- Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare? Ne vaccinam sau nu? Si daca da, de ce?
- Ne vaccinam copiii?
- Cat de important este consimtamantul informat al pacientului?
- Dar acordul sau dezacordul scris al parintelui?
- Medicul Sorin Paveliu a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Vezi si Jurnal de gripa noua
UPDATE 1: Lista de intrebari de la cititori despre vaccinarea HPV (vezi detalii aici). Nota: azi, Ministerul Sanatatii organizeaza o conferinta de presa care va anunta lansarea vaccinarii anti-HPV:
- Data trecuta, parintii au primit o foaie in care scriau daca sunt sau nu de acord. Acum [in vaccinarile facultativa, fie ca e gripa, fie ca e HPV], cum se va proceda?
- Ce inseamna ca nu mai e nevoie de acord scris - adica nu se mai tine cont de acordul parintilor? Cum pot eu, ca parinte, sa imi exprim acordul, daca nu mai este necesar sa fie in scris? Nu este cumva o portita lasata deschisa intentionat pentru a fi atinse scopurile unora?
- Pentru orice tratament, legea spune ca pacientul tb sa-si dea un consimtamant informat (http://www.aopsnaj.ro/Prescriptii2008/Consimtamint6.pdf). Cum se aplica in cazul vaccinarilor facultative, mai ales cand e vorba de copii?
- De ce campania din scoli lipseste in continuare?
- Cine va face vaccinul in scoli - medicii de familie? Copiii vor avea recomandarea acestora prin prescriptie medicala?
- In absenta acordului scris, cum pot transmite parintii optiunea lor? Daca nu suntem de acord, trebuie sa scriem explicit aceasta?
- Ce se intampla in scolile in care parintii sunt mai putin informati, in mediul rural, de pilda, unde sursele de informare sunt mai putine?
- Cui ii este adresata campania de vaccinare HPV de anul acesta? (ce varste, ce clase?) Dar vaccinarea impotriva gripei porcine?
- In Romania, s-a facut vreun studiu privind conexiunea HPV-cancer col uterin sau doar extrapolam rezultatele altora la cazul nostru?
- In Romania, s-a facut vreun studiu privind posibila legatura dintre numarul de avorturi (unde suntem din pacate printre campioni) si incidenta cancerului de col uterin? (e foarte usor, datele exista in fisele pacientelor, trebuie doar folosite).
- De ce se insista atat de mult pe aceasta vaccinare, cand se stie foarte bine ca sunt o gramada de intrebari fara raspuns legate de efectele adverse ale acestui vaccin?
- De ce nu sunt canalizati banii pe care ii cheltuiti pentru procurarea dozelor de vaccin spre a asigura posibilitatea unui examen Papanicolau accesibil din punct de vedere financiar pentru orice romanca sau pentru alte tratamente urgente?
Nota redactiei:
- Puneti intrebari pentru dr. Sorin Paveliu prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
A scris 16 carti de specialitate ca unic autor sau colaborator, 37 articole de specialitate publicate in Romania si in strainatate, 29 comunicari stiintifice in tara si 18 comunicari stiintifice la congrese medicale strainatate.
Va multumesc!
"This vaccine has been given primarily to older age groups."
2. Vaccinul AntiGrip contine mercur? Vreun alt vaccin contine mercur?
3. De ce nu poate Ministerul Sanatatii alcatui un FAQ despre acest subiect, postat public undeva vizibil?
Multumesc.
Speculatiile referitoare la o serie intreaga de afectiuni atribuite unor adjuvanti, nu au fost confirmate de datele stiintifice.
Mai mult decat atat, Elvetia NU autorizeaza folosirea vaccinului produs de Glaxo in cazul copiilor, femeilor gravide si batranilor (http://www.swissmedic.ch/aktuell/00003/01111/index.html?lang=en ). Motivul? vaccinul este NESIGUR pentru aceste categorii: However, in the case of Pandemrix we mainly have data for adults, but still do not have any data for pregnant women and very little data for children. For this reason, Swissmedic has not yet authorised the administration of Pandemrix to pregnant women, children under the age of 18 and adults over 60. However, adults over 60 can be inoculated with Pandemrix under recommendations from the Swiss Federal Office of Public Health (FOPH).
La noi Pandemrix se foloseste exact pentru categoria copii. De ce pretinde M.S. ca vaccinul este sigur, cand exista surse autorizate care infirma aceasta afirmatie?
Daca in cazul medicamentelor procedurile de testare se pot intinde pe 3-5-7 ani inainte de punerea pe piata, producatorul oferind astfel garantii privind eficacitatea si siguranta, nu acelasi lucru este posibil in cazul vaccinurilor. In mod particular, in cazul gripei AH1N1, procedura de aprobare a comercializarii este una exceptionala de urgenta si se face sub rezerva efectuarii de studii clinice de catre producator si a comunicarii rezultatelor aproape in timp real saptamanal. In concluzie, o parte din riscuri sunt preluatede decidentii politici si de persoana caruia i se administreaza.
