Deputata USR Diana Buzoianu avertizează că noul Cod Silvic este un atentat la pădurile României, argumentând că proiectul de lege propus de Guvern este, parcă, scris de dezvoltatorii imobiliari, de cei care taie ilegal pădurile şi de cei care văd în Romsilva o simplă vacă de muls pentru profit, potrivit News.ro.

Transport de lemneFoto: Inquam Photos / Tudor Costache

„Acesta nu este un cod care protejează pădurile, ci este un cod care duce la dispariţia şi mai multor păduri din România!” susţine deputata USR Diana Buzoianu.

Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, spune că, în timp ce toată lumea spera ca Noul Cod Silvic să constituie şansa pentru a face o reformă reală a domeniului silvic, pentru ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noştri, proiectul de lege propus de Guvern este, parcă, scris de dezvoltatorii imobiliari, de cei care taie ilegal pădurile şi de cei care văd în Romsilva o simplă vacă de muls pentru profit.

„Iată câteva din prevederile ,,fantastice” din Noul Cod Silvic: liber la construit vile de vacanţă în mijlocul pădurilor - s-a dublat suprafaţa pe care se poate construi. Adio confiscării vehiculelor utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos, una dintre puţinele măsuri anti-hoţie, care şi-a dovedit eficienţa. Ariile Naturale Protejate continuă să nu fie protejate.

Tăierea fără drept a copacilor din afara fondului forestier nu este infracţiune! Adio obiective de împădurire, cum era în legislaţia actuală. În loc să plantăm 2 milioane de hectare de păduri până în 2035 , în noul Cod avem ca obiectiv de împădurire 0 hectare, deşi avem fonduri în PNRR să facem asta.”, susţine Diana Buzoianu, deputată USR.

De asemenea, Diana Buzoianu reclamă faptul că noul Cod Silvic limitează drastic accesul în pădure şi că cerinţa de a ”notifica administratorul pădurii” înainte de a vizita locul este deplasată.

„Putem călca în mai puţin de 10% din pădurile din România. În rest, pe legea de azi, să te plimbi prin pădure, e contravenţie. De ani de zile societatea civilă cere să eliminăm această aberaţie, iar Noul Cod Silvic era momentul perfect să închidem acest subiect. În ciuda promisiunilor Ministerului Mediului proiectul codului silvic a ajuns sa reglementeze, halucinant, cum că dacă vrei să te plimbi pe jos, prin pădure, trebuie mai întâi să anunţi administratorul ei!”, spune Diana Buzoianu, deputată USR.

Anul trecut, deputata Diana Buzoianu a depus o iniţiativă legislativă privind accesul liber în păduri, iniţiativă pe care PSD şi PNL au blocat-o în Camera Deputaţilor, conform USR.