Comisia Europeană a anunțat miercuri că va chema Grecia în fața celei mai înalte instanțe a Uniunii Europene din cauza eșecului acesteia de a-și revizui planurile de gestionare a inundațiilor, un instrument cheie al statelor membre pentru a se pregăti pentru dezastre naturale, relatează Reuters.

Inundatii in GreciaFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

Anunțul Comisiei conduse de Ursula von der Leyen vine la 5 luni după ce cele mai abundente precipitații din istoria Greciei au provocat inundații devastatoare în Câmpia Tesalia și alte zone ale țării, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităților elene de a gestiona dezastrele naturale tot mai numeroase provocate de schimbările climatice.

Legislația europeană prevede obligativitatea statelor membre de a-și actualiza o dată la 6 ani planurile de gestionare a inundațiilor, un set de măsuri menite să le ajute să limiteze riscurile pentru viețile oamenilor, mediu și activitățile economice.

Comisia Europeană a declarat într-un comunicat de presă publicat miercuri că a înștiințat în mod oficial Grecia anul trecut că ar trebui să își finalizeze planurile relevante, dar că țara condusă de premierul Kyriakos Mitsotakis nu a adoptat nicio măsură în acest sens și nici nu a raportat progresele făcute sau în ce stadiu se află lucrările.

„Comisia consideră că eforturile autorităților elene au fost până în prezent insuficiente și, prin urmare, va deferi Grecia Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a mai precizat comunicatul.

Noul anunț vine după ce luna trecută Comisia von der Leyen a dat în judecată Bulgaria, Cipru, Spania, Irlanda, Malta, Portugalia și Slovacia din cauza faptului că nu s-au conformat obligației de a raporta stadiul în care se află planurile lor de gestionare a inundațiilor.