Un oficial american a anuntat vineri ca peste 22.000 de persoane au fost informate "in mod gresit" ca au fost selectionate pentru programul Loteria Vizelor 2012, din cauza unei erori de computer, transmite Reuters. Extragerea castigatorilor programului de vize anual va fi reluata, iar rezultatele vor fi anuntate in jurul datei de 15 iulie.

Greseala de computerFoto: Captura Departamentul de Stat

UPDATE: Departamentul de Stat a postat vineri pe site-ul sau un anunt prin care confirma eroarea si precizeaza ca extragerea pentru programul Loteria Vizelor 2012 va fi reluata.

Potrivit informatiilor, computerul a extras castigatorii doar dintre cei care au depus aplicatiile in primele doua zile si nu din intreaga perioada de inscrieri, care a durat 30 de zile.

Oficialul, care a vorbit sub protectia anonimatului, a declarat ca Statele Unite regreta "orice neplacere sau dezamagire" cauzata de greseala.

Rezultatele noii extrageri vor fi anuntate in jurul datei de 15 iulie.

Oficialul american a anuntat ca eroarea a fost reparata. "Nimeni nu va fi pedepsit pentru problemele tehnice", a afirmat el.

De altfel, pagina electronica a Departamentului de Stat unde pot fi verificate rezultatele extragerii pentru Loteria Vizelor 2012 afiseaza mesajul: "In acest moment ne confruntam cu dificultati tehnice".

Inscrierile in programul loteria vizelor pentru SUA 2012 au trebuit transmise electronic intre 5 octombrie 2010 si 3 noiembrie 2010, pe site-ul www.dvlottery.state.gov. Inregistrarea a fost gratuita.

Potrivit oficialilor americani, incepand cu data de 1 mai 2011 solicitantii puteau verifica situatia inregistrarii lor cu informatiile personale si numarul de confirmare la rubrica Entry Status Check pe pagina de web www.dvlottery.state.gov.

Entry Status Check este singura modalitate pentru solicitanti de a verifica daca au castigat sau nu. Solicitantilor nu li se va trimite nicio instiintare prin posta sau prin e-mail.

Loteria vizelor este un program anual prin care se ofera circa 50.000 de vize de resedinta permanenta in SUA persoanelor care indeplinesc anumite criterii foarte simple, dar stricte. Alocarea vizelor se face printr-o tragere la sorti facuta de computer. Anul acesta, in program s-au inscris 19.6 milioane de persoane.

Vezi mai jos o declaratie pe aceasta tema facuta de David T. Donahue, Deputy Assistant Secretary of State for Visa Services: