Doctor H

Ce inseamna testarea vaccinurilor? Cum se realizeaza testele la copii? Ce inseamna consimtamant informat? Medicul Sorin Paveliu, specialist in cercetarea clinica, a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro

de Redactie     HotNews.ro
Marţi, 10 noiembrie 2009, 14:08 DoctorH - Intreaba un Medic


Medicul Sorin Paveliu
Foto: HotNews.ro
Ministerul Sanatatii are in derulare mai multe campanii de vaccinare: impotriva gripei sezoniere, impotriva gripei de tip nou, vaccinare anti-HPV.

 • Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare? Ne vaccinam sau nu? Si daca da, de ce?
 • Ne vaccinam copiii?
 • Cat de important este consimtamantul informat al pacientului?
 • Dar acordul sau dezacordul scris al parintelui?
 • Medicul Sorin Paveliu a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Vezi arhiva de texte ale lui Sorin Paveliu:

Vezi si Jurnal de gripa noua


UPDATE 1: Lista de intrebari de la cititori despre vaccinarea HPV (vezi detalii aici). Nota: azi, Ministerul Sanatatii organizeaza o conferinta de presa care va anunta lansarea vaccinarii anti-HPV:

 • Data trecuta, parintii au primit o foaie in care scriau daca sunt sau nu de acord. Acum [in vaccinarile facultativa, fie ca e gripa, fie ca e HPV], cum se va proceda?
 • Ce inseamna ca nu mai e nevoie de acord scris - adica nu se mai tine cont de acordul parintilor? Cum pot eu, ca parinte, sa imi exprim acordul, daca nu mai este necesar sa fie in scris? Nu este cumva o portita lasata deschisa intentionat pentru a fi atinse scopurile unora?
 • Pentru orice tratament, legea spune ca pacientul tb sa-si dea un consimtamant informat (http://www.aopsnaj.ro/Prescriptii2008/Consimtamint6.pdf). Cum se aplica in cazul vaccinarilor facultative, mai ales cand e vorba de copii?
 • De ce campania din scoli lipseste in continuare?
 • Cine va face vaccinul in scoli - medicii de familie? Copiii vor avea recomandarea acestora prin prescriptie medicala?
 • In absenta acordului scris, cum pot transmite parintii optiunea lor? Daca nu suntem de acord, trebuie sa scriem explicit aceasta?
 • Ce se intampla in scolile in care parintii sunt mai putin informati, in mediul rural, de pilda, unde sursele de informare sunt mai putine?
 • Cui ii este adresata campania de vaccinare HPV de anul acesta? (ce varste, ce clase?) Dar vaccinarea impotriva gripei porcine?
 •  In Romania, s-a facut vreun studiu privind conexiunea HPV-cancer col uterin sau doar extrapolam rezultatele altora la cazul nostru?
 • In Romania, s-a facut vreun studiu privind posibila legatura dintre numarul de avorturi (unde suntem din pacate printre campioni) si incidenta cancerului de col uterin? (e foarte usor, datele exista in fisele pacientelor, trebuie doar folosite).
 • De ce se insista atat de mult pe aceasta vaccinare, cand se stie foarte bine ca sunt o gramada de intrebari fara raspuns legate de efectele adverse ale acestui vaccin?
 • De ce nu sunt canalizati banii pe care ii cheltuiti pentru procurarea dozelor de vaccin spre a asigura posibilitatea unui examen Papanicolau accesibil din punct de vedere financiar pentru orice romanca sau pentru alte tratamente urgente?

Nota redactiei:
 • Puneti intrebari pentru dr. Sorin Paveliu prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Dr. Sorin Paveliu este medic primar de medicina interna, investigator in domeniul cercetarii in trialurile clinice internationale de faza 2, 3 la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie, Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti.

A scris 16 carti de specialitate ca unic autor sau colaborator, 37 articole de specialitate publicate in Romania si in strainatate, 29 comunicari stiintifice in tara si 18 comunicari stiintifice la congrese medicale strainatate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 cititor

  Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino contine THIMEROSAL? Ce conservanti contine?

  Va multumesc!

  • Sorin Paveliu

   Raspunsul la aceasta intrebare nu vi-l pot da decat dupa ce produsul va fi aprobat si pus pe piata.

 • Întrebarea nr. 2 Dan

  1. Am auzit ca unele contin squalene si ca OMS le condsidera sigure, dar doar pentru adulti: http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/

  "This vaccine has been given primarily to older age groups."

  2. Vaccinul AntiGrip contine mercur? Vreun alt vaccin contine mercur?

  3. De ce nu poate Ministerul Sanatatii alcatui un FAQ despre acest subiect, postat public undeva vizibil?

  Multumesc.

  • Sorin Paveliu

   1. Raspunsul se gaseste in cea de treia intrebare. Ministerul Sanatatii are datoria cel putin morala de a face o exhaustiva informare atunci cand face o campanie de administrare in masa a unui produs biologic. In ceea ce priveste intrebarile 1 si 2, adjuvantii folositi in productia de vaccinuri sunt testati si considerati a fi nepericulosi pt organism cel putin in dozele utilizate.

   Speculatiile referitoare la o serie intreaga de afectiuni atribuite unor adjuvanti, nu au fost confirmate de datele stiintifice.

 • Întrebarea nr. 3 Ioan Scarlat

  Contrar afirmatiilor MS, Polonia a refuzat vaccinul de la Glaxo nu datorita conditiilor contractuale, ci datorita faptului ca efectele secundare ale vaccinului nu sunt asumate de compania producatoare.

  Mai mult decat atat, Elvetia NU autorizeaza folosirea vaccinului produs de Glaxo in cazul copiilor, femeilor gravide si batranilor (http://www.swissmedic.ch/aktuell/00003/01111/index.html?lang=en ). Motivul? vaccinul este NESIGUR pentru aceste categorii: However, in the case of Pandemrix we mainly have data for adults, but still do not have any data for pregnant women and very little data for children. For this reason, Swissmedic has not yet authorised the administration of Pandemrix to pregnant women, children under the age of 18 and adults over 60. However, adults over 60 can be inoculated with Pandemrix under recommendations from the Swiss Federal Office of Public Health (FOPH).

  La noi Pandemrix se foloseste exact pentru categoria copii. De ce pretinde M.S. ca vaccinul este sigur, cand exista surse autorizate care infirma aceasta afirmatie?

  • Sorin Paveliu

   Afirmatia dvs este corecta cel putin atat cat m-am putut documenta. Totusi, interpretarea pe care o dati este in fapt tendentioasa in sensul ca accentuati posibilitatea unor efecte negative fara ca sa existe vreo data care sa sugereze acest lucru. In mod concret, intr-o tara in care procesele referitoare la tratamente reprezinta o adevarata piata, SUA, secretarul insarcinat cu sanatatea ar trebui sa dea asigurari ca intreaga responsabilitate a administrarii vaccinului revine Guvernului si nu poate fi pusa in seama producatorului. Aceasta masura legala de precautie inclusa si in contractul cu Polonia reflecta in fapt problema de baza a fabricarii si administrarii vaccinurilor pt afectiuni virale sezoniere sau pt tulpini nou aparute: nu exista timpul necesar pt a se respecta procedura obisnuita pentru alte produse medicamentoase sau biologice.

   Daca in cazul medicamentelor procedurile de testare se pot intinde pe 3-5-7 ani inainte de punerea pe piata, producatorul oferind astfel garantii privind eficacitatea si siguranta, nu acelasi lucru este posibil in cazul vaccinurilor. In mod particular, in cazul gripei AH1N1, procedura de aprobare a comercializarii este una exceptionala de urgenta si se face sub rezerva efectuarii de studii clinice de catre producator si a comunicarii rezultatelor aproape in timp real saptamanal. In concluzie, o parte din riscuri sunt preluatede decidentii politici si de persoana caruia i se administreaza.

  • Sorin Paveliu

   Referitor la comunicatul ministerului Sanatatii, personal regret ca astfel de comunicate extrem de importante din punct de vedere al impactului sunt voit sau nu lacunare lasand loc la interpretari. Intr-adevar produsul pandemrix are aprobarea EMEA de a fi comercializat la persoanele adulte. Raspunderea privind utilizarea la diferite grupe de varsta fiind in mod expres transferata catre ministerele Sanatatii din fiecare tara. In ceea ce priveste siguranta si eficacitatea la copii, in prezent exista un singur studiu in derulare care se efectueaza in Spania pe 200 de copii, producatorul comunicand primele rezultate intermediare obtinute de la un numar de 51 de subiecti. Consider ca aceste date trebuiau incluse de ministerul sanatatii pe site-ul propriu oferind totodata si interpretari cu caracter oficial, asumate. Ca opinie strict personala, bazandu-ma pe datele oferite de producator pe site-ul sau oficial, putem concluziona ca nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare pana in prezent, adjuvantii folositi la acest vaccin fiind utilizati si la vaccinul impotriva N5H1 testat pe mai mult de 40.000 de copii supravegheati. Desigur, numarul mic de persoane care au primit vaccinul anti AH1N1 impiedica exprimarea unor certitudini privind siguranta chiar daca nu exista asa cum am mai spus niciun motiv de ingrijorare.

