialiștii în fonduri europene, care au văzut cât de greu se fac proiectele și le vine și lor greu să creadă că se vor putea face minuni în acești 5 ani.
 • După aprobarea Consiliului UE, se va primi o prefinanțare de 13%, 3,8 miliarde de euro, cu care pot începe proiectele. Și se pot da și de la guvern părți de prefinanțare, după care, ca și în cazul fondurilor europene, depui facturi, se decontează.
 • Trebuie să te angajezi. Sunt două țări, Bulgaria și Olanda, care nu au depus PNRR. Noi întotdeauna ne angajăm în plus, să arătăm că putem face mai mult decât ne cere Comisia Europeană. Pe hârtie întotdeauna este exces de zel, întotdeauna s-au promis lucruri. Au fost angajamentele României, nu ale Comisiei Europene. În Programul Operațional Infrastructură Mare, în Programul Operațional Regional, România s-a angajat, nu a obligat nimeni România să se angajeze să facă sute de kilometri de autostradă, ei s-au angajat și acum nu au nici măcar un proiect major legat de Moldova. Vorbim de ani de zile, chiar nu se putea face să se depună la Comisie proiectul de autostradă Târgu Mureș - Iași - Ungheni sau proiectul Autostrăzii Moldova? Dacă tot vorbim de reducerea decalajelor de dezvoltare, PNRR și fondurile europene chiar sunt o șansă pentru a reduce decalajele de dezvoltare nu doar între România și celelalte țări, dar și în interiorul României.
 • România are nevoie de o stabilitate mult mai mare. Indiferent ce guvern vine, viitorul guvern al României cred că trebuie să-și facă drept obiectiv prioritar implementarea PNRR și încheierea negocierilor cu UE privind banii europeni - cele 50 de miliarde de euro, încheierea Acordului de asociere 2021-2027 și a programelor operaționale. Fără acestea, beneficiarii de fonduri UE sunt pur și simplu ținuți în așteptare, nu pot să-și facă niciun plan.
 • Îmi doresc sincer ca ideile și părerile mele, care sunt foarte pesimiste în ceea ce privește dezvoltarea României, să nu se adeverească. Dar cel mai rău îmi pare că nu reușim să fim îndeajuns de onești să spunem cât a contribuit Uniunea Europeană la schimbarea vieții oamenilor. Și faptul că se dă tot timpul vina pe Bruxelles poate să ne coste. Mă îngrijorează foarte mult această cotă în continuă scădere a încrederii față de Uniunea Europeană și cred că nu e corect. E un efort la care trebuie să ne angajăm cu toții, de a releva beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană indiferent de culoarea noastră politică. Poate că a sosit momentul să ne dăm seama, indiferent că suntem de la populari sau de la social-democrați, România are o singură variantă: Uniunea Europeană. România nu-și poate permite luxul Marii Britanii. Persistând în a spune că tot ce vine rău e de la Bruxelles și tot ce e bun vine de la guvern și de la primari, țara întreagă are de pierdut.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3009 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Sigur că mă îngrijorează (Miercuri, 13 octombrie 2021, 15:24)

  BARBADOS [utilizator]

