Parlamentul European va dezbate şi va vota săptămâna viitoare o rezoluţie privind posibila încălcare a convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile copilului şi folosirea minorilor de către autorităţile marocane în criza migraţiei din Ceuta, transmit EFE și Agerpres.

Politisti spanioli si minori marocani in CeutaFoto: Antonio Sempere / Zuma Press / Profimedia

Recentele evenimente din Ceuta - enclava spaniolă de pe coasta marocană a Africii - după traversarea frontierei de către mii de persoane provenind din Maroc, între care sute de minori, vor fi discutate joi în plenul legislativului european, potrivit agendei pentru acea zi.

Eurodeputaţii vor analiza dacă folosirea minorilor de către autorităţile marocane presupune o încălcare a Convenţiei ONU privind drepturile copilului. La încheierea dezbaterii, Parlamentul European va vota o rezoluţie, în care vor fi trecute în revistă concluziile discuţiilor, menţionează PE, ale cărui plenare revin la sediul din Strasbourg, în Franţa, la mai bine de un an de la închiderea acestuia, din cauza pandemiei de coronavirus.

Autorităţile din oraşul autonom Ceuta au dat asigurări vineri că mai există aproximativ 3.000 de persoane care "rătăcesc" pe străzi, printre care mulţi minori, din cele peste 10.000 de persoane care au intrat ilegal în oraş pe la graniţa cu Marocul în zilele de 17 şi 18 mai.

Comisia Europeană a reiterat în mai multe ocazii sprijinul faţă de Spania în criza cu Marocul, după ce Rabatul a legat această criză de poziţia Spaniei în privinţa Saharei Occidentale, considerată încă teritoriu neautonom de ONU în absenţa unei reglementări definitive şi care opune de zeci de ani Marocul separatiştilor din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria.

Luna trecută, Spania a trimis armata în Ceuta pentru a patrula la granița cu Marocul după ce mii de migranți au forțat frontiera enclavei din nordul Africii.