Un articol de îmbrăcăminte pe care-l știe mai toată lumea: cămașa. A evoluat într-o varietate infinită de materiale și stiluri, dar o tradiție se menține din vremuri străvechi: pe cămășile doamnelor nasturii sunt pe partea stângă, iar la bărbați pe cea dreaptă.

NasturiFoto: Captură Youtube

Motivul este istoric. Când au fost inventați în secolul al XII-lea, nasturii erau extrem de scumpi, ca toate tehnologiile noi. Iar femeile bogate, care erau dornice și și-i puteau permite, nu se îmbrăcau singure - o făceau servitoarele. Din moment ce acestea erau majoritar dreptace ca toți oamenii, era mai ușor pentru cineva să-i încheie din față. Și tradiția se păstrează și în prezent.

Despre cămășile bărbaților circulă câteva teorii. Interesant, subiectul i-a interesat și pe istorici. Chloe Chapin, istorică a modei și doctorandă în American Studies la Harvard University, notează: „Ca regulă generală, multe elemente din moda bărbătească provin de la militari. Accesul la o armă a fost întotdeauna mai important decât altele”.

De aceea, mâna dreaptă a jucat rolul principal și la bărbați, deoarece o armă ascunsă în cămașă era evident mai accesibilă cu mâna dominantă. Desigur, afirmațiile privind poziția nasturilor sunt doar presupuneri, chiar dacă vin și de la oameni de știință.

O certitudine o reprezintă, însă, numărul suprinzător de mare al celor care au aflat doar acum de pozițiile diferite ale nasturilor pe hainele celor după sexe. Pe mediile sociale, ei și-au exprimat mirarea: „Acum am aflat și eu că femeile și bărbații își închid altfel cămășile”; „Eu auzisem doar recent...”; „La naiba, n-o să țin minte niciodată chestia asta cu nasturii”. Oameni moderni și sinceri, care poartă doar tricouri.

(Surse: Today, The Mirror)