Aproximativ 580 km2 de pădure au fost defrișați în Amazonul brazilian în aprilie, un record pentru această lună, potrivit datelor oficiale publicate vineri care pun la îndoială angajamentul președintelui Jair Bolsonaro de a reduce defrișările, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Suprafața defrișată (550,55 km2) este cu 42,5% mai mare decât cea din aprilie 2020 (407,2 km2), potrivit Institutului Național pentru Cercetări Speciale (INPE) care colectează acest tip de date din 2015.

Defrișările în martie 2021 au atins deja un nivel mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2020, după două luni de declin care corespund sezonului ploios.

De la începutul anului și până pe 29 aprilie, defrișările pentru industria lemnului și pentru agricultură au ajuns totuși la 1.156,7 km2, în scădere cu 3,9% față de aceeași perioadă din 2020.

Anotimpul uscat, care durează din mai până în august, are, în general, o rată mai mare de defrișare. În ultimii trei ani, perioada de referință august-iulie a înregistrat creșteri succesive.

„Nu este încă posibil să se prevadă ce se va întâmpla, dar în 2021 ar putea exista o a patra creștere consecutivă a defrișărilor”, a avertizat Observatorul Climei, o rețea de aproximativ șaizeci de ONG-uri și asociații.

Președintele brazilian, un notoriu sceptic climatic, a încurajat exploatarea comercială a celei mai mari păduri tropicale din lume de la preluarea mandatului în 2019.

În aprilie, la summitul virtual privind clima organizat de președintele SUA Joe Biden, liderul de extremă dreaptă s-a angajat totuși să „elimine defrișările ilegale din Brazilia până în 2030”.

Cu toate acestea, acest discurs mult mai conciliant decât de obicei a fost întâmpinat cu scepticism de către ecologiști.

„În 2021, nu există niciun efort federal pentru controlul defrișărilor (...), iar procesul de reprimare a infracțiunilor împotriva mediului a fost paralizat de ministrul mediului, Ricardo Salles, estimează Observatorul vremii.

Presiunea asupra Braziliei a crescut recent cu amenințarea a patruzeci de distribuitori, companii și în principal federații europene de boicotare a produselor agricole braziliene dacă țara nu retrage un proiect de reformă agrară care riscă să accelereze, potrivit lor, defrișarea Amazonului.

Potrivit unui studiu publicat joi în Nature Climate Change, pădurea tropicală amazoniană braziliană, victimă a schimbărilor climatice și a activităților umane, a respins în ultimii zece ani mai mult carbon decât a absorbit, o schimbare majoră și fără precedent.