 • Întrebarea nr. 4 calin

  Buna ziua.
  De efectele adverse ale vaccinului de ce nu se vorbeste?
  Cate persoane au murit in Spania in 1918, si din cele decedate cate au facut vaccinul?
  De ce e gripa asta asa speciala, dar daca "reusesti" si te contaminezi, trece totusi cu antivirale "normale"?

  • Sorin Paveliu

   Cred ca problema de fond este ca nu se vorbeste despre vaccin in general nu numai despre reactii adverse. In mod concret reactiile adverse ale acestui vaccin nu se deosebesc absolut deloc de cele ale oricaror altor vaccinuri.
   Nu inteleg la care vaccin va referiti referitor la gripa din 1918.
   Aceasta gripa este speciala doar prin faptul ca este o tulpina noua pt care nu avem imunitate la nivel global. Altfel spus, exista premisele ca aceasta boala se poate intinde in panza la toti contactii. Pentru a avea un termen de comparatie gripele sezoniere se "impiedica" de persoanele care au anticorpi specifici pt tulpinile respective sau care s-au imunizat prin vaccinare sezoniera. de aceea nr cazurilor aparute este relativ mic. As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca cei care citesc aceste mesaje nu trebuie sa se limiteze in aprecierea acestei afectiuni doar prin prisma experientei proprii. Astfel pt un cititor HotNews.ro in varsta de 30 de ani, gripa noua poate sa nu se deosebeasca aparent cu nimic de un guturai mai zdravan. Totusi transmiterea afectiunii la o persoana de 80 de ani poate reprezenta afectiunea intercurenta care prin consumul sporit de oxigen generat de un frison, poate sa-si gaseasca sfarsitul printr-un infarct. Mai mult, o pandemie afecteaza grav buna functionare a intregii societati si produce pagube economice aproape imprevizibile. Imaginati-va ca daca izolezi intreaga populatie activa a Romaniei pt 7-10 zile, bugetul tarii va inregistra o pierdere care poate fi estimata la 2-4% din PIB. Va las sa trageti singuri concluziile.

 • Întrebarea nr. 5 carcotasu'

  Comportarea autoritatilor fata de cei care nu s-au imbolnavit inca este sub orice critica pana in prezent. Daca ei spun ca nu au fonduri suficiente, eu pot spune ca primesc mult prea multi bani pt prestatia lor. Inteleg ca pt cei care au avut ghinionul sa se imbolnaveasca sunt facute niste eforturi, probabil in mod prefesionist daca pana acum nu a fost nici o victima.

  1. cand, daca, si in ce conditii se poate vaccina cineva care nu este in grupele prioritare anutate de Ministerul Sanatatii? (adica copii si batrani)
  2. sunt suficiente persoane care ar plati sa poata face vaccinul. MS se bucura sa utilizeze taxele noastre, dar nu ia in calcul o astfel de varianta. cum putem face vaccinul?
  3. care sunt efectele secundare ale vaccinului?
  4. in ce conditii cineva ar putea sta linistit si sa nu se vaccineze?

  Multumesc & mult succes!

  • Sorin Paveliu

   1 si 2 Nu stiu pana in momentul in care ministerul sanatatii nu anunta oficial.
   3. Vezi raspusul de mai sus.
   4. Cineva care are probleme mult mai grave decat boala :-) Imi cer scuze pt aceasta malitiozitate, dar nimeni nu poate in acest moment sa stea linistit pt ca nu cunoastem viitorul. repet aici un lucru pe care l-am mai spus de nenumarate ori: in Romania exista o proiectie eronata asupra ingrijirii sanatatii - este responsabilitatea noastra personala. Pentru aceasta trebuie sa ne informam si sa ne asumam riscuri inclusiv acela de a nu ne trata.

 • Întrebarea nr. 6 Maria Rujoiu

  Domnule Doctor Sorin Paveliu dumneavoastra credeti ca aceasta isterie mondiala cu privire la virusul AH1N1este corecta ?Daca vaccinarea este una benfica ce consecinte ar putea aparea mai tarziu(ma refer la cancer ,scaderea imunitatii organismului etc)?Totusi in Romania se moare mai mult datorita cancerului ,dar ce sa vorbim de boli ca numarul accidentelor rutiere din care se moare este alarmant iar autoritatiile nu fac nimic in acest sens.

  • Sorin Paveliu

   1. Ati abordat in cuvinte putine foarte multe unghiuri de vedere. Nicio isterie nu este corecta, insa ea este justificata de experientele din trecutul nu prea indepartat in care in valurile de pandemie au murit zeci de milioane de oameni. Pe de alta parte trebuie sa fim rationali si sa nu uitam niciodata ca industria farmaceutica este totusi o industrie orientata inevitabil catre profit. Sumele gigantice puse in joc, atat pt cercetare cat si pt recuperarea investitiilor fac ca puterea de persuasiune a comerciantilor sa fie fara limite. Nu trebuie sa ii acuzam pt ca aceasta este meseria lor, insa nici nu trebuie sa neglijam acest aspect. In opinia mea, preocuparea pt aceasta pandemie nu este exagerata. Trebuie sa recunosc insa ca tinand cont de natura autodistructiva a omului nu exclud ca in viitor sub tentatia profitului sa apara si virusi de laborator doar ca cineva sa ofere antidotul. Pana la o dovada concreta, astfel de ipoteze raman apanajul scenariilor hollywoodiene.
   2. Nu am informatii si nici pregatirea de specialitate pt a va raspunde la intrebarile legate de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Pt mine tocmai existenta unei piete concurentiale in domeniul medicamentelor reprezinta garantia ca efectele negative aduse in discutie de dvs nu au o confirmare pana in prezent. Mai limpede spus, concurentii stau cu ochii unii pe altii si ori de cate ori un studiu developeaza efecte negative competitorii au grija ca aceste informatii sa ajunga la publicul larg pt a omora produsul care le afecteaza profitul.
   3. Pentru mortalitatea cauzata de alte afectiuni comparativ cu gripa noua, va rog sa cititi raspunsurile de mai sus.

 • Întrebarea nr. 7 Ava

  Se poarta vaccinuri "noi" pentru niste boli de care abia recent a inceput sa se vorbeasaca in masa. Mi se pare praf in ochi. Cu tot respectul, as dori raspunsuri concrete pentru intrebarile de mai jos.

  1) Am vazut cifre despre imbolnavirile cu gripa "noua" - 1000 de cazuri, nici un deces. Prin comparetie, care sint cifrele anuale in cazul gripei "obisnuite" (cazuri/ decese)?

  2) Glaxo a anuntat ca a facut teste "pe 168" de subiecti, populatia UK este cam de 61 milioane. Vi se pare reprezentativ? Care ar trebui sa fie, pentru populatia Romaniei, esantionul pentru a obtine rezultate semnificative?

  3) In Romania se testeaza vaccinul produs de Cantacuzino, vaccinul respins de Polonia pe care il vom cumpara (sau nu), ambele, nici unul ... ? Daca da, pe citi oameni, din fiecare interval de virsta?

  Multumesc.

  • Sorin Paveliu

   1. Nu ma astept ca mortalitatea prin gripa noua sa difere de mortalitatea prin gripa sezoniera. Ca sa respectam statistica, este de asteptat ca foarte curand sa apara cel putin un deces atribuibil acestei afectiuni. Cred ca trebuie sa luam in considerare ca flacara intinderii acestei viroze de-abia s-a aprins. Dupa ce am avut o lunga perioada cate 1-2 cazuri pe saptamana, am trecut brusc la 100 de cazuri intr-o saptamana, iar numarul acestora creste exponential deja. Daca respectam acest ritm de aparitie este foarte probabil ca peste o luna sa avem deja cateva zeci de mii de cazuri de imbolnaviri, daca nu chiar mai multe. De aceea, cred ca ceea ce ar trebui facut de ministerul sanatatii in paralel cu vaccinarea este o propaganda agresiva legata de masurile de prevenire a intinderii bolii. Lipsa de minima educatie se revarsachiar prin intermediul televizorului si-am sa dau un singur exemplu, imaginea unei femei de serviciu care spala cu un dezinfectant scaune, manere, ferestre, potential contaminate fara masca, halat de protectie de unica folosinta sau manusi. Chiar si masura extrema a inchiderii temporare a scolilor si universitatilor este haotica si fara a face parte dintr-un protocol popularizat de ministerul Sanatatii. Astfel o scoala inchisa o saptamana se va inchide din nou daca in prima zi de scoala apare un nou caz?
   2. Ca sa fim corecti Glaxo a anuntat administrarea la cateva sute de mii de persoane, in prezent se deruleaza 20 de teste clinice care cuprind peste 9.000 de oameni, iar datele raportate sunt culese de la 2.000 de subiecti, iar dosarele se alimenteaza zilnic cu informatiile obtinute. Cred ca este maximul care se poate face. Cealalta optiune pe care o avem, este sa asteptam minimul 1 an pt a avea date mult mai solide privitoare la siguranta, si sa acceptam riscul pandemiei.

