Un proiect de lege privind desfiintarea programului "Loteria Vizelor", prin care guvernul SUA acorda anual 55.000 de vize de rezidenta permanenta in Statele Unite, a fost transmis de comisia juridica a Camerei Reprezentantilor spre dezbaterea plenului, informeaza Fox News. Criticii loteriei sustin ca problema fraudelor si posibilitatea ca programul sa fie exploatat de teroristi reprezinta o adevarata amenintare pentru securitatea nationala.

In fiecare an, milioane de doritori isi incearca norocul si se inscriu in programul derulat de Departamentul de Stat american, insa sansele de a obtine o viza pentru Statele Unite sunt destul de scazute - numai in 2010 au fost 15 milioane de cereri pentru 55.000 de vize -, si ar putea deveni acum si mai scazute, noteaza Fox News.

"Este o invitatie deschisa pentru frauda si un loz castigator pentru teroristi", a declarat presedintele comisiei juridice din Camera Reprezentantilor, Lamar Smith. Deputatul republican de Texas a adaugat ca obiectivul programului, acela de a spori diversitatea imigrantilor care vin in SUA, a fost deja atins cu cele peste 785.000 de vize acordate din 1995 pana in prezent.

"O loterie este prin natura sa un joc de noroc, iar acesta este un joc de noroc pe care securitatea noastra nationala nu si-l poate permite", a declarat si deputatul republican Elton Gallegly.

Proiectul legislativ prin care se doreste abolirea loteriei vizelor, initiat de deputatul republican din statul Virginia, Bob Goodlatte, este contestat de deputatii democrati.

John Conyers, deputat democrat de Michigan, sustine ca eliminarea loteriei vizelor ar pune capat, practic , imigratiei legale din tarile africane si ar reduce numarul total de vize disponibile tuturor imigrantilor.

"Programul de diversitate a fost mereu o parte importanta a sistemului nostru de imigratie", a spus Conyers. "Vreau perfectionarea acestui program, este o optiune legala pentru persoanele competente. Fara acest program, sistemul nostru de imigratie ar arata intr-un mod foarte diferit, dar nu intr-unul bun", a mai spus deputatul democrat.

Programul "Loteria Vizelor", inceput in 1995, a fost conceput pentru sporirea numarului de imigranti din tarile in curs de dezvoltare si din cele cu rate scazute de imigrare in SUA. In fiecare an, in cadrul Loteriei sunt selectati aleator aproximativ 90.000 de solicitanti ca fiind castigatori, iar numarul acestora este redus la 55.000 in urma interviurilor sau dupa aplicarea unor reguli de eligibilitate.

Rezultatele Loteriei din acest an au fost anulate dupa ce s-a descoperit o eroare informatica ce a viciat extragerea computerizata: 90% din castigatori au fost alesi dintre cei care au depus aplicatiile in prima zi a perioadei de inscriere, care a durat 30 de zile, si nu din tot lotul de aplicatii.

Saptamana trecuta, un judecator federal din Washington a respins un proces intentat de mai multi solicitanti carora li s-a spus initial ca au castigat vize pentru SUA. Departamentul de Stat american a organizat o noua tragere la sorti vineri.