Este adevărată încălzirea globală? Avem prea mult dioxid de carbon în atmosferă? Dacă da, ce are de-a face omul în toată povestea și cât este un proces natural al Pământului? Articolul semnat de Cristian Presură și publicat de InfoClima.ro oferă o parte dintre răspunsuri.

Dioxidul de carbon si atmosferaFoto: Nicoelnino, Dreamstime.com

Iată ideile principale, enunțate de Cristian Presură

  • Omul pune cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă, an de an. Plantele şi oceanele nu fac față ritmului impus de om şi nu absorb decât o parte din el.
  • Gheața este o capsulă a timpului care ne arată istoricul climei și cercetătorii află multe prin intermediul forajelor făcute în gheața din Antarctica. Datele arată așa: concentraţia de dioxid de carbon în atmsoferă a variat de-a lungul timpului, între 200 ppm şi 270 ppm, pe o perioadă de un milion de ani. DAR, în ultimii 200 de ani, aceasta a crescut brusc, depășind 400 de ppm.
  • Creşterea bruscă de dioxid de carbon, din ultimii 200 de ani, trebuie să aibă legătură cu omul. Trebuie să admitem că omul a făcut ceva care a destabilizat echilibrul existent şi a condus la o creştere bruscă a dioxidului de carbon în atmosferă. Urmărind metoda ştiinţifică, răspunsul stă în arderea de combustibili fosili.
  • Oceanul şi plantele absorb peste jumătate din cantitatea emisă de om prin arderea combustibilului fosil. Dar nici ele nu fac față unui ritm atât de rapid al emisiilor provocate de om: aproximativ 4 gigatone de carbon se acumulează în atmosferă, an de an, nefiind absorbite nici de plante, nici de oceane.

Citește aici articolul complet pe InfoClima.ro sau urmărește clipul postat pe YouTube de Cristian Presură.