Aproximativ 200 de reni au fost găsiți morți prin înfometare în arhipelagul arctic Svalbard, un număr neobișnuit de mare, potrivit celor de la Institutul Polar Norvergian, care susțin că schimbarea climatică ar fi cauza acestui fenomen, scrie The Guardian.

ReniFoto: Pexels

În timpul unui recensământ anual al populației de reni din insulele aflate la 1.200 de km de Polul Nord, trei cercetători din cadrul institutului au identificat corpurile a 200 de reni, despre care se crede că au murit de foame iarna trecută.

Ashild Onvik Pedersen, cea care a condus recensământul, a afirmat că rata mortalității este o consecință a crizei climatice, care are efecte de două ori mai devastatoare în zona arctică decât pe restul globului, conform specialiștilor. Schimbarea climatică duce la ploi mai abundente.

"Ploaia cade pe zăpadă, formând un strat de gheață peste zonele de tundră, iar animalelor le este mai dificil să pască", a declarat aceasta.

Onvik Pedersen susține că un număr comparabil de morți a fost înregistrat numai o singură dată până acum, după iarna din 2007-2008. Populația de reni din regiune este monitorizată de 40 de ani.

Rata crescută a mortalității este și din cauza creșterii semnificative a numărului de reni din arhipelagul norvegian, care ajung să concureze pentru aceleași regiuni de vegetație. Creșterea populației este explicată prin temperaturile mai crescute pe timpul verii. Din anul 1980, numărul renilor s-a dublat în Svalbard, ajungând la 22.000, potrivit Institutului Polar Norvegian.