Romania va imprumuta 48 milioane euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti, in vederea alinierii la cerintele Directivei UE a nitratilor, de protejare a calitatii apei prin prevenirea poluarii apelor subterane, potrivit unui comunicat al Guvernului. Executivul a aprobat luni un proiect de lege in acest sens, care va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

In sedinta Guvernului din 2 martie, printr-un memorandum, au fost aprobate documentele necesare incheierii acordului de imprumut intre Romania si BIRD.

Proiectul privind controlul integrat al poluarii solului cu nutrienti in Romania va fi realizat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si va cuprinde atat investitii la nivel de comunitati locale pentru reducerea acestui tip de poluare, cat si masuri de consolidare a capacitatii institutionale.

In cadrul comunitatilor locale se urmareste optimizarea managementului gunoiului de grajd si a altor materiale compostabile, plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva deversarii de nutrienti, canalizarea si tratarea apelor uzate, furnizarea de echipamente pentru imbunatatirea facilitatilor existente de stocare a gunoiului de grajd si de producere a compostului.

In ceea ce priveste consolidarea capacitatii institutionale, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) va primi sprijin pentru monitorizarea si raportarea catre Ministerul Mediului si Uniunea Europeana a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafata si subterane.