Parlamentul European a votat raportul privind relațiile UE - Rusia

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 16 septembrie 2021, 13:31 Actualitate | MEET Your MEP


Parlamentul European
Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com
Parlamentul European a votat miercuri seara Raportul privind viitorul relaţiilor dintre UE şi Rusia, conform căruia UE trebuie să respingă politicile agresive, punând în acelaşi timp bazele cooperării cu o viitoare Rusie democratică, transmite Agerpres.

Evaluând starea relaţiilor dintre UE şi Rusia, Parlamentul European precizează că face distincţie între poporul rus şi regimul preşedintelui Vladimir Putin. Acesta din urmă este, după cum spune PE, o "cleptocraţie autoritară stagnantă condusă de un preşedinte pe viaţă înconjurat de un cerc de oligarhi", conform unui comunicat de presă publicat joi pe site-ul legislativului european.

Cu toate acestea, deputaţii subliniază că un viitor democratic pentru Rusia este posibil şi Consiliul trebuie să adopte o strategie a UE pentru acest scenariu, care să cuprindă stimulente şi condiţii pentru consolidarea tendinţelor democratice interne.

Raportul, realizat de Andrius Kubilius (PPE, Lituania), a fost aprobat cu 494 de voturi pentru, 103 împotrivă şi 72 de abţineri.

Alianță care să contracareze eforturile Rusiei și Chinei de slăbire a democrației


Conform textului, UE trebuie să stabilească o alianţă cu SUA şi cu alţi parteneri cu opinii similare pentru a contrabalansa eforturile Rusiei şi Chinei de a slăbi democraţia la nivel mondial şi de a destabiliza ordinea politică europeană. Aceasta ar trebui să prevadă sancţiuni, politici de combatere a fluxurilor financiare ilicite şi sprijin pentru activiştii pentru drepturile omului.

În ceea ce priveşte agresiunea şi influenţa Rusiei asupra vecinătăţii estice a UE, blocul comunitar trebuie să continue să sprijine ţările din aşa-numitul "Parteneriat estic", precum Ucraina sau Georgia, şi să promoveze reformele europene şi libertăţile fundamentale în regiune, se spune în comunicat. Aceste eforturi ar trebui să servească, de asemenea, la încurajarea sprijinului rusesc pentru reformele democratice.

Textul mai precizează că UE trebuie să îşi reducă dependenţa de gazul, petrolul şi alte materii prime ruseşti, cel puţin cât timp preşedintele Putin se află la putere. În acest sens, Pactul Verde european şi stimularea noilor resurse vor juca un rol geopolitic crucial.

Deputaţii europeni solicită ca UE să îşi consolideze capacitatea de a detecta şi de a opri fluxul de bani murdari din Rusia şi de a descoperi resursele şi activele financiare pe care autocraţii şi oligarhii pro-regim le-au ascuns în statele membre ale UE.

Europarlamentarii concluzionează cerând ca UE să fie pregătită să nu recunoască parlamentul rus dacă alegerile parlamentare din următoarele zile se vor desfăşura cu încălcarea principiilor democratice şi a dreptului internaţional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1552 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  un zid trebuie de la Marea Baltica la Marea Neagra (Joi, 16 septembrie 2021, 13:33)

  un domn [utilizator]

  si am rezolvat problema cu mujicii
 • -1 (5 voturi)    
  poporul rus (Joi, 16 septembrie 2021, 14:17)

  copturie [utilizator]

  Il sustine pe Putin, asa ca distinctia intre acesta si Vladimir este inutila.UE este o alianta slaba, care nu face aliante cu nimeni ci trebuie sa se afle sub papuc american pentru a face ceva!
 • 0 (4 voturi)    
  Parlamentul European precizează că (Joi, 16 septembrie 2021, 14:57)

  miculescu-rucar [utilizator]

  face distincţie între poporul rus şi regimul preşedintelui Vladimir Putin.
  maare eroare! poporul rus nu poate fi condus decat de d'alde putin, stalin sau ivan cel groaznic.
  poporul rus are nevoie de tatuci.
  putin a fost ales si reales de poporul rus, nu de poporul danez sau elvetian.
  poporul rus nu stie decat de par!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by