Președintele Parlamentului European David Sassoli a declarat miercuri în plenul legislativului de la Bruxelles că Uniunea Europeană trebuie reformată în urma pandemiei de COVID-19.

David SassoliFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

„Avem nevoie de o Uniune Europeană mai eficientă, mai flexibilă, mai rezistentă și mai democratică”, a declarat Sassoli.

Acesta a subliniat că criza globală declanșată de pandemia de COVID-19 poate fi depășită doar „prin solidaritate atât în interiorul Europei cât și cu restul lumii” și a amintit de adoptarea „unor politici fără precedent care ar fi fost de neimaginat în urmă doar cu câteva luni”.

„Prin negocierea și adoptarea Instrumentului de relansare economică și a Cadrului financiar multianual am propus un model de dezvoltare sustenabilă pentru UE axat în jurul justiției sociale și de mediu”, a mai afirmat Sassoli.

Președintele PE a subliniat că în acest context Conferința privind viitorul Europei care urmează să fie lansată pe 9 mai are scopul de „a oferi un moment de reflecție asupra lecțiilor crizei prin care trecem precum și asupra modului de consolidare a democrației europene”.

Sassoli a avertizat însă că valorile după care se ghidează UE și Consiliul Europei „nu sunt indestructibile”.

„Și din acest motiv apărarea lor necesită hotărârea și energia noastră”, a subliniat italianul.

Retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul „arată clar că suntem martorii unui pas înapoi în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice”, a mai spus acesta, adăugând că „crimele și încălcările drepturilor omului care au fost comise în Belarus trebuie pedepsite”.

În ceea ce privește încarcerarea disidentului rus Alexei Navalnîi, Sassoli a dat asigurări că „Parlamentul European va continua să ceară eliberarea sa imediată și necondiționată”.

Președintele PE a cerut de asemenea Rusiei să „facă pași înapoi și să își respecte angajamentele sale internaționale” în legătură cu situația de la granița Ucrainei.