Amnesty International a anuntat ca in lagarele de concentrare din Coreea de Nord se afla peste 200.000 de prizonieri politici, iar numarul acestora continua sa creasca, transmite Global Post. Organizatia ce militeaza pentru drepturile omului a precizat ca are imagini realizate din satelit care ii sustin afirmatiile.​

Imagini din Coreea de NordFoto: Amnesty International

Amnesty afirma ca lagarele de concentrare din regiunile Pyongan, Hamkyung si Hamkyung, care se pare ca au fost construite in anii '50, par sa creasca in dimensiuni.

Organizatia cu sediul la New York a prezentat imagini cu patru lagare de concentrare, unde sutine ca sunt detinuti peste 200.000 de prizonieri politici. Reuters a precizat ca o comparatie cu fotografiile realizate in 2001 indica "o crestere semnificativa a dimensiunii lagarelor".

"Acestea sunt locuri tinute ascunse de rostul lumii, unde aproape intreaga gama de drepturi ale omului pe care legea internationala a incercat sa le protejeze de 60 de ani au fost ignorate", a declarat Sam Zarifi, directorul pentru Amnesty International Asia Pacific.

Amnesty a publicat si declaratiile a 15 fosti prizonieri si detinuti din lagare, care au declarat cu totii ca au fost supusi torturii si conditiilor inumane.

Unii dintre fostii detinuti au afirmat ca mancarea era atat de putina incat au fost nevoiti sa manance sobolani si boabe de porumb din fecale de animale pentru a supravietui.

Kim, un fost prizonier in lagarul Kwanliso 15 in Yodok, a spus ca "toata lumea din lagar a fost martora executiilor. Prizonierii au fost interogati pentru doi sau trei ani si apoi executati".​