Forta NATO din Afghanistan (ISAF) a admis luni ca unul dintre elicopterele sale a ranit accidental cinci copii in provincia meridionala Helmand, in timp ce ataca un "insurgent notoriu", relateaza AFP.

ISAF a confirmat intr-un comunicat ca a fost informat de un "incident" in timpul caruia "cinci copii afghani au fost raniti regretabil in timp ce un insurgent notoriu a fost luat drept tinta de un elicopter al coalitiei".

Ranitii au fost evacuati la un centru medical al ISAF unde se afla sub supravegherea medicilor, precizeaza ISAF, care spune ca va ancheta acest bombardament care a avut loc sambata in districtul Nahr-i-Saraj.

In provincia Helmand, un bastion al insurgentilor talibani, se inregistreaza cele mai multe victime in randul fortelor coalitiei internationale.

Victimele civile ale operatiunilor NATO reprezinta un subiect foarte sensibil in Afghanistan, tara in care zece ani de prezenta militara straina alimenteaza resentimentele anti-occidentale.

Civilii sunt de departe principalele victime in acest conflict, din ce in ce mai sangeros. Peste 1.400 de civili au fost ucisi de la inceputul anului 2011, o crestere cu 15% in raport cu primul semestru din 2010, care a fost la randul sau cel mai sangeros an al razboiului in ceea ce priveste populatia civila, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

Potrivit ONU, NATO si fortele afghane sunt responsabile pentru 14% dintre victimele civile, fata de un procent de 80% atribuit insurgentilor, in timp ce responsabilitatea pentru 6% nu a putut fi atribuita.

ONU a notat la jumatatea lunii iulie o crestere a numarului de civili ucisi de atacurile elicopterelor ISAF.