  • Sorin Paveliu

   3.Nu am date referitoare la vaccinul produs de Cantacuzino, dar am convingerea ferma ca aprobarea comercializarii acestuia se face in urma cel putin a unui studiu clinic controlat. Cred ca lipsa de transparenta referioare la acest studiu este o greseala si o inabilitate de comunicare pentru ca in absenta unor informatii si a interpretarii lor, populatia poate deveni reticenta la campania de vaccinare bazandu-se exclusiv pe folclor.

 • Întrebarea nr. 8 Responsabilitate

  In cazul in care efectele secundare declansate de vaccinare devin permanente, cine are responsabilitatea: echipa de testare a vaccinului sau producatorul vaccinului?

  • Sorin Paveliu

   "Good point"! Este unul din subiectele mele preferate. Vaccinarea impotriva gripei noi nu este obligatorii. Ministerul Sanatatii trebuie sa isi asume decizia, atat cea politica cat si cea individuala a ministrului, sau eventual a unei comisii de specialisti. Exista si varianta ca responsabilitatea sa fie individuala asa cum am mai spus, dar acest lucru presupune informarea adecvata pt a le putea da consimtamantul. Un singur lucru pot sa va spun clar: producatorul vaccinului nu are nicio responsabilitate, iar persoanele care au acceptat sa faca parte din loturile de testare au facut acest lucru voluntar, gratuit si numai dupa o prelabila si exhaustiva informare asupra riscurilor si beneficiilor potentiale. Tin sa subliniez cu 2 linii daca as putea ca fara astfel de oameni nu am mai avea niciun fel de tratamente moderne sau care sa salveze viata la dispozitie. Pe de alta parte, riscurile la care se expun, desi neneglijabile, sunt mici deoarece la prima reactie adversa grava, produsul respectiv este scos din testare.

 • Întrebarea nr. 9 Gabil

  1. Care sunt asteptarile referitoare la gradul de imunizare pe care il confera acest vaccin? S-au facut teste clinice care sa stabileasca nivelul de anticorpi la subiecti umani vaccinati cu acest vaccin? Si daca da care sunt rezultatele? (eventual specificati va rog sursa)

  2. Care este logica unei vaccinari in masa, asa cum reiese cel putin din informatiile din presa, atata timp cat gravitatea bolii este considerata inclusiv de OMS moderata?

  3.Tinand cont ca mortalitatea este similara, cel putin procentual, cu cea a gripei comune, de ce combaterea acestei noi gripe este tratata atat de diferit - ma refer la acelasi principiu de vaccinare in masa din intrebarea de mai sus?

  • Sorin Paveliu

   1. Gradul de imunizare conferit la persoanele adulte este extrem de ridicat, ajungand pana la 98-100%. Totusi veti gasi si cifre mai mici respectiv de 70% la adulti si 50% la copii care au fost obtinute cu produsele premergatoare vaccinurilor actuale. Pentru a fi mai explicit, datorita presiunii sub care se produce si se aproba un astfel de vaccin, se elaboreaza mai intai un vaccin macheta care nu contine tulpina propriu-zisa pandemica (pentru ca nu se stie care este cu adevarat aceasta in perioada prepandemica) si nici toti adjuvantii .Astfel de date le puteti gasi pe site-ul producatorului, EMEA, CDC.
   2 si 3. Vedeti raspusurile de mai sus.

 • Întrebarea nr. 10 siClandestin

  1)
  De ce se panicheaza populatia cu pericolul acestei tulpine de gripa cand de fapt rata mortalitatii este aprope la fel ca cea a unei gripe de sezon ?
  2)
  Nu credeti ca se doresete inducerea fortata a falsului mesaj:vaccineazate sau risti sa mori de gripa porcina?
  3)
  Puteti enumera toate substanetele din vaccinul care se va distribui la noi (si acelea care nu apar pe prospectele oficiale)?
  4)
  Daca ati avea un copil de 1 an l-ati vaccina ?

  • Sorin Paveliu

   1. In general oamenii se tem de boala si de moarte. Involuntar dar si cu sprijinul unor vectori de imagine pericolul este uneori accentuat pana la isterie.
   2. Nu cred ca riscul de a muri de gripa porcina este principalul mesaj transmis de autoritati. Puseul de agitatie pus in seama doctorului Streinu-Cercel cu cele 20.000 de victime, consider ca a fost involuntar si speculativ. Dr Streinu a raspuns la o intrebare scoasa din context cu un raspuns indus "credeti ca cifra de 20.000 este exagerata?" fara a se face si delimitarile si precizarile absolut necesare. La gripa asiatica din 1957-1958, 50% din populatia globului a fost afectata, 30% au avut manifestari clinice, si au murit 1 milion de oameni (1 la 4.000 de persoane bolnave). Evident ca lucrurile s-au schimbat mult in bine in prezent, medicii avand capacitatea, medicamentele si aparatura necesara pt a sustine functiile vitale ale unei persoane care face o forma grava de gripa. de aceea mortalitatea in cazul unei pandemii, va fi probabil mult mai mica. Totusi cand este vorba de viata si de moarte, procentele n-au nicio semnificatie. Daca eu sunt persoana care voi muri in urma unei viroze, decesul meu este de 100% chiar daca riscul este de 1 la 3.000.
   3. Nu
   4. V-as putea raspunde numai daca as avea un copil de 1 an. Orice alt raspuns presupune influentarea deciziei dvs si asa cum v-am spus, o astfel de decizie presupune responsabilitatea dvs personala. Pt o astfel de decizie trebuie sa va informati iar capacitatea de a alege sursa de informatii si dovezile pe care va bazati tin de dumneavoastra. daca imi doresc ceva in viitorul imediat legat de acest subiect, este ca persoanele care se ocupa ultraspecializat de boli infectioase si epidemiologie precum si pers mandatate cu putere politica de decizie, sa-si asume raspunderea oferirii celor mai bune si credibile date.

 • Întrebarea nr. 11 CRIS

  Buna ziua
  avand in vedere timpul foarte scurt dintre aparitia noului virus,fabricarea vaccinului si inceperea campaniei de vaccinare , dvs personal credeti ca exista un test sigur care sa ne arate efectele benefice ale vaccinului?Si cum se testeaza fizic vaccinul?Pur si simplu il facem si asteptam??Mi se pare o povara mult prea mare pt un om : sa decida fara sa cunoasca nimic despre beneficii si riscuri ,sa faca vaccinul si astepte sa vada daca a fost bine sau nu... Intrebarea mea este :cum putem stii ca facem ceea ce este bine/cum putem stii dinainte ca facem bine ca ne vaccinam?
  Va multumesc

  • Sorin Paveliu

   Aveti dreptate. Nu exista un test sigur, dar specialistii isi bazeaza deciziile lor pe experienta lor anterioara. Astfel puteti considera, cu rezervele de rigoare, ca actualul vaccin este la fel de sigur si de eficient ca celelalte vaccinuri destinate gripei sezoniere. In buna parte, procesul de autorizare este similar: se creeaza un vaccin macheta, se studiaza, se da o aprobare de principiu si in ultimul moment, se inlocuieste tulpina initiala cu tulpina cea mai raspandita in sezonul si anul respectiv. In principiu, daca nu va este frica sa faceti vaccinul antigripal oferit de acelasi producator sau de Cantacuzino, nu aveti motive sa va temeti de vaccinul pt gripa noua.

 • Întrebarea nr. 12 Aviara

  Cautand pe net, am dat de o declaratie a Dl Adrian Streinu-Cercel, care in 23 iunie 2006 declara ca "intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 - 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri.". Acum a declarat ca porcina va ucide 40000. Care este pana la urma adevarul in aceste cifre si declaratii care dpdv nu fac decat sa panicheze inutil populatia? Si atunci aceeasi poveste cu tamiflu, ca si acum cu noul vaccin. Sunt curios cine raspunde pentru prejudiciile financiare si cele morale aduse populatiei? Cat despre vaccinul minune de acum, de ce ignora toata lumea descrierile facute de catre producatori, in care se vede ca este toxic pentru oameni.

  • Sorin Paveliu

   Este foarte greu de stabilit care este cea mai buna atitudine in astfel de situatii. Una prapastioasa, una moderata in asteptare, sau una de linistire (nejustificata) a populatiei. Cel putin teoretic, gripa aviara avea un potential pandemic cu mult mai grav decat gripa noua deoarece se pleca de la premisa ca transmiterea se face atat de la pasare la pasare cat si de la pasare la om. Avand in vedere acest lucru, pandemia ar fi fost de necontrolat. In realitate, s-a dovedit ca boala se transmite numai la persoanele expuse la o contaminare masiva, ingrijitorii de pasari bolnave, si tulpina avea o virulenta scazuta la om.
   Personal nu sunt adeptul unor afirmatii de tip catastrofa fara a avea niste certitudini.
   In ceea ce priveste toxicitatea, va rog sa includeti ca raspuns la acest comentariu o sursa cat de cat credibila pe care va bazati afirmatia.

