Mai mulți delfini au suferit arsuri grave din cauza exploziilor din Marea Neagră, ca urmare a războiului care se desfășoară aproape de granița României, atrag atenția biologii bulgari. La vărsarea râului Ropotamo în mare, specialiștii au văzut mai multe mamifere marine care aveau plăgi arse extinse cauzate de exploziile unor bombe, cel mai probabil aduse de curenți.

Delfini cu plăgi arse în BulgariaFoto: Captura video Facebook Răzvan Popescu

Doi biologi din Bulgaria au observat mai multe cetacee pe coastele din sudul Bulgariei care păreau că au plăgi provocate de exploziile din Marea Neagră.

Delfinii nu se puteau orienta, erau slăbiți, biologii estimând că nu s-au putut hrăni de mai bine de o săptămână.

  • „Din păcate, niciunul dintre cetacee, care probabil nu s-a hrănit în ultimele zile, peste 10 estimăm, având în vedere grosime țesutului adipos, nu au șanse de supraviețuire.
  • Toate leziunile externe și interne sunt în timp incompatibile cu viața. Din păcate este unul din rezultatele războiului aflat în desfășurare în momentul de față”, a povestit pe Facebook biologul constănțean Răzvan Popescu-Mierceni, care a primit alerta privind delfinii răniți de la biologii bulgari Atanas Rusev și Kosta Atanasov.

Specialiștii spuns că delfinii din Marea Neagră se află într-un real pericol din cauza operațiunilor militare desfășurate în larg.

„Bănuim, fără a avea certitudinea, că arsurile acelor exemplare care prezintă această categorie de plăgi sunt produse de fosfor, având în vedere că extinderea lor dacă s-ar fi produs printr-o flacără a unei deflagrații clasice nu le-ar mai fi permis viața acestor cetacee”, a mai spus Răzvan Popescu-Mirceni.

Biologul constănțean spune că a observat pe rețelele de socializare un caz cu un delfin aflat la Mangalia care prezenta plăgi arse.

Zeci de delfini au eșuat și în Turcia

În urmă cu două săptămâni, oameni de știință din Turcia au anunțat că au remarcat o creștere a numărului de delfini morți în Marea Neagră, care ar putea fi cauzată de războiul din Ucraina, potrivit The Guardian.

Cercetătorii cred că poluarea fonică crescută din nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile turcești și bulgare, unde sunt eșuate sau prinse în plasele de pescuit într-un număr neobișnuit de mare.

De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a numărului delfini care au eșuat pe coasta Mării Negre.

Peste 80 de mamifere marine au fost găsite moarte în vestul Turciei, ceea ce fundația turcă de cercetare marină cataloghează drept "o creștere extraordinară".