  soarta UE mai puţin decât soarta mea când veniturile mele sunt sub media din UE, când preţurile pentru utilităţi sunt peste media UE, când produsele din supermarketurile noastre sunt mai scumpe şi de o calitate mai proastă decât în alte ţări din UE, când politicenii aleşi de mine sunt obedienţi faţă de UE şi nu faţă de nevoile mele, dar nu m-ar îngrijora cu nimic, ba dimpotrivă..., dacă aş fi eu parlamentar UE ales de români. Şi nu cred că am spus vreo noutate când toate astea durează ca dintotdeauna...
  Asta nu e pledoarie pentru ca România să iasă din UE; este o pledoarie pentru mai puţină ipocrizie şi mai mult interes pentru soarta amărâtului din stradă căruia, totuşi, i se cere să aibă încredere în UE că va fi mai bine, (în altă viaţa, la fel ca Biserica) şi să meargă la vot.
  Pot înţelege că aşa stau lucrurile, dar nu mai conta pe mine!
  • -3 (5 voturi)    
   termeni de comparatie... (Miercuri, 13 octombrie 2021, 22:35)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   Prietene, tu te plangi ca avem puterea de cumparare mai scazuta decat media europeana? Eu nu cred ca faci comparatia corecta! Ar trebui sa compari puterea de cumparare actuala cu cea din perioada comunista (1947-1989)! In mod special te rog sa acorzi atentie cresterii puterii de cumparare a romanilor care a crescut in ultimii 14 ani (de la intrarea noastra in UE in 2007) si sa o compari cu cei 42-43 de ani de comunism, timp irosit in care am regresat cel putin social si intelectual!
   UE nu iti cere sa "ai incredere" "la fel ca Biserica", ci UE iti da bani ghiata! GRATIS! Pe care nu trebuie sa ii dai inapoi! Iti da atat de multi, incat nu esti in stare (ca tara) sa ii cheltui pe toti! Si se si vede in puterea de cumparare pe care o invoci! Cat de mult au crescut salariile din 2007 pana acum? S-au triplat! Chiar si mai mult in unele cazuri! Uita-te cati oameni au iPhone-uri de 1.000 de euro, cate masini avem pe strazi acum fata de 2007, cum stau romanii claie peste gramada pe plaja atat la noi cat si la turci, bulgari, greci... Uita-te la cat exportam acum ca valoare exprimata in dolari americani ajustati pentru inflatie, acum fata de perioada pre-aderare! Uita-te la rata somajului cat de scazuta e... Pana si pensiile oamenilor care si-au distrus sanatatea lucrand in conditiile nimicitoare ale industriei ceausiste, au putut fi crescute tot datorita faptului ca au intrat bani europeni pt dezvoltare, industria a mers bine, iar salariile si contributiile aferente la bugetul de pensii au putut sustine cresteri!
   Dar, nu... pt oamenii ca tine tot nu e suficient! Tu esti genul care crede ca statul "trebuie sa dea"! Statul sa faca totul! Sa mearga la serviciu in locul tau daca se poate! Despre putina constiinta civica, ce sa mai vorbim! Putina contributivitate la societate, ca cetatean, ca rasplata pt toate zecile alea de miliarde... Ciuciu! Cand defapt tot in beneficiul tau ar fi daca ai recunoaste meritele Uniunii Europene, a democratiei, a libertatii!
   • +5 (7 voturi)    
    Domnule Beer, (Joi, 14 octombrie 2021, 0:07)

    BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    mă confundaţi, cel puţin, cu Guvernul României...
    M-aţi convins, nici o problemă, dar eu, acum, tot rău o duc şi nu de argumente aveam nevoie, aveam nevoie chiar de o realitate! Iar faptele de care vorbiţi nu intră în realitatea mea... Rea mai e realitatea...
    Eu judec, în limitele mele, ce se întâmplă în casa mea de la etajul 7! Sunt un egoist feroce şi nu un altruist de Preşedinte ori Prim-ministru... Şi de la etajul meu, lumea aşa se vede... Văd doar că e din ce în ce mai rău pentru mine, omul de rând.
    Când lucrurile o să se schimbe în bine pentru mine, atunci mă duc la vot, atunci m-aţi convins cu adevărat...
    Şi mai ştiu un lucru, domnule Beer: din doi inşi, unul care ajută, altul care se lasă ajutat, primul care dispare (moare) e cel ajutat.
    Probabil că trăim în lumi diferite, mă bucur că a dumitale e mai bună decât a mea. La mine e rău şi mă tem că nici răul ăsta n-o să ţină!
    Nu ştiu dacă cunoaşteţi viaţa la firul ierbii, aşa cum trăiesc milioanele câte mai sunt în ţara asta, nu ştiţi, probabil, ce distanţă este între dreptul declarat şi dreptul tău pentru care trebuie să te baţi ca pentru o tâlhărie, cu dinţii, cu pumnii şi cu bani cheltuiţi pe justiţie ca să capeţi ce scrie în lege că e al tău... Iar faptul că scriu aici ca un anonim oarecare, e doar o defulare care nu foloseşte nimănui, simple exerciţii de caligrafie... pe tastatură!
    • +1 (1 vot)    
     Oul sau gaina (Vineri, 15 octombrie 2021, 1:28)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

