Publicata in anul 1859, cartea lui Darwin, ce sta la baza intemeierii biologiei evolutioniste, a castigat sondajul de opinie obtinand mai mult de un sfert dintre voturile participantilor.
Sondajul a prezentat 20 de lucrari academice, selectate de catre specialistii organizatiei fondatoare a proiectului "The Academic Book of the Future", dintr-o lista de 200 de titluri de lucrari din stiinta, filosofie si arta.
"Nu este deloc surprinzator ca lucrarea lui Darwin a iesit pe primul loc. Nicio alta lucrare nu a influentat la fel de mult modul in care gandim despre lumea care ne inconjoara," a declarat Alan Staton, directorul de marketing de la Asociatia Librariilor din Marea Britanie.
"Manifestul Partidului Comunist", scris de catre Karl Marx si Friedrich Engels si "Operele complete ale lui William Shakespeare" au ocupat locurile 2 si 3 in urma sondajului de opinie.

Citeste si:
- nu zice ca e buna/rea, corecta/incorecta,
- nu zice ca trebuie sa fie populara/bestseller
- nu zice ca trebuie sa fie fantasy / novel
- nu zice veche sau noua
este vorba de:
- carte (miliarde)
- academica (milioane)
- influenta (sute)
- cea mai (una)
si este: foarte dezbatuta, lucrurile prezentate au creat un trend de cercetare stiintifica si multe polemici, impartind lumea in doua sfere, fiecare cu sustinere academica, si nu numai, foarte puternica.
Cei care ati facut din aceasta o lupta intre crestini si atei, culti si inculti - sunteti toti niste "ilicebmi" (a se citi invers).
Mai lecturati si din cealalta tabara daca vreti sa va dati cu parerea; si incercati sa pastrati un ton decent.
Salut
Englezii nu mai stiau ce sa "cerceteze" si au facut un sondaj de opinie.
Cei care au facut cercetarea, nu au nimic de a face cu medicina, stiintele exacte, genetica, si nici nu vorbesc despre calitatea lucrarii (a se vedea ca sunt si lucrari de literatura si de politica sociala, ...).
Sondajul / cercetarea a fost conceputa de un grup de cercetatori/ profesori din cadrul Arts & Humanities Research Council (AHRC), una din cele 7 consilii de cercetare a RCUK (Research Councils UK), care sunt:
- Arts & Humanities Research Council (AHRC)
- Biotechnology & Biological Sciences Research Council (BBSRC)
- Engineering & Physical Sciences Research Council (EPSRC)
- Economic & Social Research Council (ESRC)
Medical Research Council (MRC)
- Natural Environment Research Council (NERC)
- Science and Technology Facilities Council (STFC)
Daca studiul ar fi fost facut de oricare alta din cele 6 (a se vedea - sunt foarte tehnice), atunci s-ar fi re-nascut adevaratele controverse. Facut de AHRC, studiul e defapt un banc, si un exemplu despre cum se pot tuna banii in cercetare !!!
O cercetare similara ar putea fi orice formular online care verifica lucruri care tin de gusturi, opinii:
1. Care este culoarea preferata a respondentilor unui chestionar online
2. Care este leguma cea mai influenta
3. Care este muntele cel mai frumos
4. ...
Succes la cercetare
"The various races, when carefully compared and measured, differ much from each other – as in the texture of hair, the relative proportions of all parts of the body, the capacity of the lungs, the form and capacity of the skull, and even the convolutions of the brain. But it would be an endless task to specify the numerous points of difference. The races differ also in constitution, in acclimatization and in liability to certain diseases. Their mental characteristics are likewise very distinct; chiefly as it would appear in their emotion, but partly in their intellectual faculties."
Cartea e un model de modestie și bun simț dar, precum bine scoți în evidență, nu e lipsită de afirmații infirmate ulterior de cercetarea științifică.
Insusi Darwin a recunoscut gogomania acestei minciuni.
Cartea cea mai influenta din istoria umanitatii, cea mai citita , cea mai tradusa, cea mai editata, cea mai vanduta, cea mai iubita si in acelasi timp cea mai urata este Cartea Cartilor.
BIBLIA - Cuvantul lui Dumnezeu.
Mai interesante ar fi previziunile pentru evoluția lor viitoare.
Inapoi in grota, ia-ti cartea prafuita pe care n-ai curajul sa citesti critic ca sa-i vezi aberatiile, si Doamne ajuta!
Pe mine m-a frapat de la început că locurile 1-3 sunt ocupate de lucrări cu mare impact în plan social, și care se adresează nu numai gândirii, ci și trăirilor omenești, care au stârnit pasiuni și controverse...