 • Întrebarea nr. 13 ioana

  Am auzit teoria ca acestea, adica vaccinurile in general, fac mai mult rau decat bine, ca au in compozitie mercur, formaldehida, etc. in cantitati mult prea mari fata de ce e permis, ce fac organismul mai vulnerabil la alte boli mult mai grave sau chiar il predispun la acestea, astfel incat ar fi mai bine sa se evite orice forma de vaccinuri. de asemenea, "povestea" spune ca specialistii cunosc aceste aspecte, dar nu pot fi prezentate publicului larg din pricina intereselor economice uriase legate de comercializarea vaccinurilor. este adevarat?

  • Sorin Paveliu

   Teoria ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine este o adevarata jignire la adresa miilor de specialisti implicati in producerea, testarea, aprobarea acestor produse. In fapt vaccinurile au salvat si salveaza sute de milioane de vieti in fiecare an. Temerea dvs legata de scaderea imunitatii este de bun-simt, dar nu am argumente pentru sau impotriva ei. Refuz sa pun intr-o asemenea lumina intunecata specialistii din diverse ramuri care au legatura cu acest subiect considerand ca toti sunt corupti si sunt gata sa treaca sub tacere informatii care defavorizeaza un producator oarecare. Cred ca imaginea dvs asupra profesiunii medicale si a cercetatorilor stiintifici este grav si nedrept denaturata.

 • Întrebarea nr. 14 Doctorul

  Domnule Paveliu,
  Stiti sa explicati oamenilor care sunt cele patru categorii de studii care sunt facute pentru inregistrarea si aprobarea de catre autoritati a unui produs medicamentos ?
  stiti care sunt cele 3 variante de inregistrare a unui vaccin gripal arecunoscute de aceste autoritati ?

  • Sorin Paveliu

   Da. Desi intrebarea dvs contine si raspunsul si denota ca sunteti o persoana avizata, ma folosesc de prilej pt a informa pe cat posibil si pe ceilalti cititori. Un medicament pt a ajunge in farmacie, trece printr-un proces de selectie incredibil de vast. Numai una din 2 pana la 5.000 de substante chimice propuse pt a deveni un medicament reusesc sa treaca de toate testarile necesare autorizarii. Intr-o prima etapa, testarile se fac exclusiv pe animale de laborator si atentia este indreptata in special inspre inlaturarea acelor candidati de medicament care sunt toxici pt organism. Substantele care trec de aceste testari sunt experimentate pe oameni iar in aceasta faza atentia este in special indreptata catre efectele scontate fara a fi neglijate si eventuale recatii adverse sau toxicitate. Intr-o prima faza substanta este testata pe 10-20 de voluntari sanatosi, in faza a doua diverse doze de medicament se testeaza pe 200-400 de bolnavi incercandu-se sa se indentifice diza cea mai adecvata. Intr-o a treia faza a cercetarii, in trialuri dublu orb controlate, (in care nici pacientul, nici investigatorii nu cunosc care pastile contin substanta activa sau Placebo) sunt studiate pana la 10.000 de persoane din toate zonele globului. Medicamentele care trec de aceasta faza, care isi dovedesc eficacitatea si siguranta sunt autorizate insa studiile continua pt identificarea de noi indicatii terapeutice sau de reactii adverse care apar cu o frecventa destul de redusa. In cazul vaccinurilor, procesul de autorizare nu difera foarte mult cu exceptia fazei a 4-a care nu e adecvata actiunii unui vaccin.

 • Întrebarea nr. 15 Wingman

  Stimate domn, in campania de informare care precede campania de vaccinare anti-HPV se pune accentul pe importanta vaccinarii. Poate ca este logic asa, avand in vedere ca toata campania se face pe banii firmelor producatoare de vaccin. Fiind insa vorba despre o campanie de _informare_, deci cu rol educational, nu ar trebui pus accentul pe rolul promiscuitatii si unei vieti dezordonate in raspandirea HPV mai degraba decat pe vaccin? Nu este oare adevarat ca e mai bine sa-ti pastrezi cu grija sanatatea decat sa ajungi la medicamente?

  Se poate considera intr-o campanie educationala ca promiscuitatea este acceptabila atata timp cat ti-ai facut vaccinul? Intreb din punctul de vedere al deontogiei profesiei medicale... Ce mesaj ar trebui sa transmita sistemul educational copiilor nostri?

  • Sorin Paveliu

   Promiscuitatea nu are nicio legatura cu HPV-ul. 90% din persoanele cu viata sexuala activa fac o infectie adesea neobservata si auto-limitata la 1-2 ani. Daca ar fi sa fac o critica la adresa campaniei de informare facuta in parteneriat de ministerul Sanatatii cu producatorii de vaccin, este aceea ca ministerul Sanatatii a ratat oportunitatea de a face educatie pe banii altora referitor la preventia secundara a cancerului de col. Mai pe romaneste spus, motivul pentru care mortalitatea in Romania prin aceasta afectiune este exagerata, se datoreaza nu absentei vaccinarii, ci absentei mijloacelor de depistare precoce a acestei afectiuni - cu mult mai ieftine si mai certe decat costul unui vaccin care nu se exclude.

 • Întrebarea nr. 16 mihaela

  Intrebarea este despre HPV. Daca as considera ca e prematur sa vaccinez fetita acum, la 11 ani, vom mai fi pusi in fata acestei alegeri mai tarziu? Pierdem cumva un tren? As vrea sa-l pot face, de exemplu, peste doi ani, pentru a-i prelungi validitatea pana spre spre o varsta "mai expusa". Sper din toata inima sa nu renuntati la idee.

  • Sorin Paveliu

   "Sper din toata inima sa nu renuntati la idee." ?!? La randul meu sper ca nu faceti confuzia ca as reprezenta vreo autoritate a statului. In alta ordine de idei, subliniez inca o data ca sanatatea este o problema de responsabilitate individuala (in cazul de fata a parintelui pt copilul minor). Cred ca sanatatea fetitei dvs valoreaza cu mult mai mult decat 300 de RON, altfel spus daca peste 1 an sau 2 veti ajunge la decizia de a o vaccina, bazandu-va pe informatiile pe care le veti avea la acea data, sunt convins ca veti face acest lucru indiferent daca vaccinul este gratuit sau daca va trebui sa faceti un efort financiar. Daca insa aveti temeri justificate sau nu asupra administrarii acestui vaccin in prezent, imi vine greu sa cred ca va veti da acordul pt vaccinare doar pt ca este platit de stat.

 • Întrebarea nr. 17 Mama

  Domnul Doctor,
  are ministerul sanatatii suficiente doze sa vaccineze toate fetitele din clasele propuse?
  O cunostinta din minister mi-a spus ca vaccinurile de acolo au fost impartite gratuit la diverse cunostinte si relatii si de fapt acesta campanie este de acoperire a lipsurilor, iar noi muritorii de rand nici nu o sa capatam vreodata acest vaccin ?

  • Sorin Paveliu

   Nu stiu sa va raspund. Din datele oferite publicitatii de fostul ministru, reiesise ca in prezent, dispunem cu 98% mai multe doze decat persoane care au acceptat sa le fie vaccinate fetele. Cred ca principala problema a ministerului Sanatatii, este cum sa impace prevederile unui contract semnat de ministrul Nicolaescu cu esecul unei campanii de vaccinare. Dar cred ca acesta este deja alt subiect.

 • Întrebarea nr. 18 Scorobete Felician

  1. Pana la urma, ce trebuie facut concret si urgent pentru a evita gripa porcina la copiii f. mici (am copil de 2 luni)? Exista un vaccin sau va exista in viitorul apropiat?
  2. E bine ca parintii unui copil mic sa faca vaccinul Vaxigrip?
  3. Cat de important este vaccinul Rotarix?

  • Sorin Paveliu

   1. In primul rand, trebuie sa respectati cu strictete banalele mijloace de preventie. Fiind vorba de un copil de 2 luni, este evident ca singurele persoane care ar putea sa infecteze acest copil, sunt chiar membrii familiei. Drept urmare, respectati spalatul des pe maini si ori de cate ori este nevoie, evitati sa expuneti copilul la contactul cu particule de saliva de la alte persoane, iar in eventualitatea in care vreunul din membri familiei contacteaza gripa noua sau oricare alta boala infectioasa, luati masurile necesare pt a izola copilul dvs de persoana respectiva inca de la aparitia primelor simptome. De regula romanul cand face umpic de febra, tuseste, ii curge nasul si are dureri in gat, se duce la serviciu folosind metroul in loc sa foloseasca masina proprie pt ca nu se simte bine. Aceasta mentalitate trebuie combatuta prin orice mijloace educationale.

 • Întrebarea nr. 19 Munteanu Smaragda

  Buna ziua.
  Am doi copii, unul in virsta de 5,8 luni si unul in virsta de 6 luni, ca orice mama imi doresc ca ambii copii sa fie sanatosi. In aceasta situatie ii vaccinez impotriva gripei noi? sau nu.
  Vaccinarea este obligatorie? In cazul in care parintele refuza vaccinarea ce se va intimpla?

