​Peste două milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, în luna ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanție Returnare, anunță Ministerul Mediului. Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie, iar garanția este de 50 de bani. În decembrie au fost foarte puține ambalaje SGR la raft, dar numărul a crescut puternic după 15 ianuarie.

Pungi cu ambalajeFoto: Ministerul Mediului

În prima lună de funcționare – decembrie 2023 – producătorii și importatorii de băuturi au pus pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca SGR. În luna ianuarie, numărul acestora a crescut la circa 180 milioane ambalaje, arată datele Ministerului Mediului.

Raportarea ReturRO arată că în ianuarie au fost puse pe piață 121 de milioane de ambalaje SGR din plastic, aproape 32 de milioane din metal și 25 de milioane din sticlă.

Recordul de ambalaje SGR colectate într-o singură zi îl deține Municipiul București, cu peste 1.000 de saci colectați. Totodată, echipa RetuRO SGR a depășit 100 de angajați. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să creeze aproximativ 600 de locuri de muncă, spun cei de la minister.

Sistemul Garanție - Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Cum recunoaștem ambalajele pentru care putem obține garanție? Pe etichetă trebuie să găsim logo-ul SGR pe care scrie „Ambalaj cu garanție”. Sunt cerințe clare în regulament, astfel încât logo-ul să nu fie prea mic.

Nu sunt acceptate ambalajele turtite, sparte, presate, cu băutură rămasă în ele sau cu eticheta deteriorată. Nu suntem obligați să spălăm ambalajele.

Garanția a fost stabilită la 50 de bani în ideea de a fi suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare importantă a prețului. Peste 2-3 ani, dacă sistemul merge bine, valoarea garanției ar putea să fie modificată.