Ministerul Mediului va achiziționa în 2020 - 14 stații noi de monitorizare a calității aerului, pentru a dezvolta rețeaua națională, iar în 2021 se vor achiziționa încă 17 stații cu fonduri europene, a declarat ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, în interviul acordat HotNews.ro. Din cele 31 de stații, una va fi în București și două în Ilfov. Pentru București, în următoarele 3 luni, Ministerul va achiziționa și 50 de senzori.

Costel Alexe in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Mediului spune că în bugetul pe anul 2020 se vor aloca bani ca toate cele 8 stații din București-Ilfov să poată monitoriza poluarea cu PM10 și PM2,5, și pentru mentenanța rețelei, circa 100.000 de euro.

”Prin bugetul de la AFM vor fi achiziționate 14 stații noi prin buget, și mai avem un proiect prin POIM, unde vor fi achiziționate 17 stații. Anul acesta vor fi achiziționate cele 14. Vom semna și contractul pentru mentenanță. Anul acesta avem aceste carențe în cadrul rețelei pentru că nu am avut 1 an mentenanță. Ministerul Mediului a decis să-și facă o rețea de senzori. Ne vom întâlni să vedem unde să fie instalați în București. Procedura de achiziție va fi demarată în această primăvară, se va finaliza în vreo 3 luni. Ne-am propus să luăm 50 de senzori pentru București”, a declarat Ministrul Mediului.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului are 148 de stații, dintre care 6 în București și două în Ilfov.