     "Când lucrurile o să se schimbe în bine pentru mine, atunci mă duc la vot"
     Pai cum doriti sa se schimbe lucrurile in bine daca nu va pasa cine va conduce? Practic invitati pe oricine are chef sa va conduca viata!
     Vad ca aveti un discurs destul de elocvent, deci sunt sanse foarte mari sa nu lucrati pe salariul minim... Locuiti intr-un oras, unul cel putin de marime medie, pt ca nu gasiti blocuri de 10 etaje in orasele mici... Nu stiu ce cheltuieli aveti, cate persoane aveti in intretinere... dar in principiu, bazat pe aceste informatii, cazul dvs nu ar fi unul de prezentat la emisiunile sociale de la tv!
     In schimb, cred ca esti unul din mana de troli rusi care isi tot schimba nick-name-urile constant pe aici, incercand sa inflamezi spiritele si sa instigi la apatie sociala!
     Si daca tu crezi ca acum o duci rau... imagineaza-ti ce ar fi fost fara zecile de miliarde de euro primite de pomana de la UE! Pentru ca PSD/Iliescu/Nastase/Ponta/Dragnea, etc... tot de furt s-ar fi ocupat, pentru ca tu nu i-ai fi oprit prin vot!
     Soarta ne-o mai facem si cu mana noastra, mai ales daca avem oportunitati, daca nu... ne-o meritam! Stii tu, nu votam, nu ne vaccinam, "muncim, nu gandim!"...
     • 0 (0 voturi)    
      CU VOIA GAZDEI AM SĂ VĂ RĂSPUND (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:48)

      BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Se pare că vă supără foarte mult cei care nu merg la vot. Câtă vreme sunt democrații vechi în care majoritatea electorilor nu votează înseamnă că e aceasta este o normalitate. Nu votez, nu încalc nicio lege, nu văd de ce mă blamaţi. Un motiv plauzibil: nu merg la vot să evit aşa complicitatea mea morală la viitoarele furturi ale celui ales de mine! Ajunge bietul parlamentar sau primar la puşcărie, că doar trăim într-un stat corect şi vigilent, iar eu sunt complice moral că pe votul meu a ajuns în posibilitatea de a fura... E prudent să nu votez. Veți spune că nu cred în prezumție de nevinovăție. Aşa-i! Câtă vreme și dumneavoastră aveți yala la ușă și, eventual, alarma la mașină asta arată că vă temeţi de vecinul hoţ...
      Ca un veritabil profiler, îmi atribuiţi un portret robot de "troll rus", ceea ce ar trebui să mă facă să cred că dvs, ca om de bine, sunteţi lobbyist, influencer, formator de opinie sau, măcar, un oengist venit cu bani de-acasă şi proeuropean până în vârful unghiilor. Ţineţi cont: când scriem ne descriem, ne facem autoportretul. Goya, Rembrandt aveau slăbiciunea să-şi lase portretul într-un colţ al tabloului...
      Nu sunt troll, vă sigur, în primul rând pentru că nu-s un om de încredere nici măcar pentru mine, de vreme ce-mi tot schimb părerile după cum mă ajung argumentele venite din realitatea ce dă buzna peste mine. Dacă aș fi de încredere, aș fi membru de partid şi, sigur, atunci aş vota. Dar ce partid ar putea să accepte "membrul" rebel care critică, înjură, nici nu dă bani la puşculiţă şi mai vorbeşte şi pe-alături? O acuzație este și aceea că "aș munci și n-aș gândi", repetându-mi-se o veche lozincă atribuită minerilor revoltaţi... Poate că nu muncesc dar de gândit chiar gândesc şi e bine că n-aţi observat... Iar faptul că particip la acest dialog e semn că îmi asum riscul de a fi devoalat şi de a-mi pierde "creditul social" deşi nu încerc să conving pe nimeni, sunt mulțumit doar să se știe că cineva gândeşte şi altfel.
      ...Îmi vorbiți de puterea
      • 0 (0 voturi)    
       CONTINUARE (Vineri, 15 octombrie 2021, 13:14)

       BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

       ...Îmi vorbiți de puterea de cumpărare care a crescut teribil față de anii comunismului. Dacă v-aş bănui de anumite subtilități, am putea discuta că și tentațiile cumpărătorului sunt cu totul altele față de acea perioadă. "Obligațiile" şi mofturile de astăzi sunt mult mai mari iar veniturile sunt îngrozitor de mici. Iată, numai pentru a zâmbi, vă voi spune cum am economisit eu 640 de milioane de dolari, gest care lui Bill Gates nu i-a reuşit: el n-a putut renunța la iahtul cel scump, eu, da! Sunt de acord că prin comunism (regim ce nu s-a impus prin referendum!) am irosit și am regresat cel puțin social și intelectual... Sărim peste alfabetizarea forțată și formală a populației, sărim peste producția de carte controlată și cenzurată, sărim peste politizarea de atunci a unor specialităţi universitare, dar nu pot să nu observ că, acum, suntem într-un accentuat curs de analfabetizare... iar educaţia, sănătatea, cultura, ba şi igiena - necesită cheltuieli de care nu-s capabili cei care trăiesc la limita supravieţuirii deşi, toate, sunt prevăzute ca drepturi în Constituţie... Eu, unul, n-aș socoti nivelul de trai după numărul celor care au iPhone de 1000 de euro sau după câte mașini (majoritatea second hand) circulă pe străzile deja prea strâmte, nici după numărul celor care ajung vara pe o plajă, pe un teren de golf şi iarna pe o pârtie de schi... A scăzut rata șomajului? Știți prea bine cum: forța de muncă tânără și cât de cât calificată a fost alungată tocmai de "salariile mari" de care aţi pomenit. Tinerii aceştia nu se vor mai întoarce din Vest iar ţara a pierdut cea mai importantă resursă a ei - aur curat, oamenii tineri. Acesta este un dezastru! Îmi vorbiți de pensii? Dacă excludem pensiile privilegiaților, pensiile obișnuite sunt cu totul nenorocite față de Occident, ba sunt şi suntem criticaţi (ce ironie!) că la o pensie de 400 euro lei nu facem banking... când banii abia ajung să plăteşti utilitățile tot mai scumpe. Dacă aș fi şi eu în elita politică, aș spun
      • 0 (0 voturi)    
       CONTINUARE FINAL! (Vineri, 15 octombrie 2021, 13:15)

       BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

       Foarte bine că mergeţi la vot, sigur că nu abstinenţa mea e soluţia... Îmi spuneți că PSD, Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea etc. n-ar fi furat dacă aş fi mers la vot. Adică şi dvs ştiaţi că vor fura înainte de a ajunge în funcţie... Sunt liniștit că nu i-am votat nici pe ei, nici pe cei care mă fură, mă batjocoresc şi duc ţara de râpă în ziua de azi. Dar eu cred că o democrație care permite hoția, așa cum e în România, nu merită votată! Mai mult: sunt gata să votez din nou apartenenţa noastră la UE, dar, ca mulţi alţi europeni, am şi reţineri! Nu știu de ce v-ar supăra dacă arăt că nu trăim în "cea mai bună lume posibilă" (asta-i o replică, cum știți prea bine, la o teză celebră...). E adevărat, nu trăiesc mai rău decât înainte de '89, într-un anume fel mă socotesc chiar un răsfățat de vreme ce, liber, pot bârfi democraţia de azi, ceea ce comunismul n-avea cum să-mi permită! Şi totuşi... Se pare însă că nu vedeți contradicția flagrantă care se agravează în Uniunea Europeană, contradicția dintre suveranitatea unui stat și directivele obligatorii ale UE, când şi aceste directive se pot nuanţa pe speţe, se pot negocia. Și nu vedeți că între economia de piață și democrație e o contradicție. Dar faptul că nu vedeți şi neajunsurile nu e vina mea. Dacă e să vă acuz și eu, aș putea să spun că sunteți o victimă a "disonanței cognitive", cel puțin în sensul primar dat de Leon Festingher. Dar şi aşa sunt suficiente argumente să închidem dialogul aici. Zile bune în sănătate.
 • +2 (6 voturi)    
  Deci fără politicieni la butoane... (Miercuri, 13 octombrie 2021, 15:28)

