Pandemia a adus multă durere și multe lucruri despre care se pot spune multe, mai puțin că au fost pozitive. Cu toate acestea, cercetătorii britanici au descoperit și un lucru pozitiv: oamenii sunt mai atractivi când poartă măști de protecție, relatează The Guardian.

Masca de protectieFoto: Dreamstime.com

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au fost surprinși să descopere că atât bărbații, cât și femeile au fost apreciați că arată mai bine atunci când au partea inferioară a feței acoperită.

Mai mult, ei au descoperit că cea mai atrăgătoare este o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință și nu una acoperită cu o mască textilă.

Dr. Michael Lewis, de la școala de psihologie a Universității Cardiff, un expert în fețe, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au descoperit că măștile medicale reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boala.

”Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măștile faciale au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască a avut vreun efect”, a spus el.

”Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate cele mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se poate datora faptului că suntem obișnuiți ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoane care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea să găsim liniștitor purtarea măștilor medicale și, prin urmare, ne simțim mai pozitivi față de purtător.”

Prima parte a cercetării a fost efectuată în februarie 2021, moment în care populația britanică s-a obișnuit să poarte măști în anumite circumstanțe. Patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască, purtând o mască de pânză simplă, o mască medicală albastră sau ținând o carte neagră simplă care acoperă zona din față care ar putea fi acoperită de o mască.

Participanții au spus că cei care poartă o mască din pânză sunt semnificativ mai atractivi decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse de carte. Dar masca chirurgicală – de unică folosință – îl făcea pe purtător să arate și mai bine.

„Rezultatele sunt contrare cercetărilor pre-pandemice în care se credea că măștile îi făceau pe oameni să se gândească la boli și că persoana ar trebui evitată”, a spus Lewis.

„Pademia ne-a schimbat psihologia în modul în care îi percepem pe purtătorii de măști. Când vedem pe cineva purtând o mască, nu ne mai gândim „acea persoană are o boală, trebuie să stau departe”.

„Acest lucru se referă la psihologia evoluționistă și de ce alegem partenerii pe care îi alegem. Boala și dovezile bolii pot juca un rol important în selecția partenerului - anterior orice semn de boală ar fi putu fi un mare dezactivare. Acum putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măștile faciale nu mai acționează ca un semnal de contaminare.”

Lewis a spus că este, de asemenea, posibil ca măștile să-i facă pe oameni mai atractivi, deoarece forțează persoane să își îndrepte atenția către ochi. El a spus că alte studii au descoperit că acoperirea jumătății stângi sau dreaptă a feței îi face pe oameni să pară mai atractivi, parțial pentru că creierul umple golurile lipsă și exagerează impactul general.