  • Sorin Paveliu

   Imi pare rau ca ati pus aceasta intrebare tocmai la sfarsitul intalnirii online, pentru ca raspunsul meu va fi dezamagitor. Responsabilitatea sfatului avizat nu poate veni decat de la Ministerul Sanatatii si numai daca se va ingriji sa ofere argumente obiective, mai mult decat opinia expertului. In caz contrar, este posibil si chiar probabil ca tocmai Ministerul Sanatatii sa fie principalul sabotor involuntar al propriei campanii. Daca veti intra pe site-ul Ministerului Sanatatii din Anglia veti gasi o abundenta de informatii referitoare la gripa noua si vaccinare. Pe site-ul MS nu veti gasi nimic si sper ca macar de astazi acest lucru sa se schimbe radical. In ceea ce priveste obligativitatea, va spun raspicat ca nu este obligatorie, asa cum sunt alte vaccinari. Daca Ministerul Sanatatii va ajunge la concluzia ca aceasta vaccinare este obligatorie, va trebui sa emita de urgenta un act normativ care sa prevada acest lucru.

4822 vizualizari

 • Pina la testare... (Marţi, 10 noiembrie 2009, 14:23)

  cititor [anonim]

  Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino contine THIMEROSAL? Ce conservanti contine?

  Va multumesc!
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:12)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cititor

   Raspunsul la aceasta intrebare nu vi-l pot da decat dupa ce produsul va fi aprobat si pus pe piata.
 • ce contine vaccinul? (Marţi, 10 noiembrie 2009, 14:43)

  Dan [anonim]

  1. Am auzit ca unele contin squalene si ca OMS le condsidera sigure, dar doar pentru adulti: http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/

  "This vaccine has been given primarily to older age groups."

  2. Vaccinul AntiGrip contine mercur? Vreun alt vaccin contine mercur?

  3. De ce nu poate Ministerul Sanatatii alcatui un FAQ despre acest subiect, postat public undeva vizibil?

  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:15)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. Raspunsul se gaseste in cea de treia intrebare. Ministerul Sanatatii are datoria cel putin morala de a face o exhaustiva informare atunci cand face o campanie de administrare in masa a unui produs biologic. In ceea ce priveste intrebarile 1 si 2, adjuvantii folositi in productia de vaccinuri sunt testati si considerati a fi nepericulosi pt organism cel putin in dozele utilizate.

   Speculatiile referitoare la o serie intreaga de afectiuni atribuite unor adjuvanti, nu au fost confirmate de datele stiintifice.
 • De ce s-a achizitonat un vaccin nesigur? (Marţi, 10 noiembrie 2009, 14:59)

  Ioan Scarlat [anonim]

  Contrar afirmatiilor MS, Polonia a refuzat vaccinul de la Glaxo nu datorita conditiilor contractuale, ci datorita faptului ca efectele secundare ale vaccinului nu sunt asumate de compania producatoare.

  Mai mult decat atat, Elvetia NU autorizeaza folosirea vaccinului produs de Glaxo in cazul copiilor, femeilor gravide si batranilor (http://www.swissmedic.ch/aktuell/00003/01111/index.html?lang=en ). Motivul? vaccinul este NESIGUR pentru aceste categorii: However, in the case of Pandemrix we mainly have data for adults, but still do not have any data for pregnant women and very little data for children. For this reason, Swissmedic has not yet authorised the administration of Pandemrix to pregnant women, children under the age of 18 and adults over 60. However, adults over 60 can be inoculated with Pandemrix under recommendations from the Swiss Federal Office of Public Health (FOPH).

  La noi Pandemrix se foloseste exact pentru categoria copii. De ce pretinde M.S. ca vaccinul este sigur, cand exista surse autorizate care infirma aceasta afirmatie?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:24)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Scarlat

   Afirmatia dvs este corecta cel putin atat cat m-am putut documenta. Totusi, interpretarea pe care o dati este in fapt tendentioasa in sensul ca accentuati posibilitatea unor efecte negative fara ca sa existe vreo data care sa sugereze acest lucru. In mod concret, intr-o tara in care procesele referitoare la tratamente reprezinta o adevarata piata, SUA, secretarul insarcinat cu sanatatea ar trebui sa dea asigurari ca intreaga responsabilitate a administrarii vaccinului revine Guvernului si nu poate fi pusa in seama producatorului. Aceasta masura legala de precautie inclusa si in contractul cu Polonia reflecta in fapt problema de baza a fabricarii si administrarii vaccinurilor pt afectiuni virale sezoniere sau pt tulpini nou aparute: nu exista timpul necesar pt a se respecta procedura obisnuita pentru alte produse medicamentoase sau biologice.

   Daca in cazul medicamentelor procedurile de testare se pot intinde pe 3-5-7 ani inainte de punerea pe piata, producatorul oferind astfel garantii privind eficacitatea si siguranta, nu acelasi lucru este posibil in cazul vaccinurilor. In mod particular, in cazul gripei AH1N1, procedura de aprobare a comercializarii este una exceptionala de urgenta si se face sub rezerva efectuarii de studii clinice de catre producator si a comunicarii rezultatelor aproape in timp real saptamanal. In concluzie, o parte din riscuri sunt preluatede decidentii politici si de persoana caruia i se administreaza.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:33)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Scarlat

   Referitor la comunicatul ministerului Sanatatii, personal regret ca astfel de comunicate extrem de importante din punct de vedere al impactului sunt voit sau nu lacunare lasand loc la interpretari. Intr-adevar produsul pandemrix are aprobarea EMEA de a fi comercializat la persoanele adulte. Raspunderea privind utilizarea la diferite grupe de varsta fiind in mod expres transferata catre ministerele Sanatatii din fiecare tara. In ceea ce priveste siguranta si eficacitatea la copii, in prezent exista un singur studiu in derulare care se efectueaza in Spania pe 200 de copii, producatorul comunicand primele rezultate intermediare obtinute de la un numar de 51 de subiecti. Consider ca aceste date trebuiau incluse de ministerul sanatatii pe site-ul propriu oferind totodata si interpretari cu caracter oficial, asumate. Ca opinie strict personala, bazandu-ma pe datele oferite de producator pe site-ul sau oficial, putem concluziona ca nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare pana in prezent, adjuvantii folositi la acest vaccin fiind utilizati si la vaccinul impotriva N5H1 testat pe mai mult de 40.000 de copii supravegheati. Desigur, numarul mic de persoane care au primit vaccinul anti AH1N1 impiedica exprimarea unor certitudini privind siguranta chiar daca nu exista asa cum am mai spus niciun motiv de ingrijorare.
 • gripanoua (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:02)

  calin [anonim]

  Buna ziua.
  De efectele adverse ale vaccinului de ce nu se vorbeste?
  Cate persoane au murit in Spania in 1918, si din cele decedate cate au facut vaccinul?
  De ce e gripa asta asa speciala, dar daca "reusesti" si te contaminezi, trece totusi cu antivirale "normale"?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:42)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Cred ca problema de fond este ca nu se vorbeste despre vaccin in general nu numai despre reactii adverse. In mod concret reactiile adverse ale acestui vaccin nu se deosebesc absolut deloc de cele ale oricaror altor vaccinuri.
   Nu inteleg la care vaccin va referiti referitor la gripa din 1918.
   Aceasta gripa este speciala doar prin faptul ca este o tulpina noua pt care nu avem imunitate la nivel global. Altfel spus, exista premisele ca aceasta boala se poate intinde in panza la toti contactii. Pentru a avea un termen de comparatie gripele sezoniere se "impiedica" de persoanele care au anticorpi specifici pt tulpinile respective sau care s-au imunizat prin vaccinare sezoniera. de aceea nr cazurilor aparute este relativ mic. As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca cei care citesc aceste mesaje nu trebuie sa se limiteze in aprecierea acestei afectiuni doar prin prisma experientei proprii. Astfel pt un cititor HotNews.ro in varsta de 30 de ani, gripa noua poate sa nu se deosebeasca aparent cu nimic de un guturai mai zdravan. Totusi transmiterea afectiunii la o persoana de 80 de ani poate reprezenta afectiunea intercurenta care prin consumul sporit de oxigen generat de un frison, poate sa-si gaseasca sfarsitul printr-un infarct. Mai mult, o pandemie afecteaza grav buna functionare a intregii societati si produce pagube economice aproape imprevizibile. Imaginati-va ca daca izolezi intreaga populatie activa a Romaniei pt 7-10 zile, bugetul tarii va inregistra o pierdere care poate fi estimata la 2-4% din PIB. Va las sa trageti singuri concluziile.
 • transparenta si preventie!? (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:14)

  carcotasu' [anonim]

  Comportarea autoritatilor fata de cei care nu s-au imbolnavit inca este sub orice critica pana in prezent. Daca ei spun ca nu au fonduri suficiente, eu pot spune ca primesc mult prea multi bani pt prestatia lor. Inteleg ca pt cei care au avut ghinionul sa se imbolnaveasca sunt facute niste eforturi, probabil in mod prefesionist daca pana acum nu a fost nici o victima.

  1. cand, daca, si in ce conditii se poate vaccina cineva care nu este in grupele prioritare anutate de Ministerul Sanatatii? (adica copii si batrani)
  2. sunt suficiente persoane care ar plati sa poata face vaccinul. MS se bucura sa utilizeze taxele noastre, dar nu ia in calcul o astfel de varianta. cum putem face vaccinul?
  3. care sunt efectele secundare ale vaccinului?
  4. in ce conditii cineva ar putea sta linistit si sa nu se vaccineze?

