„Încălzirea globală este reală, dar ea nu este datorată dioxidului de carbon, ci creșterii activității solare din ultimii ani”. Este doar unul dintre miturile care circulă despre încălzirea climei. Fizicianul Cristian Presură explică pe larg cu cât încălzește pământul dioxidul de carbon. Puteți citi pe larg pe InfoClima.ro, unde sunt și grafice, sau puteți vedea un amplu clip postat pe YouTube.

încălzire globalăFoto: wen hui wang / Panthermedia / Profimedia

Mituri despre încălzirea globală

1. „Creşterea temperaturii a mai avut loc şi în trecut, deci şi ceea ce este azi este tot un efect natural.” – FALS

În perioadele glaciare temperatura a scăzut foarte mult şi o mare parte din Europa a fost acoperită de gheaţă. Se știe că aceste perioade glaciare sunt legate de mișcările orbitale ale Pământului: excentricitatea, înclinarea axei şi precesia. Aceste variații modifică distribuția şi intensitatea radiaţiei solare pe suprafaţa Pământului, conducând la fluctuații climatice pe termen lung și la perioade de îngheț.

Ciclurile Milankovitch (după numele unui cercetător sârb), descriu variații ale temperaturii medii ce au loc atunci când orbita Pământului este mai circulară sau mai eliptică, când înclinarea axială a Pământului este mai mică sau mai mare, sau când Pământul este mai aproape sau mai departe de Soare. Aceste efecte, combinate, favorizează periodic creșterea gheții și declanșează ere glaciare.

În cazul de față, cauza este una naturală: variații în mișcarea orbitală a Pământului. Consecinţele sunt două: variații în temperatură, dar şi în concentraţia de dioxid de carbon (la ora actuală nu se știe cu precizie care o precede pe cealaltă).

Studiile arată însă că cele două ar putea fi corelate. Astfel, datorită creșterii de temperatură (dată de mișcarea Pământului), creşte şi temperatura din oceane. În timp, acestea elimină mai mult dioxid de carbon dizolvat în apele sale şi atunci creşte şi concentraţia de dioxid de carbon în aer. Aceasta, la rândul ei generează o creştere a temperaturii prin efect de seră şi efectul original ar putea fi amplificat.

Creşterea de dioxid de carbon de azi este prea mare pentru a fi naturală. Pentru creşterea de temperatură sunt modele şi măsurători ce sugerează că ceea ce vedem acum este o consecință a creșterii de dioxid de carbon din perioada industrială.

2. „Încălzirea globală este reală, dar ea nu este datorată dioxidului de carbon, ci creșterii activității solare din ultimii ani.” – FALS

Activitatea Soarelui creşte şi scade la fiecare 11 ani; ea este corelată cu numărul de pete solare. Din fericire, numărul de pete solare a fost monitorizat continuu de când a fost inventat telescopul (Atenţie, nu vă uitați cu telescopul la Soare, trebuie un filtru special). Numărul de pete solare a avut variații de-a lungul anilor, dar în general s-a menținut constant.

În plus, pentru ultimii 50 de ani avem şi măsurători precise ale radiaţiei solare. În această perioadă, ne spune NASA, activitatea solară a rămas constantă, variind cu aproximativ 0,1 procente față de valoarea medie. De fapt, concluzia NASA este că încălzirea globală (creşterea temperaturii medii globale) cauzată de arderea combustibililor fosili este de cel puţin 50 de ori mai pronunțată decât variația medie dată de radiaţia solară în ultimii 250 de ani.

3. „În anii '70 experții avertizau că urmează o epocă de gheață, acum s-au întors cu 180 de grade și vorbesc de încălzirea globală.”

Este parțial adevărat, deși se exagerează numărul de cercetători care avertizau în anii ‘70 că urmează răcirea Pământului.

Unii cercetători au estimat că ar putea urma o nouă perioadă glaciară, neștiind încă despre noile măsurători care arată o creştere bruscă a temperaturii.

Este de înțeles de ce credeau asta, fiindcă existau grafice cu evoluția temperaturii în ultimii 20.000 de ani, atunci când Pământul a ieșit din ultima perioadă glaciară. Pe axa orizontală este timpul, în mii de ani, scară logaritmică. Temperatura a crescut cu aproape 4 grade, apoi însă, în ultimele modele, pare că ea scade uşor în ultimele mii de ani.

4. „Clima s-a încălzit şi în perioada evului mediu şi atunci nu putea fi industria de vină. Şi azi e tot o creştere naturală!” FALS!

Măsurători mai recente sugerează că încălzirea din perioada medievală a fost mai mică decât s-a crezut. Momentan, comunitatea ştiinţifică nu este încă în consens cu privire la variația temperaturii medii globale de acum 1.000 de ani.

Citește articolul complet pe InfoClima.ro