  MDamain [utilizator]

  Așa mă gândeam și eu de ceva vreme, pentru utilizarea corectă și eficientă a banilor primiți, guvernul României ar trebui să poată fi decăzut din drepturi. U.E. ar trebui să aibă propria structură de implementare a proiectelor importante. Iar marile coridoare de transport sunt poate cele mai importante proiecte deoarece dau coeziune proiectului european.
 • +2 (4 voturi)    
  Pai... (Miercuri, 13 octombrie 2021, 15:53)

  VOX. [utilizator]

  In Ro sunt prea putini abonati la fonduri europene, majoritatea oamenilor traind la limita.
 • +1 (5 voturi)    
  Oare ? (Miercuri, 13 octombrie 2021, 21:54)

  danmarian [utilizator]

  madam cretu - aveti o droaie de incompetenti la birocratia ue - incompetenti - fara specializare adecvata activitatii la care participa ! dar disctatoriali !! cel mai bun exemplu este elaborarea si ... implementarea - impunerea green deal ! o serie de masuri stupide - fara sustinere tehnica necesara - cu obiective utopice dar cu costuri exoprbitante si cu rezultate nule - pe partea tehnica dar conducand la falimentul economiei multor state europene ! pai d-na cretu - numai niste idioti notorii pot crede ca aplicand masuri mai mult decat drastice in cele cateva state din ue - si reducand la zero emisiunile de co2 vom salva planeta !! acesti pseudo-specialisti nu cunosc ca ue reprezinta - cel putin la emisii de co@ mai putin de 10 % pe plan mondia ? ca oprind scurt productia de energie din surse fosile - fara a pune in loc alte surse cu continuitate si previzibilitate -adica securitare - ne arunca in haos energetic ? ma intreb daca macar unu - doi au habar de ce inseamna sistem energetic ? retea de distributie en. electrica si durele conditii de functionare ? daca au idee de balansarea surselor de energie regenerabila - vant si soara - cu surse securitare ? ne-au interzis carbunele - dar se fac ca nu vad consumul de peste 50 % din carbunele exploatat pe glob in china ? nu vad programul de constructie a inca catea sute de centrale termo-electrice pe carbune in china? china care si-a crescut din 2021 fata de 2020 cu peste 25 % ?? si au in program construirea a inca ca. 2,5 tmw centrale pe carbune ? ca guvernul chinez a cerut sporirea productiei de carbune si cresterea importului ? ca china si-a indepartat termenul de reducere la zero a emisilor de co2 din 2050 in 1060 ? sau china e departe si nu pot sa o vada ! dar germania este in ue - si anula acesta 2021 - pana in prezent a crescut drastic productia de energie electrica din carbune ? a pus in functiune o noua centrala pe carbune langa darmstadt ! a programat modernizarea unei mari mine de carbune la suprafata
 • 0 (4 voturi)    
  Rog REDACTIA (Miercuri, 13 octombrie 2021, 21:58)

  danmarian [utilizator]

  Rog INSISTENT redactia sa-i transmita Doamnei Cretu comentaril meu si sa-i comunice ca-i stau la dispozitie cu date suplimentare si propuneri concrete pentr - daca nu IESIREA din CRIZA - ca treaba grea - cel putin o serie de propuneri concrete - pe baza unei experiente de lucru in domeniul energiei de peste 50 ani - in tara si strainatate Numele meu este Theodor Dan Iliescu - adresa de e-mail o aveti - Cu multumiri
  • +3 (3 voturi)    
   hehehehe (Joi, 14 octombrie 2021, 5:36)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Dom'le, ai innebunit, nu vezi cat de cretini sunt ecologistii? Iar imbecilii de politicieni pro-UE se roaga la Sf. Greta.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by