Michael Shermer, fondator al Societatii Scepticilor si autor al marelui succes editorial De ce cred oamenii in bazaconii, abordeaza in cartea de fata controversa dintre creationism si evolutionism, inca actuala, dupa mai bine de un veac si jumatate de la declansarea sa.

de-ce-e-darwin-importantFoto: GiftBooks.ro

Ofensiva ideilor creationiste, care in perioada din urma imbraca haina miscarii „proiectului inteligent“, primeste o replica ferma si incisiva, ce dezvaluie continutul pseudostiintific al argumentatiei, erorile logice, impostura si obiectivul politic din spatele noului adversar al teoriei evolutioniste. Pledoaria lui Shermer in favoarea ideilor darwiniste constituie un apel la ratiune si dreapta judecata, demonstrand totodata de ce conservatorii si drept-credinciosii ar trebui sa adopte teoria evolutiei, ce se dovedeste un teren ferm pe care poate fi ridicata o teologie solida.

„Darwin este important nu numai pentru ca teoria lui a schimbat lumea si ne-a reconfigurat pozitia in natura, dar si pentru ca a avansat o noua si profunda intelegere a biologiei si stiintei, care a servit generatiilor viitoare. Din cei trei titani intelectuali ai acelei epoci – Darwin, Marx si Freud –, doar Darwin este inca relevant, din simplul motiv ca teoria lui a fost corecta si dovezile stiintifice continua sa vina in sprijinul ei si intru perfectionarea sa.“ - Michael SHERMER

Michael Shermer s-a nascut in 1954 la Glendale, California. A inceput prin a studia teologia, dar a trecut apoi la psihologie, obtinand in 1976 licenta in psihologie experimentala la Universitatea de Stat din California. Din 1979, pasiunea pentru ciclism l-a facut sa participe la curse pe distante lungi, mai ales la cursa de 3 000 de mile care traverseaza America, iar vreme de cativa ani a incercat tot felul de metode neconventionale de a-si imbunatati performantele sportive si a descoperit „pe pielea lui" netemeinicia pseudostiintelor.

In 1991 a obtinut un doctorat in istoria stiintei, a devenit profesor de istoria stiintei la Occidental College, iar un an mai tarziu a infiintat Societatea Scepticilor si a inceput sa editeze revista Skeptic. A organizat de asemenea o serie de conferinte stiintifice la Institutul Tehnologic din California, avand invitati ilustri, intre care Richard Dawkins, Stephen Jay Gould, Daniel Denett, Jared Diamond si Steven Pinker. Apare frecvent in dezbateri publice si la televiziune pentru a demasca impostura si frauda pseudostiintelor si are o rubrica permanenta in revista Scientific American.

Carti: Why People Believe Weird Things (1997), How We Believe: The Search for God in an Age of Science (2001), The Borderlands of Science: Where Sense Meets Nonsense (2001), The Science of Good and Evil (2004), Science Friction: Where the Known Meets the Unknown (2005), Why Darwin Matters (2006), The Mind of the Market (2007).