Aproape 800.000 de cazuri de gripa porcina, dintre care peste 30 mortale. Pana acum Italia e printre tarile cu cea mai rapida evolutie a gripei la nivel european, bilantul de victime se agraveaza pe zi ce trece.

Am simtit ca ma cuprinde panica si pe mine cand am citit despre primii copii decedati: fetita de 11 ani la Napoli, copilasul de cateva luni sau tanara balerina de la Roma, 18 ani abia impliniti. Spitalele de la Roma sunt pline, sirul deceselor e din ce in ce mai lung.

Din primavara am urmarit la tv evolutia gripei: distribuirea mastilor in Mexic si alarmele la tv, spoturile date obsesiv si la televizor in Romania. Vacanta in Egipt din iulie a fost sub semnul ingrijorarii, de cand in aeroport am trecut de cordonul sanitar drastic al personalului, printre formulare, autodeclaratii si control al febrei de la 2 m cu un aparat sofisticat. Egiptul a fost tara cea mai afectata de fosta gripa aviara. Noroc ca, in valiza, aveam doua cutii de Tamiflu...

Intoarsa in Italia, ma cred la loc sigur. Nu auzi de morti, nu auzi de molipsiri noi, doar cateva cazuri importate de turisti. Pana acum cateva saptamani, cand bilantul a inceput sa creasca vertiginos. M-am uitat la televizor, in asteptarea spoturilor anti-suina (suina se zice in italiana la porcina). Dar nimic. Pana acum doua saptamani, cand fiica-mea a venit de la scoala cu o foaie xeroxata cu "Regulile lui Topo Gigio", soricelul italian stie-tot. Topo Gigio le explica elevilor ca trebuie sa se spele des pe maini, sa arunce servetelul cand stranuta si sa nu duca mainile la nas sau gura atunci cand nu au mainile curate.

Si iata ca, acum doua saptamani, din 23 de elevi din clasa a III A unde invata si fiica mea, Giorgia, raman doar 13 la scoala. "Daca era gripa porcina, inchideau scoala", mi-am zis, cu gandul la stirile alarmiste din Romania. Dupa cateva zile m-am intalnit cu mama unei colege de scoala a Giorgiei. Era disperata: toti cei trei copii sunt internati la spital. Cel mai mic, de un an jumatate, in stare foarte grava, cu ambii plamani afectati si insuficienta hepatica. Copiii respectivi traiesc, poate, in conditii mai dificile. "Are gripa asta noua", mi-a mai spus mama copiilor printre lacrimi.

Fugi la scoala si vorbeste cu invatatoarea, sa semnalez cazul. Poate inchid clasa (schema romaneasca). Nici gand, "nu avem nicio circulara de la minister in acest sens. Copiii trebuie doar sa aduca certificat de la pediatru ca sunt insanatositi", imi spune invatatoarea. In rest, nu vad nicaieri voluntari care distribuie masti ca in Mexic si nici spoturi la tv. Fac un test de pe situl ministerului sanatatii, "Mama test", pentru a vedea daca stiu sa ma descurc in caz de infectie cu virusul A H1N1. Dupa o serie de intrebari, tocmai cand ar trebui sa vad rezultatul si sfatul medicului, STOP- Pentru a vedea rezultatul testului, inscrieti-va cu datele personale si veti primi informatiile la adresa de email indicata. "Cum, daca o mama vrea sa vada cum se descurca, tu o pui sa se inscrie??". Las balta testul.

Incep sa ma uit, tot pe net, pentru a vedea cand soseste vaccinul pentru copiii sub 14 ani (ale mele au 2 si 8 ani). In sfarsit, o veste buna: vaccinul se distribuie deja in toate regiunile Italiei, pana la sfarsitul lunii noiembrie vor fi vaccinati si copiii. In presa se vorbeste deja despre anchete ale magistraturii in cazurile de copii decedati: parintii acuza medicii ca nu si-au facut datoria si pe guvernanti ca nu au distribuit vaccinul la timp.

"Cum, tu vrei sa vaccinezi fetele?", exclama la telefon o prietena care lucreaza in lumea editoriala. "Iti dai seama la ce le expui? Iti dai seama ce efecte colaterale de lunga durata poate avea vaccinul?". "E o campanie mediatica, nimic mai mult, voi, jurnalistii o faceti sa para o tragedie! Ai vazut cum toti italienii aici pun eticheta de violatori si criminali romanilor, pe prima pagina a ziarelor. Ei bine, cati criminali sunt la un milion de romani? La fel si cu gripa porcina, apar in ziare doar acei cativa care au murit, bietii".

7 noiembrie

Caut pe internet, si gasesc zeci de apeluri impotriva vaccinului, cospiratia mondiala, fetele lui Obama nevaccinate. Se mai adauga si vestea ca Silvio Berlusconi nu se va vaccina si ca aproape jumatate din medicii italieni refuza sa-si administreze vaccinul. In aceeasi zi, fac serbarea de 8 ani fiicei mele: 19 copii, rasete, joaca, glume si tort. Dar nu mai vreau sa ma gandesc la gripa porcina, vaccin, lista neagra.

Luni, 9 noiembrie dimineata

Fata cea mare e la pat cu durere de cap si de gat, febra (38- 38,5), frisoane, oboseala si lipsa de pofta de mancare. Sun la pediatra, asa cum ne-au sfatuit medicii la TV.

"Fata are gripa A", e sentinta doctoritei. II vorbesc de simptome "ingrijoratoare", dar imi spune: "simptomele ingrijoratoare sunt dificultati de respiratie, febra mare mai mult de trei zile, buze si fata cianotica, lipsa de reactii la stimuli externi". Pana atunci, paracetamol sau ibuprofen si odihna la pat.

Nu-mi vine sa cred. Uite ca teribila gripa porcina, mexicana, a sosit. "Ii mai fac fetei vaccinul?", o intreb pe doctorita. "Ah, nu mai e nevoie, daca a avut-o deja. Tineti situatia sub control si la orice agravare, veniti la cabinet sau mergeti la urgenta".

Asta e situatia azi, in seara zilei de 9 noiembrie. In Italia, nu se fac teste gratuite pentru a avea confirmarea infectiei cu virusul A H1N1. Medicii le fac doar in spital, dar de acum numai in cazuri disperate si grave. Exista clinici private care fac un screening complet al excretiei din gat, si ai raspunsul in 36 ore. Costul: 130 euro...

Si asa, in confuzia generala, masor cu scrupulozitate febra la toti mebrii familiei, avand setul de pijamale pregatite pentru o eventuala plecare grabnica la spital...

vezi blogul Mirunei Cajvaneanu