De efectele adverse ale vaccinului de ce nu se vorbeste?
Cate persoane au murit in Spania in 1918, si din cele decedate cate au facut vaccinul?
De ce e gripa asta asa speciala, dar daca "reusesti" si te contaminezi, trece totusi cu antivirale "normale"?
Nu inteleg la care vaccin va referiti referitor la gripa din 1918.
Aceasta gripa este speciala doar prin faptul ca este o tulpina noua pt care nu avem imunitate la nivel global. Altfel spus, exista premisele ca aceasta boala se poate intinde in panza la toti contactii. Pentru a avea un termen de comparatie gripele sezoniere se "impiedica" de persoanele care au anticorpi specifici pt tulpinile respective sau care s-au imunizat prin vaccinare sezoniera. de aceea nr cazurilor aparute este relativ mic. As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca cei care citesc aceste mesaje nu trebuie sa se limiteze in aprecierea acestei afectiuni doar prin prisma experientei proprii. Astfel pt un cititor HotNews.ro in varsta de 30 de ani, gripa noua poate sa nu se deosebeasca aparent cu nimic de un guturai mai zdravan. Totusi transmiterea afectiunii la o persoana de 80 de ani poate reprezenta afectiunea intercurenta care prin consumul sporit de oxigen generat de un frison, poate sa-si gaseasca sfarsitul printr-un infarct. Mai mult, o pandemie afecteaza grav buna functionare a intregii societati si produce pagube economice aproape imprevizibile. Imaginati-va ca daca izolezi intreaga populatie activa a Romaniei pt 7-10 zile, bugetul tarii va inregistra o pierdere care poate fi estimata la 2-4% din PIB. Va las sa trageti singuri concluziile.
1. cand, daca, si in ce conditii se poate vaccina cineva care nu este in grupele prioritare anutate de Ministerul Sanatatii? (adica copii si batrani)
2. sunt suficiente persoane care ar plati sa poata face vaccinul. MS se bucura sa utilizeze taxele noastre, dar nu ia in calcul o astfel de varianta. cum putem face vaccinul?
3. care sunt efectele secundare ale vaccinului?
4. in ce conditii cineva ar putea sta linistit si sa nu se vaccineze?
Multumesc & mult succes!
3. Vezi raspusul de mai sus.
4. Cineva care are probleme mult mai grave decat boala :-) Imi cer scuze pt aceasta malitiozitate, dar nimeni nu poate in acest moment sa stea linistit pt ca nu cunoastem viitorul. repet aici un lucru pe care l-am mai spus de nenumarate ori: in Romania exista o proiectie eronata asupra ingrijirii sanatatii - este responsabilitatea noastra personala. Pentru aceasta trebuie sa ne informam si sa ne asumam riscuri inclusiv acela de a nu ne trata.
2. Nu am informatii si nici pregatirea de specialitate pt a va raspunde la intrebarile legate de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Pt mine tocmai existenta unei piete concurentiale in domeniul medicamentelor reprezinta garantia ca efectele negative aduse in discutie de dvs nu au o confirmare pana in prezent. Mai limpede spus, concurentii stau cu ochii unii pe altii si ori de cate ori un studiu developeaza efecte negative competitorii au grija ca aceste informatii sa ajunga la publicul larg pt a omora produsul care le afecteaza profitul.
3. Pentru mortalitatea cauzata de alte afectiuni comparativ cu gripa noua, va rog sa cititi raspunsurile de mai sus.
1) Am vazut cifre despre imbolnavirile cu gripa "noua" - 1000 de cazuri, nici un deces. Prin comparetie, care sint cifrele anuale in cazul gripei "obisnuite" (cazuri/ decese)?
2) Glaxo a anuntat ca a facut teste "pe 168" de subiecti, populatia UK este cam de 61 milioane. Vi se pare reprezentativ? Care ar trebui sa fie, pentru populatia Romaniei, esantionul pentru a obtine rezultate semnificative?
3) In Romania se testeaza vaccinul produs de Cantacuzino, vaccinul respins de Polonia pe care il vom cumpara (sau nu), ambele, nici unul ... ? Daca da, pe citi oameni, din fiecare interval de virsta?
Multumesc.
2. Ca sa fim corecti Glaxo a anuntat administrarea la cateva sute de mii de persoane, in prezent se deruleaza 20 de teste clinice care cuprind peste 9.000 de oameni, iar datele raportate sunt culese de la 2.000 de subiecti, iar dosarele se alimenteaza zilnic cu informatiile obtinute. Cred ca este maximul care se poate face. Cealalta optiune pe care o avem, este sa asteptam minimul 1 an pt a avea date mult mai solide privitoare la siguranta, si sa acceptam riscul pandemiei.
2. Care este logica unei vaccinari in masa, asa cum reiese cel putin din informatiile din presa, atata timp cat gravitatea bolii este considerata inclusiv de OMS moderata?