  Multumesc & mult succes!
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:46)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui carcotasu'

   1 si 2 Nu stiu pana in momentul in care ministerul sanatatii nu anunta oficial.
   3. Vezi raspusul de mai sus.
   4. Cineva care are probleme mult mai grave decat boala :-) Imi cer scuze pt aceasta malitiozitate, dar nimeni nu poate in acest moment sa stea linistit pt ca nu cunoastem viitorul. repet aici un lucru pe care l-am mai spus de nenumarate ori: in Romania exista o proiectie eronata asupra ingrijirii sanatatii - este responsabilitatea noastra personala. Pentru aceasta trebuie sa ne informam si sa ne asumam riscuri inclusiv acela de a nu ne trata.
 • Testarea vaccinului impotriva gripei (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:36)

  Maria Rujoiu [anonim]

  Domnule Doctor Sorin Paveliu dumneavoastra credeti ca aceasta isterie mondiala cu privire la virusul AH1N1este corecta ?Daca vaccinarea este una benfica ce consecinte ar putea aparea mai tarziu(ma refer la cancer ,scaderea imunitatii organismului etc)?Totusi in Romania se moare mai mult datorita cancerului ,dar ce sa vorbim de boli ca numarul accidentelor rutiere din care se moare este alarmant iar autoritatiile nu fac nimic in acest sens.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:56)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Rujoiu

   1. Ati abordat in cuvinte putine foarte multe unghiuri de vedere. Nicio isterie nu este corecta, insa ea este justificata de experientele din trecutul nu prea indepartat in care in valurile de pandemie au murit zeci de milioane de oameni. Pe de alta parte trebuie sa fim rationali si sa nu uitam niciodata ca industria farmaceutica este totusi o industrie orientata inevitabil catre profit. Sumele gigantice puse in joc, atat pt cercetare cat si pt recuperarea investitiilor fac ca puterea de persuasiune a comerciantilor sa fie fara limite. Nu trebuie sa ii acuzam pt ca aceasta este meseria lor, insa nici nu trebuie sa neglijam acest aspect. In opinia mea, preocuparea pt aceasta pandemie nu este exagerata. Trebuie sa recunosc insa ca tinand cont de natura autodistructiva a omului nu exclud ca in viitor sub tentatia profitului sa apara si virusi de laborator doar ca cineva sa ofere antidotul. Pana la o dovada concreta, astfel de ipoteze raman apanajul scenariilor hollywoodiene.
   2. Nu am informatii si nici pregatirea de specialitate pt a va raspunde la intrebarile legate de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Pt mine tocmai existenta unei piete concurentiale in domeniul medicamentelor reprezinta garantia ca efectele negative aduse in discutie de dvs nu au o confirmare pana in prezent. Mai limpede spus, concurentii stau cu ochii unii pe altii si ori de cate ori un studiu developeaza efecte negative competitorii au grija ca aceste informatii sa ajunga la publicul larg pt a omora produsul care le afecteaza profitul.
   3. Pentru mortalitatea cauzata de alte afectiuni comparativ cu gripa noua, va rog sa cititi raspunsurile de mai sus.
 • teste semnificative? (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:45)

  Ava [anonim]

  Se poarta vaccinuri "noi" pentru niste boli de care abia recent a inceput sa se vorbeasaca in masa. Mi se pare praf in ochi. Cu tot respectul, as dori raspunsuri concrete pentru intrebarile de mai jos.

  1) Am vazut cifre despre imbolnavirile cu gripa "noua" - 1000 de cazuri, nici un deces. Prin comparetie, care sint cifrele anuale in cazul gripei "obisnuite" (cazuri/ decese)?

  2) Glaxo a anuntat ca a facut teste "pe 168" de subiecti, populatia UK este cam de 61 milioane. Vi se pare reprezentativ? Care ar trebui sa fie, pentru populatia Romaniei, esantionul pentru a obtine rezultate semnificative?

  3) In Romania se testeaza vaccinul produs de Cantacuzino, vaccinul respins de Polonia pe care il vom cumpara (sau nu), ambele, nici unul ... ? Daca da, pe citi oameni, din fiecare interval de virsta?

  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:08)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ava

   1. Nu ma astept ca mortalitatea prin gripa noua sa difere de mortalitatea prin gripa sezoniera. Ca sa respectam statistica, este de asteptat ca foarte curand sa apara cel putin un deces atribuibil acestei afectiuni. Cred ca trebuie sa luam in considerare ca flacara intinderii acestei viroze de-abia s-a aprins. Dupa ce am avut o lunga perioada cate 1-2 cazuri pe saptamana, am trecut brusc la 100 de cazuri intr-o saptamana, iar numarul acestora creste exponential deja. Daca respectam acest ritm de aparitie este foarte probabil ca peste o luna sa avem deja cateva zeci de mii de cazuri de imbolnaviri, daca nu chiar mai multe. De aceea, cred ca ceea ce ar trebui facut de ministerul sanatatii in paralel cu vaccinarea este o propaganda agresiva legata de masurile de prevenire a intinderii bolii. Lipsa de minima educatie se revarsachiar prin intermediul televizorului si-am sa dau un singur exemplu, imaginea unei femei de serviciu care spala cu un dezinfectant scaune, manere, ferestre, potential contaminate fara masca, halat de protectie de unica folosinta sau manusi. Chiar si masura extrema a inchiderii temporare a scolilor si universitatilor este haotica si fara a face parte dintr-un protocol popularizat de ministerul Sanatatii. Astfel o scoala inchisa o saptamana se va inchide din nou daca in prima zi de scoala apare un nou caz?
   2. Ca sa fim corecti Glaxo a anuntat administrarea la cateva sute de mii de persoane, in prezent se deruleaza 20 de teste clinice care cuprind peste 9.000 de oameni, iar datele raportate sunt culese de la 2.000 de subiecti, iar dosarele se alimenteaza zilnic cu informatiile obtinute. Cred ca este maximul care se poate face. Cealalta optiune pe care o avem, este sa asteptam minimul 1 an pt a avea date mult mai solide privitoare la siguranta, si sa acceptam riscul pandemiei.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:10)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ava

   3.Nu am date referitoare la vaccinul produs de Cantacuzino, dar am convingerea ferma ca aprobarea comercializarii acestuia se face in urma cel putin a unui studiu clinic controlat. Cred ca lipsa de transparenta referioare la acest studiu este o greseala si o inabilitate de comunicare pentru ca in absenta unor informatii si a interpretarii lor, populatia poate deveni reticenta la campania de vaccinare bazandu-se exclusiv pe folclor.
 • Responsabilitate (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:51)

  Responsabilitate [anonim]

  In cazul in care efectele secundare declansate de vaccinare devin permanente, cine are responsabilitatea: echipa de testare a vaccinului sau producatorul vaccinului?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:16)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Responsabilitate

   "Good point"! Este unul din subiectele mele preferate. Vaccinarea impotriva gripei noi nu este obligatorii. Ministerul Sanatatii trebuie sa isi asume decizia, atat cea politica cat si cea individuala a ministrului, sau eventual a unei comisii de specialisti. Exista si varianta ca responsabilitatea sa fie individuala asa cum am mai spus, dar acest lucru presupune informarea adecvata pt a le putea da consimtamantul. Un singur lucru pot sa va spun clar: producatorul vaccinului nu are nicio responsabilitate, iar persoanele care au acceptat sa faca parte din loturile de testare au facut acest lucru voluntar, gratuit si numai dupa o prelabila si exhaustiva informare asupra riscurilor si beneficiilor potentiale. Tin sa subliniez cu 2 linii daca as putea ca fara astfel de oameni nu am mai avea niciun fel de tratamente moderne sau care sa salveze viata la dispozitie. Pe de alta parte, riscurile la care se expun, desi neneglijabile, sunt mici deoarece la prima reactie adversa grava, produsul respectiv este scos din testare.
 • nu se exagereaza? (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:57)

  george [anonim]

  Cate cazuri de complicatii s-au inregistrat in urma acestei gripe, din cei 1000 bolnavi diagnosticati?
  Cati bolnavi de gripa sezoniera se inregistreaza anual (in Romania) si din acestia cati fac complicatii? Din acestia din urma cati mor anual?
  Nu cumva se exagereaza gravitatea acestei gripe (in fond o viroza obisnuita ce se manifesta in functie de sistemul imunitar al fiecarei persoane in parte si de gradul de atentie si ingrijire pe care si-l acorda fiecare individ responsabil)? Nu cumva e vorba doar de o intensa munca colectiva a lumii medicale mondiale pt a monitoriza evolutia unei anumite tulpini declansate dintr-un pct x?
  Un experiment interesant ,altadata imposibil, dar care ajunge sa panicheze daca nu chiar sa isterizeze multimile...
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:16)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Vezi raspunsul de mai sus.
 • imunitate (Marţi, 10 noiembrie 2009, 15:58)

  Gabil [anonim]

  1. Care sunt asteptarile referitoare la gradul de imunizare pe care il confera acest vaccin? S-au facut teste clinice care sa stabileasca nivelul de anticorpi la subiecti umani vaccinati cu acest vaccin? Si daca da care sunt rezultatele? (eventual specificati va rog sursa)

  2. Care este logica unei vaccinari in masa, asa cum reiese cel putin din informatiile din presa, atata timp cat gravitatea bolii este considerata inclusiv de OMS moderata?

