Premierul francez Manuel Valls este de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa instituie taxe suplimentare pe importurile din tarile care nu implementeaza Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Valls a publicat miercuri un editorial in ziarul economic "Les Echos", in care se opune Germaniei si Comisiei Europene in ceea ce priveste sanctiunile economice impotriva SUA. Atat Berlinul, cat si Bruxellesul au respins propunerea fostului presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy de a stabili taxe pentru produsele americane, daca viitorul presedinte american Donald Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris.

Trump s-a pronuntat impotriva masurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilite prin acordul din 2015 Mai mult, el a declarat ca va sprijini dezvoltarea resurselor ieftine de carbune, gaze de sist si petrol.

Europa ar trebui sa actioneze pentru a impiedica mutarea firmelor in tari care nu vor sa implementeze acordul, iar daca pentru asta trebuie sa taxeze importurile din tarile respective, "ei bine, sa o facem", indeamna Valls in articolul sau.

Presedintele francez Francois Hollande, al carui mandat se incheie in mai anul viitor, a fost arhitectul Acordului de la Paris, reaminteste Reuters. Dupa alegerea lui Trump, el a afirmat ca va colabora cu acesta si ca acordul este si in interesul poporului american.