3.Tinand cont ca mortalitatea este similara, cel putin procentual, cu cea a gripei comune, de ce combaterea acestei noi gripe este tratata atat de diferit - ma refer la acelasi principiu de vaccinare in masa din intrebarea de mai sus?
2 si 3. Vedeti raspusurile de mai sus.
De ce se panicheaza populatia cu pericolul acestei tulpine de gripa cand de fapt rata mortalitatii este aprope la fel ca cea a unei gripe de sezon ?
2)
Nu credeti ca se doresete inducerea fortata a falsului mesaj:vaccineazate sau risti sa mori de gripa porcina?
3)
Puteti enumera toate substanetele din vaccinul care se va distribui la noi (si acelea care nu apar pe prospectele oficiale)?
4)
Daca ati avea un copil de 1 an l-ati vaccina ?
2. Nu cred ca riscul de a muri de gripa porcina este principalul mesaj transmis de autoritati. Puseul de agitatie pus in seama doctorului Streinu-Cercel cu cele 20.000 de victime, consider ca a fost involuntar si speculativ. Dr Streinu a raspuns la o intrebare scoasa din context cu un raspuns indus "credeti ca cifra de 20.000 este exagerata?" fara a se face si delimitarile si precizarile absolut necesare. La gripa asiatica din 1957-1958, 50% din populatia globului a fost afectata, 30% au avut manifestari clinice, si au murit 1 milion de oameni (1 la 4.000 de persoane bolnave). Evident ca lucrurile s-au schimbat mult in bine in prezent, medicii avand capacitatea, medicamentele si aparatura necesara pt a sustine functiile vitale ale unei persoane care face o forma grava de gripa. de aceea mortalitatea in cazul unei pandemii, va fi probabil mult mai mica. Totusi cand este vorba de viata si de moarte, procentele n-au nicio semnificatie. Daca eu sunt persoana care voi muri in urma unei viroze, decesul meu este de 100% chiar daca riscul este de 1 la 3.000.
3. Nu
4. V-as putea raspunde numai daca as avea un copil de 1 an. Orice alt raspuns presupune influentarea deciziei dvs si asa cum v-am spus, o astfel de decizie presupune responsabilitatea dvs personala. Pt o astfel de decizie trebuie sa va informati iar capacitatea de a alege sursa de informatii si dovezile pe care va bazati tin de dumneavoastra. daca imi doresc ceva in viitorul imediat legat de acest subiect, este ca persoanele care se ocupa ultraspecializat de boli infectioase si epidemiologie precum si pers mandatate cu putere politica de decizie, sa-si asume raspunderea oferirii celor mai bune si credibile date.
avand in vedere timpul foarte scurt dintre aparitia noului virus,fabricarea vaccinului si inceperea campaniei de vaccinare , dvs personal credeti ca exista un test sigur care sa ne arate efectele benefice ale vaccinului?Si cum se testeaza fizic vaccinul?Pur si simplu il facem si asteptam??Mi se pare o povara mult prea mare pt un om : sa decida fara sa cunoasca nimic despre beneficii si riscuri ,sa faca vaccinul si astepte sa vada daca a fost bine sau nu... Intrebarea mea este :cum putem stii ca facem ceea ce este bine/cum putem stii dinainte ca facem bine ca ne vaccinam?
Va multumesc
Personal nu sunt adeptul unor afirmatii de tip catastrofa fara a avea niste certitudini.
In ceea ce priveste toxicitatea, va rog sa includeti ca raspuns la acest comentariu o sursa cat de cat credibila pe care va bazati afirmatia.
Stiti sa explicati oamenilor care sunt cele patru categorii de studii care sunt facute pentru inregistrarea si aprobarea de catre autoritati a unui produs medicamentos ?
stiti care sunt cele 3 variante de inregistrare a unui vaccin gripal arecunoscute de aceste autoritati ?
Se poate considera intr-o campanie educationala ca promiscuitatea este acceptabila atata timp cat ti-ai facut vaccinul? Intreb din punctul de vedere al deontogiei profesiei medicale... Ce mesaj ar trebui sa transmita sistemul educational copiilor nostri?
are ministerul sanatatii suficiente doze sa vaccineze toate fetitele din clasele propuse?
O cunostinta din minister mi-a spus ca vaccinurile de acolo au fost impartite gratuit la diverse cunostinte si relatii si de fapt acesta campanie este de acoperire a lipsurilor, iar noi muritorii de rand nici nu o sa capatam vreodata acest vaccin ?
2. E bine ca parintii unui copil mic sa faca vaccinul Vaxigrip?
3. Cat de important este vaccinul Rotarix?
Am doi copii, unul in virsta de 5,8 luni si unul in virsta de 6 luni, ca orice mama imi doresc ca ambii copii sa fie sanatosi. In aceasta situatie ii vaccinez impotriva gripei noi? sau nu.
Vaccinarea este obligatorie? In cazul in care parintele refuza vaccinarea ce se va intimpla?