  3.Tinand cont ca mortalitatea este similara, cel putin procentual, cu cea a gripei comune, de ce combaterea acestei noi gripe este tratata atat de diferit - ma refer la acelasi principiu de vaccinare in masa din intrebarea de mai sus?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:22)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabil

   1. Gradul de imunizare conferit la persoanele adulte este extrem de ridicat, ajungand pana la 98-100%. Totusi veti gasi si cifre mai mici respectiv de 70% la adulti si 50% la copii care au fost obtinute cu produsele premergatoare vaccinurilor actuale. Pentru a fi mai explicit, datorita presiunii sub care se produce si se aproba un astfel de vaccin, se elaboreaza mai intai un vaccin macheta care nu contine tulpina propriu-zisa pandemica (pentru ca nu se stie care este cu adevarat aceasta in perioada prepandemica) si nici toti adjuvantii .Astfel de date le puteti gasi pe site-ul producatorului, EMEA, CDC.
   2 si 3. Vedeti raspusurile de mai sus.
 • Pandemie indusa de media! (Marţi, 10 noiembrie 2009, 16:05)

  siClandestin [anonim]

  1)
  De ce se panicheaza populatia cu pericolul acestei tulpine de gripa cand de fapt rata mortalitatii este aprope la fel ca cea a unei gripe de sezon ?
  2)
  Nu credeti ca se doresete inducerea fortata a falsului mesaj:vaccineazate sau risti sa mori de gripa porcina?
  3)
  Puteti enumera toate substanetele din vaccinul care se va distribui la noi (si acelea care nu apar pe prospectele oficiale)?
  4)
  Daca ati avea un copil de 1 an l-ati vaccina ?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:35)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui siClandestin

   1. In general oamenii se tem de boala si de moarte. Involuntar dar si cu sprijinul unor vectori de imagine pericolul este uneori accentuat pana la isterie.
   2. Nu cred ca riscul de a muri de gripa porcina este principalul mesaj transmis de autoritati. Puseul de agitatie pus in seama doctorului Streinu-Cercel cu cele 20.000 de victime, consider ca a fost involuntar si speculativ. Dr Streinu a raspuns la o intrebare scoasa din context cu un raspuns indus "credeti ca cifra de 20.000 este exagerata?" fara a se face si delimitarile si precizarile absolut necesare. La gripa asiatica din 1957-1958, 50% din populatia globului a fost afectata, 30% au avut manifestari clinice, si au murit 1 milion de oameni (1 la 4.000 de persoane bolnave). Evident ca lucrurile s-au schimbat mult in bine in prezent, medicii avand capacitatea, medicamentele si aparatura necesara pt a sustine functiile vitale ale unei persoane care face o forma grava de gripa. de aceea mortalitatea in cazul unei pandemii, va fi probabil mult mai mica. Totusi cand este vorba de viata si de moarte, procentele n-au nicio semnificatie. Daca eu sunt persoana care voi muri in urma unei viroze, decesul meu este de 100% chiar daca riscul este de 1 la 3.000.
   3. Nu
   4. V-as putea raspunde numai daca as avea un copil de 1 an. Orice alt raspuns presupune influentarea deciziei dvs si asa cum v-am spus, o astfel de decizie presupune responsabilitatea dvs personala. Pt o astfel de decizie trebuie sa va informati iar capacitatea de a alege sursa de informatii si dovezile pe care va bazati tin de dumneavoastra. daca imi doresc ceva in viitorul imediat legat de acest subiect, este ca persoanele care se ocupa ultraspecializat de boli infectioase si epidemiologie precum si pers mandatate cu putere politica de decizie, sa-si asume raspunderea oferirii celor mai bune si credibile date.
 • Vaccin (Marţi, 10 noiembrie 2009, 16:16)

  Mirela [anonim]

  Testarea vaccinurilor are in vedere (dupa cum reiese din prospectul oricarui vaccin) numai reactiile adverse imediate. Cine se ocupa de studierea si informarea populatiei asupra eventualelor reactii adverse "intarziate" ale vaccinurilor?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:36)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mirela

   Vezi raspunsurile de mai sus.
 • timp scurt pt testare (Marţi, 10 noiembrie 2009, 16:22)

  CRIS [anonim]

  Buna ziua
  avand in vedere timpul foarte scurt dintre aparitia noului virus,fabricarea vaccinului si inceperea campaniei de vaccinare , dvs personal credeti ca exista un test sigur care sa ne arate efectele benefice ale vaccinului?Si cum se testeaza fizic vaccinul?Pur si simplu il facem si asteptam??Mi se pare o povara mult prea mare pt un om : sa decida fara sa cunoasca nimic despre beneficii si riscuri ,sa faca vaccinul si astepte sa vada daca a fost bine sau nu... Intrebarea mea este :cum putem stii ca facem ceea ce este bine/cum putem stii dinainte ca facem bine ca ne vaccinam?
  Va multumesc
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:41)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CRIS

   Aveti dreptate. Nu exista un test sigur, dar specialistii isi bazeaza deciziile lor pe experienta lor anterioara. Astfel puteti considera, cu rezervele de rigoare, ca actualul vaccin este la fel de sigur si de eficient ca celelalte vaccinuri destinate gripei sezoniere. In buna parte, procesul de autorizare este similar: se creeaza un vaccin macheta, se studiaza, se da o aprobare de principiu si in ultimul moment, se inlocuieste tulpina initiala cu tulpina cea mai raspandita in sezonul si anul respectiv. In principiu, daca nu va este frica sa faceti vaccinul antigripal oferit de acelasi producator sau de Cantacuzino, nu aveti motive sa va temeti de vaccinul pt gripa noua.
 • Aviara din 2006 Porcina din 2009 (Marţi, 10 noiembrie 2009, 17:25)

  Aviara [anonim]

  Cautand pe net, am dat de o declaratie a Dl Adrian Streinu-Cercel, care in 23 iunie 2006 declara ca "intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 - 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri.". Acum a declarat ca porcina va ucide 40000. Care este pana la urma adevarul in aceste cifre si declaratii care dpdv nu fac decat sa panicheze inutil populatia? Si atunci aceeasi poveste cu tamiflu, ca si acum cu noul vaccin. Sunt curios cine raspunde pentru prejudiciile financiare si cele morale aduse populatiei? Cat despre vaccinul minune de acum, de ce ignora toata lumea descrierile facute de catre producatori, in care se vede ca este toxic pentru oameni.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:55)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aviara

   Este foarte greu de stabilit care este cea mai buna atitudine in astfel de situatii. Una prapastioasa, una moderata in asteptare, sau una de linistire (nejustificata) a populatiei. Cel putin teoretic, gripa aviara avea un potential pandemic cu mult mai grav decat gripa noua deoarece se pleca de la premisa ca transmiterea se face atat de la pasare la pasare cat si de la pasare la om. Avand in vedere acest lucru, pandemia ar fi fost de necontrolat. In realitate, s-a dovedit ca boala se transmite numai la persoanele expuse la o contaminare masiva, ingrijitorii de pasari bolnave, si tulpina avea o virulenta scazuta la om.
   Personal nu sunt adeptul unor afirmatii de tip catastrofa fara a avea niste certitudini.
   In ceea ce priveste toxicitatea, va rog sa includeti ca raspuns la acest comentariu o sursa cat de cat credibila pe care va bazati afirmatia.
 • vaccinuri in general (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 9:19)

  ioana [anonim]

  Am auzit teoria ca acestea, adica vaccinurile in general, fac mai mult rau decat bine, ca au in compozitie mercur, formaldehida, etc. in cantitati mult prea mari fata de ce e permis, ce fac organismul mai vulnerabil la alte boli mult mai grave sau chiar il predispun la acestea, astfel incat ar fi mai bine sa se evite orice forma de vaccinuri. de asemenea, "povestea" spune ca specialistii cunosc aceste aspecte, dar nu pot fi prezentate publicului larg din pricina intereselor economice uriase legate de comercializarea vaccinurilor. este adevarat?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:00)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   Teoria ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine este o adevarata jignire la adresa miilor de specialisti implicati in producerea, testarea, aprobarea acestor produse. In fapt vaccinurile au salvat si salveaza sute de milioane de vieti in fiecare an. Temerea dvs legata de scaderea imunitatii este de bun-simt, dar nu am argumente pentru sau impotriva ei. Refuz sa pun intr-o asemenea lumina intunecata specialistii din diverse ramuri care au legatura cu acest subiect considerand ca toti sunt corupti si sunt gata sa treaca sub tacere informatii care defavorizeaza un producator oarecare. Cred ca imaginea dvs asupra profesiunii medicale si a cercetatorilor stiintifici este grav si nedrept denaturata.
 • Studii (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 9:31)

  Doctorul [anonim]

  Domnule Paveliu,
  Stiti sa explicati oamenilor care sunt cele patru categorii de studii care sunt facute pentru inregistrarea si aprobarea de catre autoritati a unui produs medicamentos ?
  stiti care sunt cele 3 variante de inregistrare a unui vaccin gripal arecunoscute de aceste autoritati ?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:10)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doctorul

   Da. Desi intrebarea dvs contine si raspunsul si denota ca sunteti o persoana avizata, ma folosesc de prilej pt a informa pe cat posibil si pe ceilalti cititori. Un medicament pt a ajunge in farmacie, trece printr-un proces de selectie incredibil de vast. Numai una din 2 pana la 5.000 de substante chimice propuse pt a deveni un medicament reusesc sa treaca de toate testarile necesare autorizarii. Intr-o prima etapa, testarile se fac exclusiv pe animale de laborator si atentia este indreptata in special inspre inlaturarea acelor candidati de medicament care sunt toxici pt organism. Substantele care trec de aceste testari sunt experimentate pe oameni iar in aceasta faza atentia este in special indreptata catre efectele scontate fara a fi neglijate si eventuale recatii adverse sau toxicitate. Intr-o prima faza substanta este testata pe 10-20 de voluntari sanatosi, in faza a doua diverse doze de medicament se testeaza pe 200-400 de bolnavi incercandu-se sa se indentifice diza cea mai adecvata. Intr-o a treia faza a cercetarii, in trialuri dublu orb controlate, (in care nici pacientul, nici investigatorii nu cunosc care pastile contin substanta activa sau Placebo) sunt studiate pana la 10.000 de persoane din toate zonele globului. Medicamentele care trec de aceasta faza, care isi dovedesc eficacitatea si siguranta sunt autorizate insa studiile continua pt identificarea de noi indicatii terapeutice sau de reactii adverse care apar cu o frecventa destul de redusa. In cazul vaccinurilor, procesul de autorizare nu difera foarte mult cu exceptia fazei a 4-a care nu e adecvata actiunii unui vaccin.
 • Campania anti-HPV (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:17)

  Wingman [anonim]

  Stimate domn, in campania de informare care precede campania de vaccinare anti-HPV se pune accentul pe importanta vaccinarii. Poate ca este logic asa, avand in vedere ca toata campania se face pe banii firmelor producatoare de vaccin. Fiind insa vorba despre o campanie de _informare_, deci cu rol educational, nu ar trebui pus accentul pe rolul promiscuitatii si unei vieti dezordonate in raspandirea HPV mai degraba decat pe vaccin? Nu este oare adevarat ca e mai bine sa-ti pastrezi cu grija sanatatea decat sa ajungi la medicamente?

  Se poate considera intr-o campanie educationala ca promiscuitatea este acceptabila atata timp cat ti-ai facut vaccinul? Intreb din punctul de vedere al deontogiei profesiei medicale... Ce mesaj ar trebui sa transmita sistemul educational copiilor nostri?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:15)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wingman

   Promiscuitatea nu are nicio legatura cu HPV-ul. 90% din persoanele cu viata sexuala activa fac o infectie adesea neobservata si auto-limitata la 1-2 ani. Daca ar fi sa fac o critica la adresa campaniei de informare facuta in parteneriat de ministerul Sanatatii cu producatorii de vaccin, este aceea ca ministerul Sanatatii a ratat oportunitatea de a face educatie pe banii altora referitor la preventia secundara a cancerului de col. Mai pe romaneste spus, motivul pentru care mortalitatea in Romania prin aceasta afectiune este exagerata, se datoreaza nu absentei vaccinarii, ci absentei mijloacelor de depistare precoce a acestei afectiuni - cu mult mai ieftine si mai certe decat costul unui vaccin care nu se exclude.
 • daca nu acum, atunci cand? (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 10:44)

  mihaela [anonim]

  Intrebarea este despre HPV. Daca as considera ca e prematur sa vaccinez fetita acum, la 11 ani, vom mai fi pusi in fata acestei alegeri mai tarziu? Pierdem cumva un tren? As vrea sa-l pot face, de exemplu, peste doi ani, pentru a-i prelungi validitatea pana spre spre o varsta "mai expusa". Sper din toata inima sa nu renuntati la idee.
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:20)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   "Sper din toata inima sa nu renuntati la idee." ?!? La randul meu sper ca nu faceti confuzia ca as reprezenta vreo autoritate a statului. In alta ordine de idei, subliniez inca o data ca sanatatea este o problema de responsabilitate individuala (in cazul de fata a parintelui pt copilul minor). Cred ca sanatatea fetitei dvs valoreaza cu mult mai mult decat 300 de RON, altfel spus daca peste 1 an sau 2 veti ajunge la decizia de a o vaccina, bazandu-va pe informatiile pe care le veti avea la acea data, sunt convins ca veti face acest lucru indiferent daca vaccinul este gratuit sau daca va trebui sa faceti un efort financiar. Daca insa aveti temeri justificate sau nu asupra administrarii acestui vaccin in prezent, imi vine greu sa cred ca va veti da acordul pt vaccinare doar pt ca este platit de stat.
 • suficiente vaccinuri? (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:02)

  Mama [anonim]

  Domnul Doctor,
  are ministerul sanatatii suficiente doze sa vaccineze toate fetitele din clasele propuse?
  O cunostinta din minister mi-a spus ca vaccinurile de acolo au fost impartite gratuit la diverse cunostinte si relatii si de fapt acesta campanie este de acoperire a lipsurilor, iar noi muritorii de rand nici nu o sa capatam vreodata acest vaccin ?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:24)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mama

   Nu stiu sa va raspund. Din datele oferite publicitatii de fostul ministru, reiesise ca in prezent, dispunem cu 98% mai multe doze decat persoane care au acceptat sa le fie vaccinate fetele. Cred ca principala problema a ministerului Sanatatii, este cum sa impace prevederile unui contract semnat de ministrul Nicolaescu cu esecul unei campanii de vaccinare. Dar cred ca acesta este deja alt subiect.
 • vaccinuri (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 11:32)

  Scorobete Felician [anonim]

  1. Pana la urma, ce trebuie facut concret si urgent pentru a evita gripa porcina la copiii f. mici (am copil de 2 luni)? Exista un vaccin sau va exista in viitorul apropiat?
  2. E bine ca parintii unui copil mic sa faca vaccinul Vaxigrip?
  3. Cat de important este vaccinul Rotarix?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:29)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Scorobete Felician

   1. In primul rand, trebuie sa respectati cu strictete banalele mijloace de preventie. Fiind vorba de un copil de 2 luni, este evident ca singurele persoane care ar putea sa infecteze acest copil, sunt chiar membrii familiei. Drept urmare, respectati spalatul des pe maini si ori de cate ori este nevoie, evitati sa expuneti copilul la contactul cu particule de saliva de la alte persoane, iar in eventualitatea in care vreunul din membri familiei contacteaza gripa noua sau oricare alta boala infectioasa, luati masurile necesare pt a izola copilul dvs de persoana respectiva inca de la aparitia primelor simptome. De regula romanul cand face umpic de febra, tuseste, ii curge nasul si are dureri in gat, se duce la serviciu folosind metroul in loc sa foloseasca masina proprie pt ca nu se simte bine. Aceasta mentalitate trebuie combatuta prin orice mijloace educationale.
 • virusul SV40 (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:04)

  gabriel [anonim]

  Domnule doctor, din cate cunoasteti dvs, este posibil ca vaccinurile sa contina virusul SV40?
  Va multumesc
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:29)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Din cate cunosc eu nu.
 • vaccinarea (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:16)

  Munteanu Smaragda [anonim]

  Buna ziua.
  Am doi copii, unul in virsta de 5,8 luni si unul in virsta de 6 luni, ca orice mama imi doresc ca ambii copii sa fie sanatosi. In aceasta situatie ii vaccinez impotriva gripei noi? sau nu.
  Vaccinarea este obligatorie? In cazul in care parintele refuza vaccinarea ce se va intimpla?
  • raspuns (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:36)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Munteanu Smaragda

   Imi pare rau ca ati pus aceasta intrebare tocmai la sfarsitul intalnirii online, pentru ca raspunsul meu va fi dezamagitor. Responsabilitatea sfatului avizat nu poate veni decat de la Ministerul Sanatatii si numai daca se va ingriji sa ofere argumente obiective, mai mult decat opinia expertului. In caz contrar, este posibil si chiar probabil ca tocmai Ministerul Sanatatii sa fie principalul sabotor involuntar al propriei campanii. Daca veti intra pe site-ul Ministerului Sanatatii din Anglia veti gasi o abundenta de informatii referitoare la gripa noua si vaccinare. Pe site-ul MS nu veti gasi nimic si sper ca macar de astazi acest lucru sa se schimbe radical. In ceea ce priveste obligativitatea, va spun raspicat ca nu este obligatorie, asa cum sunt alte vaccinari. Daca Ministerul Sanatatii va ajunge la concluzia ca aceasta vaccinare este obligatorie, va trebui sa emita de urgenta un act normativ care sa prevada acest lucru.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by